20 weken zwanger

20 weken zwanger

Gefeliciteerd, je bent 20 weken zwanger! Dit betekent dat je op de helft van je zwangerschap bent en je baby al flink gegroeid is. Je kindje is nu ongeveer 25 cm lang en weegt ongeveer 300 gram. Het kan zijn dat je buik de afgelopen weken flink gegroeid is en je nu echt een zwangere buik hebt.

Naast de groei van je baby kun je ook te maken krijgen met verschillende zwangerschapskwaaltjes, zoals vocht vasthouden, misselijkheid en krampen. Sommige vrouwen ervaren ook bruine afscheiding of licht bloedverlies rond deze periode. Het is belangrijk om bij twijfel of zorgen altijd contact op te nemen met je verloskundige of gynaecoloog.

Je kunt nu ook al nadenken over de bevalling en welke wensen je hebt. Wil je bijvoorbeeld thuis bevallen of in het ziekenhuis? Bespreek dit met je verloskundige en maak samen een plan voor de bevalling.

De groei van je baby als je 20 weken zwanger bent

Wanneer je 20 weken zwanger bent, groeit je baby gestaag door. Je kindje is nu ongeveer 25 centimeter lang en weegt ongeveer 305 gram. Een bijzonder feitje is dat je baby al een waak- en slaapritme kan hebben en zich wel 200 keer per dag kan bewegen. Zo kan het rond duikelen en zwaaien met handjes en voetjes. Ook kan je baby al zo goed horen dat het reageert op harde geluiden.

Bij jongetjes beginnen rond deze periode de zaadballen met indalen richting de balzak. Een spannende ontwikkeling voor de toekomstige vader!

De groei van je buik als je 20 weken zwanger bent

Wanneer je 20 weken zwanger bent, is je baarmoeder ongeveer ter grootte van een voetbal en begint je buik steeds meer te groeien. Dit komt doordat je baby blijft groeien en meer ruimte nodig heeft. Je buik kan nu ook meer opvallen en zichtbaar zijn voor anderen.

Het is belangrijk om te onthouden dat de groei van de buik per persoon kan verschillen. Ook kan de grootte van de buik afhankelijk zijn van factoren zoals de grootte van de baby en de hoeveelheid vruchtwater. Het is daarom niet nodig om je zorgen te maken als je buik misschien iets kleiner of groter lijkt dan je had verwacht.

Het is belangrijk om je buik goed te ondersteunen met bijvoorbeeld een zwangerschapsband.

Zwangerschapskwaaltjes bij 20 weken zwanger

Wanneer je 20 weken zwanger bent, kun je verschillende zwangerschapskwaaltjes ervaren. Zo kun je last krijgen van striae, dit zijn strepen op je huid die ontstaan doordat je huid oprekt tijdens de zwangerschap. Vooral op je buik, billen en borsten kunnen striae ontstaan. Dit kan gepaard gaan met jeuk en een branderig gevoel.

Het is belangrijk om je huid goed te verzorgen om striae zoveel mogelijk te voorkomen. Hydrateer je huid goed door bijvoorbeeld dagelijks een olie of crème te gebruiken. Daarnaast is het belangrijk om voldoende water te drinken om uitdroging van de huid te voorkomen.

Naast striae kun je ook last krijgen van andere zwangerschapskwaaltjes zoals vermoeidheid, krampen, rugpijn, harde buiken en misselijkheid. Probeer voldoende te rusten en let op je houding om rugpijn te voorkomen. Bij krampen en harde buiken is het belangrijk om voldoende te ontspannen en eventueel een warm bad te nemen.

Doe dit bij 20 weken zwangerschap: de 20wekenecho

Tijdens de zwangerschap wordt in Nederland de 20 weken echo aangeboden, waarbij je baby wordt gecontroleerd op eventuele afwijkingen. Bespreek al in het begin van je zwangerschap met je verloskundige of gynaecoloog of je deze uitgebreide echo wilt laten uitvoeren of niet. Het is goed om hier al vroeg over na te denken. Het kan namelijk lastig zijn om te beslissen hoe verder te gaan als er een afwijking wordt gevonden. Bespreek deze keuze ook met je partner om verrassingen te voorkomen.

De 20 weken echo wordt vergoed door de zorgverzekering, maar het is aan te raden om van tevoren te informeren waar je terecht kunt voor de echo en welke voorwaarden er gelden. Zo voorkom je extra kosten die niet door de verzekering worden gedekt. Eventueel vervolgonderzoek wordt ook vergoed onder dezelfde voorwaarden. Voor meer informatie over de 20 weken echo kun je terecht op de website van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).