Van DNA tot Z

DNA is vrijwel elke dag in het nieuws.

Of het nu gaat om baanbrekend onderzoek, een misdaad die eindelijk wordt opgelost, of een kind dat eindelijk ontdekt wie zijn werkelijke vader is. DNA is overal. In de zesdelige serie Van DNA tot Z onderzoekt presentator Ajouad El Miloudi de plek die DNA inneemt in ons dagelijks leven en blikt hij vooruit naar de toekomst. Zijn we klaar voor toekomstige ontdekkingen, wat is er nu al mogelijk en wat zijn de ethische grenzen?
Uitzending:Aflevering 1: zondag 20 augustus om 19.30 bij de NTR op NPO 2
Website:  vandnatotz.nl

Aflevering 1: Designer baby’s

Je eigen baby ontwerpen: schrikbeeld of vooruitgang? Ajouad el Miloudi zoekt de grenzen op van wat er allemaal kan en mag op het gebied van embryoselectie.
Hét recept voor het creëren van het perfecte kind: een partner met passend DNA, een strenge embryo-selectieprocedure en pre-implantatie gentherapie voor de finishing touch.
Maar kunnen wij wel bepalen wat perfect is? Of leidt onze drang naar perfectie juist tot de degeneratie van onze soort?
Ajouads zoektocht voert hem langs wetenschappers die uitleggen wat de huidige voortplantingstechnieken mogelijk Ajouad_El_Miloudimaken, hij legt contact met een schimmige IVF-kliniek en een wetenschapper die waarschuwt dat we niet de dikbilkoe achterna moeten gaan. Hij vraagt zich af of we zo moeten ingrijpen in de natuur met embryoselectie en dragerschapstesten en bezoekt onder andere een moeder van een kind met een genetische aandoening. Had zij voor embryoselectie gekozen als dit destijds had gekund?
 
Van DNA tot Z, van baby’s op bestelling, superplanten tot het eeuwige leven.
6 afleveringen, vanaf 20 augustus t/m 1 oktober iedere zondag rond 19.20 bij de NTR op NPO2.
 
Aflevering 2. Alle misdaad de wereld uit: 19.25 uur NPO2
Alle misdaden opgelost: Kunnen we in de toekomst op basis van verregaand DNA onderzoek alle misdaden oplossen of misschien wel voorkomen?
 
Aflevering 3. Nooit meer ziek?: 19.25 uur NPO2
DNA uitlezen: lukt het om straks op basis van ons DNA alle ziektes te voorspellen en te voorkomen?
 
Aflevering 4. Eeuwig jong: 19.20 uur NPO2
DNA en veroudering: zal het de wetenschap lukken om ons voor altijd jong te houden?
 
Aflevering 5. Ontwerp je wereld: 19.15 uur NPO2
Do-it-your-self gentech: kunnen we straks allemaal op zolder genetisch manipuleren en zo alles creëren wat we willen? Van supergroenten tot fluorescerende biertjes?
 
Aflevering 6. Mijn reserve ik: 19.15 uur NPO2
De reserve-ik: worden er in de toekomst op basis van ons eigen DNA allemaal reserve onderdelen gecreëerd, voor het geval die van onszelf het niet meer doen?
 
De serie Van DNA tot Z is voor de NTR geproduceerd door Tuvalu Media.

Deel dit bericht