Gebroken nachten zijn altijd zwaar en vervelend. Je lichaam is erop gebouwd om de nacht goed door te slapen. Als dat wordt verstoord, ben je de volgende ochtend moe en prikkelbaar. Als je een baby hebt, zijn gebroken nachten helaas onvermijdelijk. Je baby moet tenslotte ’s nachts gevoed worden.
Na verloop van tijd is dat echter niet meer nodig. Heeft je kind geen nachtvoeding meer nodig, maar slaapt hij of zij toch niet door? Check deze tips om je kind te laten doorslapen!
- Het juiste ritme
Sommige kinderen hebben een verstoort dag-nachtritme. Baby’s tot 1 maand hebben nog geen vast dag-nacht ritme. Daarna ontwikkelen ze dat meestal vanzelf, tenzij het niet lukt. Dit zie je bijvoorbeeld regelmatig bij baby’s die in een altijd verlichte ruimte slapen. Ze merken het verschil niet tussen dag en nacht, waardoor ze het ritme omkeren. Bij oudere kinderen kan dit komen doordat ze bijvoorbeeld overdag nog dutjes doen die eigenlijk niet meer nodig zijn. Ze slapen dan overdag, waardoor ze ’s nachts niet meer moe genoeg zijn om te slapen. Het is mogelijk om het ritme van je kindje aan te passen, als je weet waardoor het veranderde ritme is veroorzaakt.
- Bedplassen
Een veel voorkomende reden om gebroken nachten mee te maken, is het proces van zindelijk worden. Een klein deel van de kinderen die zindelijk wordt, blijft meteen ’s nachts droog. Maar veruit de meeste kinderen zullen af en toe nog bedplassen. Tot je kind een jaar of zeven is, is dat medisch gezien geen probleem. Wel is het voor jou lastig omdat je het bed dan moet verschonen. Je kunt je kind op allerlei manieren helpen om sneller ’s nachts zindelijk te worden. Een plaswekker kopen kan bijvoorbeeld een goede stap zijn. Met een plaswekker leert je kind wakker te worden bij het gevoel van een volle blaas, zodat hij/zij op tijd naar de wc kan gaan.
- Afbouwen van nachtelijke voeding
De meeste gezonde baby’s hebben vanaf een leeftijd van 6-12 weken geen nachtvoeding meer nodig. Dat betekent echter niet dat je kindje er niet om vraagt! De kans is vrij groot dat je nog regelmatig uit bed moet om te voeden. Dat kan ook geen kwaad en als je baby er behoefte aan heeft is het prima om nachtvoedingen te geven. Vanaf een leeftijd van ongeveer 1 jaar is het echt niet meer nodig. Dan is het meestal gewoon gewenning van je kind. Het afbouwen van nachtvoedingen is vaak een lastig proces. Je hebt geen zin in een huilend kind dat zich niet gemakkelijk laat troosten midden in de nacht. Wil je van de nachtvoeding af? Geef je kindje dan steeds iets later of steeds iets vroeger de nachtvoeding. Of probeer ’s avonds pap te geven in plaats van melk, zodat het buikje langer gevuld blijft.
- Bang in het donker
Veel kinderen zijn een periode bang in het donker. Dat is vrij normaal. Je kunt proberen dit op te lossen door een nachtlampje te kopen. Het kan fijn zijn als je een dimbaar nachtlampje hebt. Veel nachtlampjes zijn tamelijk fel en fel licht kan het slaapritme verstoren. Het is daarom belangrijk dat een nachtlampje wel licht geeft, maar zo weinig mogelijk lumen produceert. Kies zeker niet voor een lampje met blauw of felwit licht, maar ga eerder voor warmwit of nog liever geel licht. De deur naar de overloop op een kier laten staan kan ook helpen om je kind een rustiger gevoel te geven.
Een kind laten doorslapen is niet altijd eenvoudig. Toch is het wel fijn als je het voor elkaar krijgt, want dan heb je zelf ook een betere nachtrust. Met deze vier tips pak je de belangrijkste oorzaken van gebroken nachten aan.
In samenwerking met Dryly