Werkende moeders krijgen steeds dikkere kinderen

Het web was vorig jaar te klein, toen Amerikaans onderzoek het verband aantoonde tussen werkende moeders en overgewicht bij kinderen. Gemiddeld, calculeerden ze, krijgt een kind van een werkende moeder er elke vijf maanden een pond meer bij dan andere kinderen. Eenmaal in groep zes blijken deze kinderen zes keer zoveel kans te hebben op overgewicht.

De reden?

De onderzoekers stellen dat er simpelweg niet genoeg gezonde kant-en-klaarmaaltijden zijn. De kakelvers ogende gerechten, soepen, sauzen, tussendoortjes en toetjes die overal gefabriceerd worden, zitten bomvol conserveermiddelen, suikers en vetten. Ook in Nederland.

Ga maar na:

  • In Nederland is het aantal werkende moeders de laatste jaren enorm gestegen, naar 70 procent. Onze overheid blijft deze ‘arbeidsparticipatie’ stimuleren. Elke werkende moeder weet hoe weinig tijd er zit tussen het eind van een werkdag en kinderbedtijd. Te weinig om, ik noem maar iets, uitgebreid zelf bouillon te gaan trekken.
  • Ook in Nederland wint goedkoop het nog maar al te vaak van goed. Van alle Europese landen, heeft de Nederlander het minste geld over voor eten. De Amerikaanse veel-voor-weinig-eetcultuur wordt met liefde omarmd. Geloof mij: een hamburger van mooi vlees, op een vers wit broodje kán niet voor 1 euro geproduceerd worden.

 

In Nederland zweren we bij ons ‘broodje’ tussen de middag. Terwijl kinderen daar nooit genoeg energie uit halen voor de rest van de dag. Met veel gesnack als gevolg. En als het dan eindelijk tijd is voor het avondeten, hebben ze geen honger meer en zijn ze te moe. Wie heeft z’n kind nou nog nooit verleid z’n avondeten, of tenminste nog 8 hapjes, op te eten, met iets lekkers toe?

Ouders van nu willen af van vlug-vlug, snel-snel en terug naar kwaliteit van leven. Met aandacht voor het moment, aandacht voor kwaliteit en aandacht voor elkaar. Ook aan tafel. Daar hebben we kant-en-klaar-alternatieven bij nodig waar we op kunnen vertrouwen. Echt en puur eten, dat onze kinderen kunnen ontdekken met hun mond, ogen, neus en tong.

…en ik kan het weten

Als werkende moeder liep ik elke dag tegen hetzelfde duivelse dilemma aan. De tijd die ik investeerde in boodschappen doen en koken, raakte ik voor straf kwijt aan tafel. Terwijl juist dat hét gezinsmoment bij uitstek is, en al helemaal voor een Française.

Ik wil het goede voorbeeld geven. Door een moeder te blijven die zielsveel van haar gezin houdt, die, als het even kan, graag zelf kookt en die vasthoudt aan haar eigen drijfveren en doelen.

Daarom ben ik Madaga gestart. Mijn bedrijfje kookt vers voor kleintjes van drukke ouders. Want ik geloof dat álle ouders het beste voor hun kinderen willen: pure, gezonde voeding en veel, heel veel persoonlijke aandacht. Zodat ze aan tafel leren genieten van eerlijk, echt eten. En als ze straks groot zijn, intuïtief kiezen voor eten dat echt goed voor ze is.

We zijn een start-up, dus het is even doorpezen. Maar elke dag boeken we kleine succesjes. Dit recente citaatje wil ik je niet onthouden:

 

“Veel ouders in Nederland kopen in de supermarkt kant-en-klaarmaaltijden voor hun kinderen, maar die zitten vol zout en conserveringsmiddelen. We snappen het wel: ze hebben geen tijd om te koken, maar daarom is Madaga een goed alternatief” zegt Angelika Kindermann – senior kindergeneeskunde en gastro-enteroloog.

 

Gaaf toch?

Ik geloof heilig in onze missie. Steeds meer ouders sluiten zich aan. Kom ook langs bij ons op Facebook!

2) http://www.nu.nl/economie/2740501/meer-moeders-gaan-werken-crechesubsidie.html

 

Ingrid, moeder achter Madaga: “De geuren, kleuren en smaken waar ik vroeger, in mijn oma’s keuken in de Bourgogne, door omringd werd, hebben mijn liefde voor eten gevormd. Echt eten raakt je in je kern. Samen koken, samen eten en samen aan tafel zitten is puur geluk. Het is het belangrijkste moment van de dag. Dat moment wil ik ouders van nu teruggeven.”

Share this post

Madaga

Madaga

We zijn de online traiteur voor kleintjes! we koken voor drukke vaders en moeders, die graag hun eigen draai geven aan het moderne gezinsleven. Met onze gerechtjes laten we baby's en peuters genieten van echt eten. Daardoor ontdekken ze ook nog eens wat goed voor ze is: en dat is de beste manier om ze van echt eten te laten houden!

1 Reply to “Werkende moeders krijgen steeds dikkere kinderen”

  1. Marijke schreef:

    Voeding is erg belangrijk zowel voor als na de bevalling, let vooral bv op vet, suikers en zout!
    Even off topic, over voeding gesproken moet je eens kijken hoe veel suiker er in veel kant en klare baby-potjes eten zit, echt niet gezond!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

scroll to top