Home - Baby - Baby massage

Wat houdt Shantala babymassage in?

In de eerste maanden is lichaamstaal de enige taal die de baby kent. Babymassage is een natuurlijke manier om met je baby te communiceren. Shantala babymassage is een volledige lichaamsmassage, waarbij je volgens in een vast patroon je kindje masseert op de blote huid met zachte, babyvriendelijke massageolie. Door je baby te masseren leer je elkaar beter kennen. Door op een bewuste en liefdevolle manier bezig te zijn met masseren wordt het contact met je baby intensiever, het geeft rust en ontspanning. Maar naast al die nuttige effecten is het ook heel leuk om te doen en fijn om te ondergaan. Het is niet moeilijk om aan te leren, je hebt er geen speciale voorkennis voor nodig.

Wat leer je tijdens een cursus babymassage?

Gedurende de cursus wordt de ritmische massage aangeleerd en wordt gekeken naar de reacties van de baby en wat hij probeert te vertellen. Daarnaast worden verschillende interessante onderwerpen besproken, zoals slapen, huilen, lichaamstaal, wennen aan je baby, het vinden van een nieuw dagritme. Ook worden draagtechnieken aangeleerd, die de baby een veilig en geborgen gevoel geven. De cursus bestaat uit 5 wekelijkse bijeenkomsten van anderhalf tot twee uur. Iedere les verloopt min of meer volgens een vast patroon in een ontspannen, rustige sfeer. Je kunt de babymassage het makkelijkst aanleren als je kindje tussen de 6 weken en 9 maanden oud is. Je kunt een cursus volgen in groepsverband of 1 op 1.

Wat doet babymassage voor je baby?

babymassageDe belangrijkste effecten van babymassage zijn dat de band tussen jou en je baby versterkt wordt en dat je leert zijn/haar lichaamstaal beter te begrijpen. De massage heeft een kalmerende invloed op het hele organisme. De tastzin wordt ontwikkeld, waardoor de baby leert met vertrouwen en zachtheid te reageren. Dit vertrouwen vormt een goede basis voor het opbouwen van een hechtingsrelatie. Door je baby regelmatig te masseren slaapt hij/zij rustiger en dieper, de spijsvertering wordt beter, darmkrampjes en overstrekking verminderen. De massage heeft een belangrijke invloed op de hormoonproductie. Er is een daling van de hoeveelheid stresshormonen, zoals adrenaline en cortisol. Daarnaast is er een stijging van het hormoon oxytocine. Dit hormoon speelt een belangrijke rol bij gevoelens van tederheid en gebondenheid. Zowel bij de gemasseerde (de baby) als de masseur (de ouder/verzorger) is er een verhoogde productie van dit hormoon.

De babymassage wordt gegeven op de blote huid. De huid is ons grootste orgaan. In de huid zetelt de tastzin. De tastzin registreert alle signalen die door aanraking teweeg worden gebracht. En dit mechanisme is in staat om te registreren wat voor bedoeling een aanraking heeft. Een functionele aanraking, zoals het verschonen van een baby, geeft een heel andere beleving dan een liefdevolle knuffel of een massage. Shantala babymassage kan extra waardevol en nuttig zijn als je kindje hebt wat veel huilt, niet goed groeit, te vroeg geboren is, een beperking heeft, zich overstrekt, zich niet goed kan ontspannen of het niet prettig vind om aangeraakt te worden.

Tot welke leeftijd kun je babymassage toepassen?

Er zullen periodes zijn waarin je weinig toekomt aan masseren, zoals wanneer je kindje leert kruipen en lopen. Dan zal dit zoveel van de aandacht van je kindje opeisen dat het waarschijnlijk niet gemasseerd wil worden. Maar als je de massage regelmatig blijft aanbieden, zul je er samen jarenlang plezier van kunnen hebben. Er is dus geen belemmering om er gewoon mee door te gaan.

Waar kun je Shantala babymassage leren?

In het hele land worden cursussen gegeven. De grootste aanbieder van Shantala babymassage is de VSD, de vereniging van Shantala Docenten. Op de site www.shantala.nl vind je een docent bij jou in de buurt, zoals bijvoorbeeld www.buytenhave.nl Maar er zijn ook andere aanbieders, waaronder de thuiszorgorganisaties.

Het laatste nieuws op het gebied van zwangerschap en baby's

Copyright Babytjes.nl - webdesign Freddo.nl en beabudai.nl - Informatie: webc@babytjes.nl - Disclaimer, Privacy en Cookies