Jouw baby verdient natuurlijk het allerbeste, helemaal als het tijd is om te starten met het introduceren van vaste voeding. In dit artikel hebben we een paar nuttige tips, om ervoor te zorgen dat jouw kleine ook tijdens extreme weersomstandigheden niets te kort komt.

Het basis voedingsschema

We beginnen even met het basis voedingsschema, aangezien het belangrijk is dat dit consistent doorloopt. Zo’n voedingsschema voor je baby helpt onder meer bij een goede introductie van nieuwe smaken en texturen (vanaf 4-5 maanden). Het zorgt er ook voor dat je baby de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt, dat je kunt volgen tot een leeftijd van 12 maanden. Vervolgens kun je dit basisschema dus aanpassen, op basis van het seizoen.

Hete zomers

Tijdens de warme zomermaanden is het belangrijk dat baby’s voldoende vocht binnen krijgen. Hydratatie is dus essentieel, wat je doet door te kiezen voor groente en fruit met veel vocht. Als je baby voor het eerst vaste voeding mag proberen kun je zachte smaken pureren, zodat er extra vocht aan kan worden toegevoegd. Natuurlijk blijft in dit stadium de borst- of flesvoeding onmisbaar en vormt de belangrijkste bron voor hydratatie. Bij oudere baby’s kun je dezelfde tactiek toepassen. Kies voor echte dorstlessers zoals watermeloen en komkommer, of een zachte soep.

Hete zomers

Koude winters en de natte herfst

Van de hete zomer gaan we meteen even over op de koude winter en de natte herfst. In beide seizoenen zijn we namelijk allemaal vatbaarder voor verkoudheden en dergelijke, waardoor het belangrijk is dat ook jouw baby voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Maak dus zorgvuldige keuzes voor oefenhapjes, denk aan voedzame groente als andijvie of spinazie. Iets oudere babytjes kun je ook een groentepapje geven, waarbij je meerdere groenten met elkaar mengt (eventueel met wat fruit). Denk bijvoorbeeld aan pompoen, courgette, bloemkool, sperziebonen en broccoli. Dit soort groenten zitten vol vezels, vitamines, ijzer en foliumzuur, die jouw kindje wat extra weerstand bieden.

De lente

De lente is vooral een heerlijke periode, met milde temperaturen. Dit is dan ook het makkelijkste seizoen en eentje waar je minder rekening hoeft te houden met extreme weersomstandigheden. Gebruik deze tijd om te experimenteren met nieuwe smaken en texturen, om je kleine te laten wennen aan een gezond voedingspatroon (erg belangrijk en niet altijd zo makkelijk). En daarvoor kun je altijd onderstaande extra tips toepassen.

Extra tips

Wees bij het experimenteren met nieuwe smaken natuurlijk wel altijd voorzichtig met allergieën. Het is dan ook beter om nieuwe groenten en fruit niet tegelijkertijd te introduceren, en tussendoor een paar dagen te wachten. Als je kleine dan ergens niet tegen kan, is het makkelijker om erachter te komen welk soort product het is geweest.

Het is helemaal niet erg (en zelfs verstandig) om te kiezen voor diepvriesgroente. Deze bevatten vaak meer voedingsstoffen, omdat ze direct na het oogsten worden ingevroren. Door groente te stomen behoud je de meeste vitamines en mineralen, of kook groente met een minimum gehalte aan vocht.

Als je groente voorschotelt met veel ijzer, dan kun je dit perfect combineren met bijvoorbeeld een stukje sinaasappel of rode paprika. Het hoge gehalte aan vitamine C zorgt namelijk voor een betere opname van ijzer, wat overigens niet alleen zo is bij baby’s. (Eet smakelijk!)