Een van de leukste dingen om te kopen voor je beeb? Babykleertjes natuurlijk! Als kersverse ouder heb je mazzel wat dat betreft. Aangezien die kleintjes groeien als kool kun je zowat om de maand een nieuwe garderobe aanschaffen. Rompertjes, shirts, truien en broeken: ze zijn voortdurend in een grotere maat nodig. In de loop van het eerste jaar wordt het daarnaast tijd de shoppinglist voor je kleine uit te breiden met babyschoenen. Wanneer is die tijd aangebroken, en waar moet je op letten?

Rollen / Kruipen: nog geen schoenen nodig

Om te bepalen of je al schoenen voor je zoontje of dochtertje moet aanschaffen, kijk je om te beginnen naar de ontwikkelingsfase waarin hij of zij zich bevindt. Rolt je kindje nog, of kruipt hij of zij? Zolang er nog geen sprake is van het zetten van stapjes, zijn schoenen nog niet nodig. In deze periode is het vooral belangrijk dat de voetjes warm blijven. Sokjes en eventueel slofjes zijn hiervoor voldoende.

Binnenshuis de eerste stapjes zetten: blote voeten of sokjes / slofjes met antislip

Ieder kind ontwikkelt zich in zijn of haar eigen tempo, maar de meeste kinderen trekken zich ergens tussen de negen maanden en een jaar op tot stand. Vervolgens zullen ze hun eerste stapjes gaan zetten, en gaan oefenen met lopen. Dit gebeurt vooral binnenshuis. In deze periode is het verstandig je baby blote voeten te laten hebben, of hem of haar een sok of slof met antislipzool aan te trekken. Zo kunnen ze het beste kracht ontwikkelen, en kunnen de voeten en spieren op een natuurlijke manier groeien.

Buiten lopen: tijd voor de eerste babyschoentjes!

Oefent je baby (of mogelijk dreumes) veel met lopen? En wil hij of zij ook buitenshuis aan de hand of misschien zelfs al zelfstandig lopen? Zodra je kleintje buiten gaat lopen, is het belangrijk de voetjes goed te beschermen. Bijvoorbeeld tegen de harde ondergrond en kou. Ideaal voor het komende winterseizoen zijn deze superschattige baby laarsjes of stoere booties.

Aandachtspunten voor het kopen van de eerste babyschoenen

Nu je kindje ook buiten de eerste stapje zet, zal hij of zij zich verder gaan ontwikkelen op het gebied van balans en kracht. Een goede ondersteuning van de voetjes is hierbij van groot belang. De voeten moeten immers beschermd worden, maar zich ook vrij kunnen ontwikkelen. Zolen die erg stug of hard zijn? Materialen die niet gemakkelijk buigen of ademen? Dat biedt geen ruimte voor een goede en gezonde ontwikkeling. Let er daarom op dat de schoentjes een soepele loopzool hebben, en van flexibel leer zijn gemaakt.

Tip: goede babyschoenen hoeven niet perse veel te kosten. Shoesme bijvoorbeeld heeft goedkope babyschoenen die uitstekende ondersteuning bieden en er ook nog eens supercute uitzien!

In samenwerking met shoesme.nl