Home - Baby - Baby Sensory

Wat is Baby Sensory?

Baby Sensory is een holistisch lesprogramma dat is gebaseerd op de onderzoeksresultaten van experts. De lessen worden gegeven in een fascinerende en stimulerende leeromgeving voor zowel de baby als hun ouders. Baby Sensory is ontwikkeld in Engeland door Dr. Lin Day. Day heeft ruim dertig jaar ervaring in het werken met baby's en jonge kinderen. Inmiddels is het programma in 17 landen operationeel en heeft het verschillende prijzen gewonnen, onder andere voor 'beste ontwikkelingsprogramma'.

Door nauwgezet onderzoek heeft zij een actief lesprogramma samengesteld, dat garant staat voor leerervaringen met een hoge kwaliteit. Het Baby Sensory lesprogramma bestaat uit activiteiten gericht op de ontwikkeling van de zintuigen, de cognitie en de motoriek. Er worden in de lessen heel veel activiteiten samen met de ouders en baby’s gedaan. De ouders leren hoe en waarom het goed is om deze activiteiten met hun baby te doen. Ook de hechting tussen ouder en kind zal toenemen als de ouders veel activiteiten samen met het kind doen. Het belangrijkste is dat het een heel leuk en plezierig uur samen is. De ouders ontmoeten elkaar en kunnen hun ervaringen delen. De baby’s komen in aanraking met andere baby's.

activeren zintuigen bij baby's

Wat gebeurt er in de Baby Sensoryles?

Elke les heeft een ander thema. Er zijn veertig lessen die elkaar opvolgen en aparte themalessen, zoals bv Valentijnsdag, pasen, kerst enz. In de lessen worden afzonderlijke activiteiten herhaald, of net anders uitgevoerd. Herhaling is een belangrijke leermethode voor baby’s. Elke Baby Sensory les heeft dezelfde opbouw.

De eerste fase, die zo’n twintig tot vijfentwintig minuten duurt, bestaat uit een aantal zintuigontwikkelings-activiteiten. De eerste activiteit in deze eerste fase is altijd het “Zeg hallo tegen de zon” lied met babygebaren. Zodra de baby’s dit gaan herkennen, beginnen ze te reageren door hun armen en benen sterk te bewegen en kun je reacties zien op hun gezicht. Na het liedje worden er vier ofvijf verschillende activiteiten aangeboden, die elk niet meer dan drie minuten duren.

Fase twee, Verkennend spelen, biedt de ouders de kans om te socialiseren en de baby’s om het speelgoed te ontdekken in het speelgebied dat klaarstaat.

Elke week is het speelgebied anders van opzet en worden andere materialen gebruikt. In de derde fase, zintuigontwikkelingsactiviteiten, volgen er nog twee of drie oefeningen, gevolgd door een therapeutische - of visuele oefening. Daarna wordt afgesloten met ons “Zeg maar dag, tot ziens” lied.

De activiteiten; enkele voorbeelden

De ouders maken tijdens het veertig-weekse lesprogramma kennis met een variëteit aan activiteiten en oefeningen, die ze in staat stelt om de interactie met hun baby te versterken. Deze activiteiten zijn bijvoorbeeld muziek en dans, zingen en rijmen, gebarentaal, babygym en ontwikkelingsspelletjes zoals verstoppertje, dierengeluiden, kleuren, vormen en patronen.

De ouders wordt ook babymassage, voetreflexologie en slaaptechnieken geleerd. De klassenleider verteld voor iedere aciviteit wat de achtergrond is, hoe de ontwikkeling gestimuleerd wordt door deze activiteit en hoe het uitgevoerd moet worden. Deze informatie is gebaseerd op wat er bekend is uit wetenschappelijk onderzoek en/of gebaseerd op de verschillende ontwikkelingspsychologische- en pedagogische theoriën (zoals bijvoorbeeld Bowlby, Piaget en Montessori).

Na sommige lessen worden er ook hand-outs meegegeven, zodat ouders het thuis na kunnen lezen en ze ondersteund worden in de uitvoering van de activiteit (bijvoorbeeld slaaptechniek). Het leren van gebarentaal is een belangrijk onderdeel in Baby Sensory. Het leren van gebaren aan de baby stimuleert de ontwikkeling van de taal, zowel de spraak als de schriftelijke taal, enorm. Daarnaast kan het voor veel baby's en dreumesen een handige manier zijn om hun wensen en gevoelens uit te drukken.

Baby's die het vroeg leren kunnen vanaf de 8e maand baby gebaren gebruiken om te communiceren! In Baby Sensory wordt gebruik gemaakt van babygebaren gebaseerd op American Sign Language, maar ook de Nederlandse babygebaren die gebaseerd zijn op Nederlandse gebarentaal.

Het leervermogen van baby's

Gedurende de eerste drie jaar van het leven groeien de hersenen meer dan in welke andere periode dan ook. De verbindingen tussen hersencellen zorgen voor een verdubbeling van het gewicht van de hersenen van een baby. Deze verbindingen worden gelegd en ontwikkeld wanneer de baby zijn of haar zintuigen begint te gebruiken. Baby Sensory is er op gericht ouders zoveel mogelijk ideeën en technieken aan te bieden, om het leervermogen van hun baby optimaal te stimuleren!

Ouderschapsvaardigheden van jonge ouders

Jonge ouders ondergaan een grote verandering in hun leven. De zorg voor een baby en het opvoeden ervan en alle emoties die daarbij komen kijken, vragen om heel specifieke vaardigheden die je pas kan leren als de baby er is. Baby sensory stimuleert de ontwikkeling van enkele vaardigheden.

 

Zo leren ouders verschillende manieren om hun baby vast te houden. Hun baby te stimuleren door gebruik te maken van verschillen technieken en hulpmiddelen. Te communiceren met hun baby door zang, spraak, gebarentaal, muziek, lichaamstaal en andere benaderingen, zoals spreken met je baby (parentese). Gebruik te maken van alledaagse voorwerpen om het spelen te stimuleren en interactie te hebben met hun baby op een leuke en zinvolle manier.

Hechting tussen ouders en baby

Door een aantal verschillende activiteiten, waarbij de band tussen baby en ouder wordt gestimuleerd, leren ouders het belang van aanhankelijkheid, contact en lichaamswarmte. Zo leren de ouders het belang van aanraking en streling, massagetechnieken en gebruik van stem, lichaamstaal en oogcontact.

Slaaptechnieken voor baby's

Baby’s die ’s nachts niet willen slapen kan een grote zorg voor ouders zijn. Ouders hebben daarnaast ook hun nachtrust hard nodig! In de Baby Sensorylessen wordt dan ook ruim aandacht besteed aan technieken om de baby rustig te krijgen, bedtijdrituelen en het daadwerkelijk in bed leggen en de baby alleen laten.

Tot slot over baby Sensory

Baby Sensory is vooral een heel leuke en vrolijke les, zowel voor de baby’s als de ouders. De afwisseling en de interessante informatie die in de les gegeven wordt maakt het zeer waardevol om het samen met je baby te volgen. Er kan per 10 lessen worden ingeschreven. Op de website van Baby Sensory staan de klassenleiders en de locaties vermeld. Bijzonderheden en nieuwtjes zijn hier ook te vinden. De oprichtster Dr Lin Day publiceert veel over de ontwikkeling van de baby’s en hun leervermogen.
Deze interessante artikelen zijn te downloaden op de website Babysensory.nl met dank aan Natalie van Gelder, amsterdam-zuid@babysensory.nl

Het laatste nieuws op het gebied van zwangerschap en baby's

Copyright Babytjes.nl - webdesign Freddo.nl en Bea Budai - Informatie: webc@babytjes.nl - Disclaimer, Privacy en Cookies