Ik doneerde mijn borstvoeding…

DSC_0086Donormelk relatief nieuw en onbekend voor velen

Lisette : “Voordat ik mij erin verdiept had wist ik ook niet dat het bestond. Ik ben een jonge moeder en kolf fulltime mijn borstvoeding af. Ik kolfde dagelijks meer dan mijn dochter dronk en ik begon een aardige voorraad op te bouwen in de vriezer. De vriezer werd voller en voller.

Op facebook werd ik lid van een borstvoedingsgroep waarin ik mijn vragen kwijt kan omtrent borstvoeding, kolven en het bewaren van de melk.

Ik stelde de vraag; “mijn vriezer is enorm gevuld met veel moedermelk. Inmiddels ligt het er al een aantal maanden en kom ik niet aan het opmaken ervan toe. Iemand een idee wat ik er mee kan doen of hoe lang ik het exact kan bewaren want ik vind het grote zonde om weg te gooien”.

Naar aanleiding van mijn berichtje in de groep suggereerde iemand om mijn melk te doneren via het moedermelknetwerk. Hier had ik nog nooit van gehoord maar wilde er wel meer vanaf weten.

Ik heb daarna contact gezocht met het moedermelknetwerk en zij gaven aan dat het inderdaad mogelijk is melk te doneren. Er bestaan de volgende opties:

  • grote voorraad in een keer doneren
  • een periode kolven voor een kindje.

Echter zijn er wel een aantal eisen aan verbonden. De ontvanger kan bijvoorbeeld een bloedtest eisen om zo duidelijk te hebben dat jij geen ziektes bij je draagt. Dit heb ik niet hoeven doen. Daarnaast werd ik door het moedermelknetwerk geattendeerd op een facebookgroep: borstvoeding donormelk. In deze groep heb ik gereageerd op een berichtje van mijn regio dat ik melk beschikbaar had. En heb ik zelf nog een oproepje geplaatst.

Ik werd benaderd door een moeder uit de buurt, zij legde haar situatie uit en wilde graag mijn melk overnemen uit de vriezer. Een kopie van mijn zwangerschapskaart wilde ze graag hebben, zodat duidelijk was dat ik geen ziektes had. We hadden een deal. Klinkt raar en voelde als een soort van koopovereenkomst of handel, terwijl wij het over moedermelk hadden.

Dan wordt jouw melk opgehaald………

Ze kwam bij mij thuis een krat mee, want ik had 12 liter in de vriezer, en inladen voordat het ontdooit was. Het voelde raar iemand met een krat met mijn melk weg te zien lopen en ik moet zeggen heb best even moeten slikken… Een maand later kreeg ik een berichtje dat haar dochtertje mijn melk heerlijk vond en het goed opdronk en zelfs erdoor goed groeide. Ik voelde mij trots. Daarna heb ik nog een vijftal keren melk gedoneerd aan verschillende moeders en ook diverse moeders meerdere malen geholpen. Het meest bijzondere tijdens mijn doneeravontuur wat ik heb meegemaakt was toen ik gebeld werd of ik nog melk over had; er was een klein meisje geboren bij 32 weken en de borstvoeding van de moeder kwam niet snel genoeg op gang en het kleine meisje moest bijgevoed worden. Natuurlijk zei ik; hoeveel heb je nodig, echter een probleem ben aan het werk en naar huis gaan voor de vriezervoorraad is geen optie. Ik vroeg heb je aan 300 cc eerst genoeg? Ja hoor werd er geantwoord dus ik ben de kolfruimte ingegaan op kantoor en heb gekolfd en had iets meer dan 300 cc. Dit heb weggebracht naar het ziekenhuis, zodat deze kleine het kon krijgen op moment dat het nodig was. Ik werd met open armen ontvangen en gaf onwennig de melk over. De vader was emotioneel dat ik dit allemaal voor zijn dochter overhad. Ik antwoordde hem; moedergevoel. Ik heb iets wat jouw meisje kan helpen, wat is er mooier. Daarna heb ik nog vier liter aan het zelfde meisje vanuit mijn vriezer gedoneerd. Het kleintje heeft hierdoor totdat moeder haar productie het kon overnemen (heeft wel enige tijd geduurd) gegroeid op mijn melk. Dit voelt als een bijzonder cadeau aan de kleine dame. Ik kreeg een berichtje dat ze me dankbaar waren en dat hun kleine meisje het goed deed met de bijzondere melk.

Daarom wil ik iedereen oproepen, mocht je een vriezer vol hebben met veel melk die jezelf niet nodig bent, er zijn veel kleintjes die het graag willen drinken. Doneer je melk. Via het moedermelknetwerk of via de groepen op facebook. Hetzelfde geldt natuurlijk ook mocht je om wat voor reden dan ook zelf niet genoeg melk hebben, andere moeders kunnen je helpen met hun melk.

Share this post

0 Replies to “Ik doneerde mijn borstvoeding…”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

scroll to top