Zijn jij en je partner al ouders geworden van een baby of is er een kleintje op komst? Dan is het belangrijk om na te denken over hoe je jouw woning zo kindvriendelijk mogelijk maakt. Het moet een veilige omgeving worden voor jouw kind om op te groeien. Maar hoe doe je dat, je huis kindvriendelijk maken? Hier zijn verschillende mogelijkheden voor. Wij zetten hieronder wat ideetjes op een rij om je op weg te helpen!

Losse snoeren wegwerken

Een goede manier om je huis veiliger te maken voor je baby, is door losse snoeren weg te werken. Heb je dit momenteel nog niet gedaan, dan is het wel van belang om dit te doen. Omdat kinderen graag dingen aanraken of in hun mond stoppen, bestaat de kans dat ze dit ook doen bij losse snoeren. Dit moet je zien te voorkomen. Werk deze snoeren dus allemaal weg en houd dit buiten bereik van jouw baby.

Stopcontacten afdekken

Niet alleen losliggende of loshangende snoeren zijn gevaarlijk voor kinderen, dit geldt ook voor stopcontacten. Als je in huis veel stopcontacten laag bij de grond hebt, is het een aanrader om deze af te dekken. Zo voorkom je dat jouw baby straks met zijn of haar kleine vingers in het stopcontact komt.

Vermijd veel scherpe hoeken

Jouw woning veiliger maken voor je baby doe je ook door zo min mogelijk scherpe hoekjes in huis te hebben. Denk hierbij bijvoorbeeld aan meubels met scherpe hoeken. Als jouw baby leert zitten, staan en lopen dan komt het wel vaak voor dat jouw baby valt. En wat natuurlijk niet moet gebeuren, is dat jouw baby valt tegen een scherpe hoek aan. Dit kan leiden tot vervelende ongelukjes. Scherpe hoeken in huis moet je dus zo veel mogelijk zien te vermijden. Het is een optie om zo min mogelijk spullen met scherpe hoeken te kopen of om jouw scherpe hoeken af te dekken met bijvoorbeeld hoekbeschermers.

Zorg voor voldoende daglicht

Een goede tip voor het kindvriendelijk maken van je huis is ook zorgen voor voldoende daglicht. Daglicht biedt niet alleen voor jou en je partner diverse voordelen, maar ook voor je baby. Daglicht is namelijk goed voor de biologische klok van je baby. Daarnaast heeft het als voordeel dat jouw baby alerter en energieker wordt door veel natuurlijk licht in huis. Er zijn dus zeker goede redenen voor zorgen voor meer daglicht in huis. Dit is op verschillende manieren te realiseren. Kiezen voor een lichtkoepel of lichtstraat, extra ramen plaatsen, je huidige ramen verhogen of vergroten, je ramen vrij houden zodat er niets in de weg staat, kiezen voor een binnendeur of voordeur met raam of het plaatsen van een schuifpui: het zijn allemaal dingen om over te denken.

Mocht je voor een van deze mogelijkheden kiezen, dan zorg je binnen no time voor meer natuurlijk licht in je woning. Belangrijk is ook om jouw woning te allen tijde netjes te onderhouden. Beschik je bijvoorbeeld al over een schuifpui, maar is deze inmiddels al flink verouderd of heeft het schade? Je schuifpui vervangen door een nieuwe is dan handig om te doen. Alles om het zo veilig mogelijk te maken thuis.

Uiteraard zijn er nog meer dingen om te doen in huis om het zo kindvriendelijk mogelijk te maken. Met deze dingen hierboven ben je echter al een goed eind op weg. Hoe veiliger jouw huis voor je baby is, hoe kleiner de kans op vervelende ongelukjes!

In samenwerking met debuitendeur.nl