11 weken zwanger

11 weken zwanger

Gefeliciteerd! Je bent nu 11 weken zwanger, wat betekent dat je bijna het einde van het eerste trimester hebt bereikt. In week 11 van de zwangerschap is de baby ongeveer zo groot als een limoen en begint het steeds meer op een echt mensje te lijken. Je kunt ervaren dat je baarmoeder groter wordt en dat je buik langzaamaan begint te groeien. Sommige vrouwen hebben al een duidelijk zichtbare zwangerschapsbuik, terwijl anderen nog weinig verandering merken.

Als je 11 weken zwanger bent, ben je waarschijnlijk benieuwd naar de uitgerekende datum. Deze kun je berekenen op basis van de eerste dag van je laatste menstruatie. Als je zwanger bent van een tweeling kan je al een duidelijke buik hebben en kunnen de symptomen wat heftiger zijn. Toch is elke zwangerschap uniek en kan het verschillen per vrouw. Geniet van deze bijzondere tijd en vergeet niet om goed voor jezelf en de baby te zorgen!

De groei van je baby als je 11 weken zwanger bent

Als je elf weken zwanger bent, maakt de baby een snelle groei door. Tijdens deze periode ontwikkelen de geslachtsorganen zich; bij een jongetje worden de zaadballen gevormd en bij een meisje de eierstokken. Het geslacht van de baby kan nog niet worden bepaald met een echo. Als je slank bent, kun je mogelijk al de bovenkant van je baarmoeder voelen, net boven je schaambeen. Het is echter nog te vroeg om de baby te voelen bewegen.

De baby is nu ongeveer 5,5 cm groot en weegt ongeveer 10 gram. Hoewel de baby nog erg klein is, ontwikkelen de organen zich in hoog tempo. Het hartje klopt krachtig en alle belangrijke organen en lichaamsdelen zijn inmiddels aanwezig. Het is een bijzondere periode in de zwangerschap, waarin de baby steeds meer op een echt mensje begint te lijken.

De groei van je buik als je 11 weken zwanger bent

Wanneer je 11 weken zwanger bent, kan je buik beginnen te groeien doordat je baarmoeder aan het uitrekken is om plaats te maken voor de groeiende baby. De grootte van de baarmoeder kan variëren per vrouw, waardoor sommige vrouwen al een duidelijke zwangerschapsbuik hebben, terwijl anderen nog geen zichtbare veranderingen ervaren. Als je slank bent, kun je mogelijk al de bovenkant van je baarmoeder voelen net boven je schaambeen. Het is echter belangrijk om te onthouden dat de grootte en groei van je buik per vrouw en per zwangerschap verschillend kunnen zijn en dat er geen juiste manier is om eruit te zien tijdens de zwangerschap. Het belangrijkste is om goed voor jezelf en de baby te zorgen, ongeacht de grootte van je buik.

Zwangerschapskwaaltjes bij 11 weken zwanger

Bij 11 weken zwangerschap zijn zwangerschapskwaaltjes zoals vermoeidheid, misselijkheid en hoofdpijn nog steeds veelvoorkomend. Ook kan je last hebben van bandenpijn of lage rugpijn doordat je baarmoeder aan het uitrekken is om ruimte te maken voor de groeiende baby. Sommige vrouwen ervaren ook bloedverlies of bruinige afscheiding, wat in sommige gevallen normaal is, maar altijd goed om te laten controleren. Aan de andere kant zijn er ook vrouwen die geen symptomen ervaren tijdens week 11 van de zwangerschap. Het is belangrijk om te onthouden dat elke zwangerschap uniek is en dat het normaal is om enkele zwangerschapskwaaltjes te ervaren. Als de symptomen echter ernstig zijn of je je zorgen maakt, is het altijd goed om contact op te nemen met je verloskundige of huisarts.

Doe dit als je 11 weken zwanger bent: Maak een echo!

Misschien heb je deze week al wel jouw echo gepland, hoewel sommige verloskundigen dit al eerder doen, zelfs al in week 8. De ontwikkeling van de baby is dan echter nog niet zo ver als in week 11, wanneer je het hartje van jouw zoontje of dochtertje kunt horen kloppen tijdens de echo. Dit kan een fantastisch gevoel geven.

Tijdens deze afspraak zal ook de vlokkentest ter sprake komen. Deze test kan plaatsvinden tussen week 11 en 14 van de zwangerschap en wordt uitgevoerd door een klein stukje van de moederkoek weg te nemen voor nader onderzoek. Bij een verhoogd risico op bijvoorbeeld het syndroom van Down, kun je kiezen voor vervolgonderzoek zoals de vruchtwaterpunctie of de NIPT-test. Het kan lastig zijn om te besluiten of je aanvullend onderzoek wilt en wat je gaat doen als de uitslag erop wijst dat jouw baby mogelijk het syndroom van Down heeft. Jouw verloskundige zal echter extra tijd uittrekken om al jouw vragen over deze onderzoeken zo volledig mogelijk te beantwoorden. Het is belangrijk om te onthouden dat de keuze om aanvullend onderzoek te doen, persoonlijk en complex is en dat er geen goed of fout antwoord is.