Wat kan ik doen als mijn kind slecht slaapt?

Door Eugenie Ruyters : “Als Kinderfluisteraar kijk ik bij mensen ‘naar binnen’. Zo kan ik bij elk kinderprobleem de achterliggende oorzaak zien en daarmee het probleem altijd oplossen. En, omdat ik dat op afstand doe en het kind niet eens hoef te zien is het ook nog eens heel kindvriendelijk en makkelijk voor ouders.

Over mijn werk, mijn praktijk en mijn techniek  schreef ik de boeken: “Gelukkige kinderen – De Gebruiksaanwijzing”,”De Kinderfluisteraar” en “Doe een wens”.

Eén van de meest voorkomende vragen in mijn praktijk is:

Wat kan ik doen als mijn kind slecht slaapt?

Als Kinderfluisteraar vraag ik aan het kind zelf hoe dat komt. Het antwoord is vrijwel altijd hetzelfde. Ze slapen niet omdat de ouder zo gespannen is dat het kind zich niet voldoende kan ontspannen om in slaap te vallen. Het kind doet de ouder na.

De meeste ouders realiseren zich helemaal niet dat ze zo gespannen zijn. Zij zijn druk met hun kind, willen het altijd  zo goed doen, vergeten goed voor zichzelf te zorgen en voelen meestal niet hoeveel spanning zij hebben opgebouwd. Soms is het ook nog de ervaring van de bevalling die voor spanning bij vooral kleine kinderen zorgt. En ook  ziekte van een kind, de zorgen daarover en de daaruit voortvloeiende oververmoeidheid door het slechte slapen. Je wilt het als ouder zo goed doen dat je jezelf helemaal wegcijfert. Ook bij grotere kinderen zie ik dezelfde  oorzaken. De ouder  zet zichzelf onder een enorme druk om het steeds maar meer en beter te doen en daardoor te voldoen aan de druk van de omgeving. Werk, huis, sociaal verkeer, financiën, sport, vakantie en ga zo maar door.

Gelukkig is de oplossing in al deze gevallen heel simpel.

Zorg voor een ontspannen lichaam en daarmee een ontspannen geest. Massage en Yoga werken heel snel en effectief en hebben bewezen direct resultaat voor jou en daarmee op het gedrag van jouw kind. En ook boswandelingen en sport helpt. Zorg daarnaast voor een meer ontspannen manier van leven. Zet zodra je thuis bent je werk uit je hoofd. Ben je steeds bezig iets uit te denken of heb je het gevoel altijd ergens naar op weg te zijn vertel jezelf dan zodra je thuis bent dat het goed is zoals het is. Want ben jij bij het naar bed brengen van jouw kind ontspannen dan gaat jouw kind slapen”.

Eugenie Ruyters

Share this post

6 Replies to “Wat kan ik doen als mijn kind slecht slaapt?”

 1. Margreet schreef:

  Beste Eugenie,

  Mijn baby is vier maanden oud. Kan zij al voelen dat ik me gespannen voel?

 2. Eugenie Ruyters schreef:

  Beste Margreet,
  Ja dat kan ze op alle leeftijden. Een kind, vooral als het zo klein is, voelt exact aan hoe de ouder zich voelt. Als het goed gaat met jou gaat het vaak ook goed met je kind.
  Maar het nare is dat je jezelf als moeder vaak vergeet omdat je zo goed wil zorgen voor je kind.

  Mocht je meer vragen hebben, laat het me weten.
  Met vriendelijke groet,

  Eugenie Ruyters

 3. Liza schreef:

  Mijn naam is Liza en ik ben moeder van 2 jongens, Finn en Sam (5 en 3 jaar oud).

  Finn en Sam hadden beide een groot slaapprobleem. Bij Finn begon het toen hij 1 was en bij Sam al vanaf zijn geboorte. Ik heb de volgende producten gebruikt en ze werken FANTASTISCH!

  Het is een Sleep Sheep dat geluiden maakt die je baby heeft gehoord in de baarmoeder en een Tranquil Turtle die een magische zeeschittering tegen het plafond projecteert en 2 rustige muziekje kan afspelen. Beide producten zijn van het merk Cloud B. Ik geloof dat ze verkocht worden op de site van nenko.nl. Zowel Finn als Sam gaan nu rustig slapen en slapen ook door. Deze producten zijn revolutionair!! https://www.youtube.com/watch?v=Pk400saUwc4

 4. daisy schreef:

  Beste Eugenie,
  Waar zou ik je boek “de kinderfluisteraar” kunnen bestellen?

 5. Beste Daisy,
  Je kunt mijn boek bestellen via mijn site wwww.dekinderfluisteraar.nl.

  Of mail me gewoon je gegevens via bovenstaande mail.

  Met vriendelijke groet,

  Eugenie Ruyters
  de Kinderfluisteraar

 6. Kraamzorg de Toekomst schreef:

  Wat een prachtig artikel. Heel simpel en tegelijkertijd toch zo kloppend!
  Kinderen pikken een heleboel dingen van hun ouders op…
  Van normen & waarden tot dit soort gespannen situaties.
  En het gekke is dat een kind de stress kan overnemen zonder de oorzaak ervan te weten.
  Je geeft leuke tips om het op te lossen, chapeau!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

scroll to top