Honden in de kraamzorg

Honden zijn fantastisch mooie en gezellige beesten. In de kraamzorg ben ik veel honden tegengekomen, van groot tot klein, van lief tot angstaanjagend. Over het algemeen ben ik niet bang voor een hond, met uitzondering van herdershonden. Voor de herdershond heb ik respect laten we maar zeggen en gaat mijn hart onder invloed van de adrenaline altijd een beetje sneller slaan. Ooit ben ik gebeten door een herdershond en daar zal mijn angst voor deze hond wel zijn ontstaan. Toch zul je, als je in de kraamzorg werkt, met deze angst moeten leren omgaan. Erg moeilijk is dat niet voor mij, zo heb ik bijvoorbeeld altijd een doos met hondenkoekjes in de auto staan en bij binnenkomst in een gezin met een hond geef ik de hond alle tijd om rustig kennis met mij te maken. Veelal zijn we daarna de beste vrienden.

Leuke herinneringen
Net als dat je bepaalde gezinnen of kinderen nooit weer vergeet, zijn er ook honden die je de rest van je leven bij blijven. Zo heb ik al eens over Max geblogd, Max die zich zo aan mij hechtte dat hij de laatste dag met me mee wilde naar huis http://www.babytjes.nl/blog/max/ . Maar ook bijvoorbeeld Bo, een grote leverkleurige Deense Dog die onafgebroken naast de kinderwagen lag en sikkeneurig plaats maakte als er iemand even in de kinderwagen wilde kijken. Of Simba die, voordat ik er op verdacht was, met zijn enorme tong een compleet andere styling gaf aan het kapsel van de baby. En dan hadden we nog Rambo, een grote zwarte Rottweiler die, als je op de bank ging zitten, dacht dat hij een schoothondje was. Oh ja, Black en Beauty, twee kolossale zwart langharige Newfoundlanders. Zij liepen vanuit de sneeuw naar binnen over de pasgedweilde witte vloer rechtstreeks naar de slaapkamer en sprongen op het pasverschoonde bed. Ach ja, je hebt er een beetje meer werk van, maar het geeft ook een hoop gezelligheid.

Bijtincidenten
Toch zul je altijd op je hoede moeten zijn. De komst van een baby heeft ook voor een hond een bepaalde impact, waar je heel zorgvuldig mee om moet gaan. Jaarlijks komen er 25.000 bijtincidenten voor en dat zijn alleen nog maar de geregistreerde bijtincidenten. In de meeste gevallen gaat het om de eigen hond. Bij Kraamzorg Het Groene Kruis kunnen aanstaande ouders een cursus volgen: ‘Hond in huis, baby op komst’ http://www.kraamzorghetgroenekruis.nl/cursussen/hond-in-huis-baby-op-komst/ . Ik heb deze cursus als kraamverzorgende zelf ook gevolgd en het heeft mee veel geleerd over het gedrag van de hond en de signalen die het beestje afgeeft, over de rangorde binnen de roedel en hoe je ervoor kunt zorgen dat de hond weet dat hij een lagere rang heeft dan jezelf of de baby.

Opkomen voor het baasje
Honden zijn fijne gezelschapsdieren, maar zijn nooit 100% betrouwbaar. Het is daarom ook niet verstandig om de hond bij een bevalling aanwezig te laten zijn, maar ook niet als bijvoorbeeld de wijkverpleegkundige langs komt voor de hielprik. De gezinsleden waar de hond bij hoort hebben pijn en de hond zal in dat geval altijd de vreemde (de verloskundige, de kraamverzorgende, de wijkverpleegkundige) als de veroorzaker zien met alle gevolgen van dien.

Het luchtalarm gaat af!
En dat herinnert me weer aan die keer dat ik bij een bevalling werd geroepen waar ook twee honden aanwezig waren. Op verzoek van de verloskundige werden de honden naar buiten gebracht, waar ze keurig onder het slaapkamerraam gingen liggen wachten. Steeds op het moment wanneer de aanstaande moeder geluid maakte, piepten de honden zachtjes mee. Echter toen na enkele uren de baby krijsend ter wereld kwam, huilden de honden vol overgave mee. Er was geen enkel luchtalarm wat hier nog bovenuit kon komen. De gehele buurt werd midden in de nacht door het gehuil en geblaf van de honden op de hoogte gebracht van de geboorte van de baby. Ontroerend mooi! Weer een moment om nooit te vergeten. Kraamzorg is en blijft een prachtig vak.

Lekker koekje, tante Geesje!
Oh ja, nog even een tip …. als je hondenkoekjes meeneemt in de auto, leg deze dan ergens buiten bereik van kinderen neer. Het is namelijk nogal schrikken als er ineens een klein neefje op de achterbank tegen je zegt: ‘lette toetje tante seesje’ en je hem in de achteruitkijkspiegel nog net de laatste resten van een hondenkoekje ziet wegslikken.

Geesje Fokkens – Roosien
Kraamverzorgende en Zorgdeskundige
Kraamzorg Het Groene Kruis
www.kraamzorghetgroenekruis.nl

Share this post

Geesje

Geesje

Werkt als Zorgdeskundige bij Kraamzorg Het Groene Kruis. Dé kraamzorgaanbieder in Noord-Nederland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

scroll to top