Borstvoeding doe je zo!

Heel veel informatie is beschikbaar over het geven van borstvoeding.

Toch lukt het maar 25% van de vrouwen om de eerste zes maanden volledig borstvoeding te geven, terwijl dit wel wordt geadviseerd door de Wereld Gezondheids Organisatie (WHO). Dat advies geldt voor zowel de ontwikkelingslanden als de ontwikkelde landen.

Hoe lang je voedt is natuurlijk een individuele keuze, maar je kunt pas echt een keuze maken als je stopt met het geven van borstvoeding omdat jij dat wilt. Niet dat je stopt omdat het niet meer ging.

In dit artikel lees je hoe de kans dat je borstvoeding lukt zo groot mogelijk is.

Stap 1 De voorbereiding

Je bent nu begonnen met de voorbereiding, met het lezen van dit artikel. Daarnaast zijn er nog boeken en artikelen op het internet te vinden. Een borstvoedingscursus is ook heel nuttig. Je leert dan op een interactieve manier hoe de borstvoeding werkt.

Stap 2 De eerste voeding

Deze voeding geef je het liefst zo snel mogelijk na de geboorte van je kind. Het allerbelangrijkste is dat je baby op een goede manier de melk uit de borst krijgt. Zou hij verkeerd drinken, dan krijgt hij niet alleen geen melk, maar jij ook zere tepels en dat wil je natuurlijk voorkomen. Het gaat erom dat je je baby op de goede manier aanlegt. Hoe?

Neem je kindje bij je in de armen en zorg ervoor dat zijn buik naar je toegedraaid is. Zo kan hij makkelijk bij de tepel. Wanneer hij zo ligt zal hij zijn mond vanzelf openen en een groot gedeelte van de tepelhof in zijn mond stoppen. Op borstvoeding doe je zode illustratie zie je hoe een baby hoort te liggen.
Nu kan hij drinken. Je ziet dat hij echte slik- en drinkbewegingen maakt. Zie je dat je kindje niet goed drinkt, zet dan niet door. Haal je kindje voorzichtig van de borst, door eerst je pink in zijn mond te stoppen. Hij zal zijn mondje openen en nu kun je hem nog een keer laten drinken.

Laat je baby zo lang drinken totdat hij stopt. Daarna kun je hem de kans geven een boertje te doen. Vervolgens bied je hem de andere borst aan.

Stap 3. Borstvoeding in de kraamtijd

Je kunt nu net zo voeden als bij de eerste voeding. Je begint met de borst waar je kindje als laatste uit heeft gedronken. Heeft je kindje uit een borst gedronken dan begin je met de borst waaruit hij nog niet heeft gedronken. Zo kun je de hele kraamtijd verder gaan met het voeden.

 Stap 4. Borstvoeding als onderdeel van de dagelijkse routine

Na de kraamtijd zal de borstvoeding steeds makkelijker verlopen. Je kunt je kindje nu ook leren drinken uit een fles als je de borstvoeding wilt combineren met flesvoeding of je je melk wilt gaan kolven en dan via een flesje aan je baby wilt laten geven. Kortom: de borstvoeding wordt een onderdeel van de verzorging en het leven met je baby.

 Stap 5. Moedermelk combineren met vast voedsel

Rond de zes maanden kun je je kindje naast borstvoeding ook vast voedsel geven. Je hoeft hiervoor helemaal niet de borstvoeding af te bouwen als je dat niet wilt! Je kunt de hapjes naast de voedingen geven. Geleidelijk zal je kindje steeds meer vast voedsel eten en minder melk drinken totdat….

Stap 6 De borstvoeding afbouwen

Todat je helemaal geen borstvoeding meer geeft en je kindje volledig met het gezin mee eet. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om je kindje flesvoeding met vast voedsel te geven en zo zijn er nog veel meer mogelijkheden om je baby groot te laten worden met borstvoeding.

Wil je alvast verder met de voorbereiding of ben je bezig met voeden en wil je verder? In het boek Borstvoeding doe je zo, kun je alles lezen om je kind met plezier te voeden.

 Ik wens je een heel mooie tijd met je baby.

Door Debby, schrijfster van het boek borstvoeding doe je zo

* De illustratie komt uit het boek Borstvoeding doe je zo. De illustraties zijn door Nicole Smans gemaakt op basis van foto’s.

Deel dit bericht