Mijn derde blog over de kraamzorg

Door Geesje : Het was een mooie en bijzondere week

De afgelopen week ben ik weer eens in de huid van de kraamverzorgster gekropen en heb een zorg van 7 dagen gegeven in een gezinnetje waar het vierde kindje werd geboren. Dit kindje kwam via de keizersnede ter wereld en mocht samen met haar moeder op de vierde dag naar huis.

Tante Geesje
Het gezinnetje was niet zomaar een gezinnetje. Reeds tweemaal eerder had ik er kraamzorg gegeven. Bij de eerste en de tweede. Bovendien is het familie; de kraamvrouw is de dochter van mijn zwager en schoonzus. ‘Tante’ Geesje was dus de kraamverzorgster. Dit gaf op de eerste zorgdag grote hilariteit toen de één na oudste zei: ‘Tante Geesje, je ziet er wel grappig uit’, doelend op mijn witte uniform.

Leuk en lastig
‘Kramen’ bij familie, vrienden of kennissen heb ik zelf altijd als heel ontspannen ervaren. Je kent elkaar en daardoor kun je als kraamverzorgende sneller inspelen op de wensen van de ‘klant’. Lastiger is het om de grenzen van je professionaliteit te bewaken. Doordat je meer bent betrokken kruip je ook sneller in de rol van de mantelzorger.

Betrokken
Zo was ik op de dag van de keizersnede aanwezig in het ziekenhuis. In goed overleg overigens, maar zo gebeurde het dat ik de dagen in het ziekenhuis al een deel van de zorg op me nam. Op de eerste zorgdag was ik niet op het moment van thuiskomst pas aanwezig, maar gelijk ’s morgens om 8 uur. Samen met de kinderen kon ik het huis nog een beetje aan kant maken en de roze versieringen in en om het huis aanbrengen. Boodschappen doen deed ik met m’n eigen auto en toen de baby opnieuw in het ziekenhuis moest worden opgenomen reed ik dagelijks met moeder heen en weer naar het ziekenhuis. Veelal trok ik de voordeur pas achter me dicht als de kinderen ’s avonds in bed lagen. Kortom de uren kraamzorg en mantelzorg waren redelijk, qua hoeveelheid, met elkaar in balans. Terug kijkend realiseer ik me ook, dat de kraamzorguren voor sommige gezinnen niet toereikend zijn.

Kraamzorg is een zwaar beroep
Voor mij was het inmiddels 4 jaar geleden dat ik werkte als kraamverzorgende. Zelf heb ik altijd geroepen dat mensen die het beleid bepalen, feeling moeten houden met de werkvloer. Dat is onder andere de reden geweest voor mij om deze verzorging op mij te nemen. Want hoe kan ik in vredesnaam het zorginhoudelijk beleid helpen uitstippelen als ik zelf niet meer weet hoe klein een baby kan zijn, welke babyproducten er in die 4 jaar bijgekomen zijn, of de protocollen toepasbaar zijn, of onze werkmaterialen goed bruikbaar zijn, enz. enz. En wat het meest belangrijk is: te voelen en ervaren hoe zwaar en verantwoordelijk het beroep van kraamverzorgende toch wel is.

Toch prematuur?
Ik kijk terug op een zware, maar mooie en bijzondere week. Ik heb werkelijk genoten, ondanks dat het niet ging zoals we eigenlijk wel graag wilden. Met de baby gaat het naar omstandigheden goed, ze had alleen achteraf bekeken beter nog 2 à 3 weekjes in de buik van de moeder kunnen blijven zitten. Maar op de moedermelk die ze van haar mama krijgt groeit ze goed en wordt ze met de dag sterker, zodat ze binnenkort weer naar huis mag.

Margriet, Erik, Merijn, Thijmen, Annemijn en Sylke: bedankt voor deze fantastische ervaring!Share this post

Geesje

Geesje

Werkt als Zorgdeskundige bij Kraamzorg Het Groene Kruis. Dé kraamzorgaanbieder in Noord-Nederland

3 Replies to “Mijn derde blog over de kraamzorg”

 1. margreet schreef:

  Was weer een heerlijk verhaal om te lezen. Je zou wat met die gave moeten doen!

  Margreet.

 2. Anne schreef:

  Zeer leuk verhaal om te lezen, keep it up !

  Anne

 3. Kraamzorg de Toekomst schreef:

  Wat mooi zeg, kramen bij familie. En wat kunnen kinderen toch grappig zijn.
  Kraamzorg is inderdaad best een zwaar beroep! Zeker als je als nieuwe kraamverzorgster binnenkomt merk je dat een familie toch eventjes afwachtend is.

  Maar, aan het einde van de dag is dit het zeker waard! Wij zijn als kraamverzorgsters verantwoordelijk voor een hele mooie fase in iemand’s leven, vind je ook niet?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

scroll to top