Home - Borstvoeding - Aanleggen van je baby

Goed aanleggen van je baby bij borstvoeding

baby met duimpje in mond Het slagen van borstvoeding zit hem vooral in het goed aanleggen van je baby. Direct na de geboorte hebben baby's een goede zoekreflex en gaan de meeste baby's op zoek naar de tepel. Je kindje maakt dan smak geluiden en sabbelt op zijn/haar vingertjes. Het aanleggen van je baby is een kunstje die jij en je baby samen moeten leren. Er zijn baby’s die snel leren, maar ook die er wat langer over doen. Hoe snel het aanleggen gaat lukken is daarom niet van te voren te zeggen.

Bij het aanleggen moet je op een aantal punten letten:

  • je baby ligt in een rechte lijn, zonder dat het nekje geknikt ligt;
  • het neusje van de baby is ter hoogte van je tepel;
  • je wacht tot de baby zijn/haar mond heel wijd open doet;
  • dan breng je je kindje naar je borst toe, zodat hij/zij de tepel aanhapt (het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je de tepel niet naar je kindje toe gaat bewegen. Je kindje zal dan aan je borst gaan hangen wat kan zorgen voor vervelende tepelkloven!)

Controleren van het aanhappen bij borstvoeding

Als je kindje eenmaal aan de borst ligt is het belangrijk om te kijken of het aanhappen ook goed is gegaan. Dit kun je controleren door naar de volgende punten te kijken:

  • heeft je baby de hele tepelhof (of een groot deel daarvan) in de mond;
  • zijn de lipjes om de borst naar buiten gekruld;
  • maakt je kindje zuigbewegingen en eventueel slikgeluiden;
  • is het neusje vrij.

Als je op bovenstaande vragen ja kunt antwoorden ligt je kindje waarschijnlijk goed aan je borst aangelegd.

De borstvoeding mag gevoelig zijn bij aanleggen maar mag nooit veel pijn doen! Als het wel pijnlijk is verbreek dan het vacuüm door je pink tussen het mondje van je baby en je tepel te doen waardoor je baby de tepel los zal laten. Trek je baby nooit van je borst af! Dit zal gegarandeerd voor kapotte tepels gaan zorgen!

De eerste 24 uur hoeft je kindje nog niet meteen fanatiek aan de borst te drinken, want het heeft nog reserves waardoor het zonder die voeding kan. Er zijn ook situaties waarin niet 24 uur gewacht kan worden met voeden bijvoorbeeld als je kindje heel klein of juist heel groot is. Je verloskundige zal je dan vertellen wat je dan moet doen.

Meer informatie over borstvoeding

Meer informatie over borstvoeding kun je vinden bij de informatie over borstvoeding en in het borstvoedings ABC

Het laatste nieuws op het gebied van zwangerschap en baby's

Copyright Babytjes.nl - webdesign Freddo.nl en Bea Budai - Informatie: webc@babytjes.nl - Disclaimer, Privacy en Cookies