Rust, reinheid en REGELMAAT

Regelmaat is een woord wat een beetje ouderwets is geworden. Vaak gebruiken we het in combinatie met twee andere woorden: “Rust, reinheid en regelmaat”. De drie “r-en”, waar onze ouders zo aan vast hielden en waar we ons liever ver van houden. En toch was het zo slecht nog niet. Zeker niet met jonge kinderen!

De Dikke van Dale zegt over regelmaat: Ordelijke schikking. Ook niet heel aantrekkelijk. En toch ga ik vandaag een poging doen om jullie het nut van regelmaat in te laten zien.

Vorige week, toen ik op dinsdag met mijn administratie bezig was  en alle regeldingen deed, realiseerde ik mij dat ik er eigenlijk niet meer over nadenk dat ik op dinsdag dit soort dingen doe. Alle administratieve dingen, telefoontjes en uitzoekwerk spaar ik voor de dinsdag. Alles wat gedurende die week op mijn pad komen, bewaar ik op een speciale plaats. En op dinsdag komen al die dingen samen. Ik kan nou niet zeggen dat ik altijd zin heb in die dinsdag. Maar het heeft een heel groot voordeel. Het kost namelijk veel minder tijd. Je hoeft maar één keer je administratie erbij te nemen, telefoontjes te doen en alles wat daarbij komt. Alles in één keer gaat altijd sneller dan steeds kleine beetjes.Daarnaast is het een vaste afspraak. Daardoor is de kans veel kleiner dat je het uit gaat stellen. Het is zelfs zo dat ik er niet meer over nadenk. Dinsdag regeldag. Dat is nu eenmaal zo en dat blijft zo.

Toen ik net bevallen was, merkte ik dat ik ook behoefte had aan regelmaat. Al gauw ontdekte ik dat ik vaste momenten nam voor bepaalde klussen en activiteiten. Badderen deed ik om de dag, na de tweede voeding. Iedere dag na het middagslaapje ging ik een rondje wandelen. Soms voor een boodschapje en soms ook gewoon in de wijk. En na het avondeten namen mijn man en ik elke dag tijd om met z’n drietjes te zijn en te genieten van ons nieuwe gezinnetje.

Ook met mijn (inmiddels tiener-)kinderen heb ik vaste “rituelen” afgesproken. Op woensdagmiddag eten we altijd iets lekkers met de lunch. Op vrijdag vieren we het weekend en doen ’s avonds altijd iets gezelligs, of mogen ze kiezen wat we eten. Op zaterdag ruimen ze hun kamer op. Op zondag gaan we naar de kerk. Regelmaat zorgt voor structuur. En alle kinderen zijn gebaat bij structuur. Hoe klein ze ook zijn.

Toen mijn zoon 1,5 jaar was hing er een prikbord in de keuken waar ik dagritme kaarten op hing. Zo kon hij ’s morgens bij het opstaan al zien wat we gingen doen die dag; ontbijten, naar de kinderboerderij, dribbel kijken, lunchen, slapen….. Ik merkte hoe rustig hij werd wanneer hij wist wat er ging gebeuren die dag. Hetzelfde heb ik later gedaan met het avondeten. Iedere dag kreeg ik al vroeg op de dag de vraag “Wat eten we vandaag?” Nu hangt er een whiteboard in de keuken waar dagelijks opstaat wat we eten.

Het vergt wel wat discipline en georganiseer, dat geef ik toe. Want je weet niet altijd ’s morgens al wat je ’s avonds gaat eten. Je wordt gedwongen om al na te denken over dingen waar je nog niet mee bezig bent.

“Bah, dat is saai” zeggen veel mensen. “Dan ligt alles al vast voor die week” “Is er dan helemaal geen tijd meer voor onverwachte dingen?” Dat is natuurlijk het gevaar van dit soort structuur. Het is belangrijk dat er nog tijd over is voor onverwachte dingen. Dat je eens onverwacht koekjes gaat bakken, of naar oma fietst. Dat maakt de dag juist verrassend en leuk! Het is ook niet de bedoeling om de hele dag dicht te timmeren en je strak aan een bepaald schema te houden. Dat geeft juist stress!

Ervaar jij regelmaat in je dagelijks leven? Of ben jij allergisch voor dat woord?

Ik hoor graag jullie ervaringen!!

Ellie Norden is professional organizer. www.handenuitdemouwen.com

 

 

Share this post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

scroll to top