Home - Kraamtijd - Babyblues en Postpartum depressie

Postpartum blues

Babyvoetje De postpartum blues staat voor de huilbuien in de eerste week na de bevalling. In de eerste dagen na de bevalling komt er veel op je af. Naast de zorg voor je kindje heb je ook een tijd nodig voor een stukje verwerking na de bevalling. Je bevalling kan probleemloos verlopen zijn, maar kan ook moeizaam zijn geweest.

Hormoonverandering

De hormoonverandering na de bevalling zorgt daarnaast ook voor emotionele instabiliteit. Lichte stemmingswisselingen zijn dus heel normaal in de kraamperiode. Deze stemmingswisselingen kunnen zich uiten in (extreme) huilbuien, geïrriteerdheid, hoofdpijn, angst en oververmoeidheid. In de eerste week van kraamtijd ontwikkelen de stemmingswisselingen zich doorgaans (meestal tussen dag 3 en 5) en ze zijn na 10-14 dagen weer verdwenen. Ongeveer 70% van de vrouwen krijgt na de bevalling te maken met een postpartum blues.

Postpartum depressie

Een postpartum depressie uit zich na de kraamperiode tot aan ongeveer de twintigste week na de bevalling. Dit uit zich dus veel later dan de veelvoorkomende postpartum blues. Bij een postpartum depressie is er vaak onvoldoende draagkracht om alles aan te kunnen nu de baby er is. Daarnaast heeft de vrouw vaak te maken met slapeloosheid, somberheid, geïrriteerdheid en gebrek aan eetlust. Denk jij hier last van te hebben dan is het raadzaam om contact op te nemen met je huisarts.

Postpartum psychose

Een ernstige vorm van stemmingswisselingen na de bevalling is de postpartum psychose. Het Erasmus MC hanteert een termijn van een maand na de bevalling. Dan is de psychose nog terug te voeren tot de bevalling. Mocht een vrouw na die maand in een psychose terecht komen, dan heet dat geen kraambedpsychose meer.

Rusteloosheid is vaak een voorteken van een postpartum psychose. De kraamvrouw is angstig, kan niet slapen en heeft waanideeën. Vooral de waanideeën zijn een kenmerk van een postpartum psychose en de vrouw begint zich daardoor vaak abnormaal te gedragen tegenover haar omgeving. De vrouw kan een gevaar vormen voor zowel zichzelf als haar baby. Het is daarom van belang dat de vrouw wordt opgenomen zodat zij onder toezicht kan worden behandeld. Wanneer dit mogelijk is wordt het kind ook opgenomen waardoor moeder en kind wel bij elkaar kunnen blijven.

Baby Blues Domstad

logo babyblues-domstad Een roze wolk tijdens de zwangerschap en in de kraamtijd is niet voor iedereen weggelegd. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat ongeveer 14% van de zwangere vrouwen een depressie ontwikkelt. Dit wordt ook wel een antenatale of perinatale depressie genoemd. Na de bevalling of het stoppen van de borstvoeding krijgt ongeveer 10-20% van de moeders een postnatale of ook wel postpartum depressie. Bij Baby Blues Domstad kan je behandeling krijgen voor deze klachten.

 

Depressie tijdens de zwangerschap of na de bevalling

De klachten kunnen variëren in aantal en ernst. De meest voorkomende symptomen zijn aanhoudende gevoelens van somberheid, angst of paniekaanvallen, slapeloosheid, en oververmoeidheid. Daarnaast is er het overheersende gevoel de situatie niet aan te kunnen. Soms kunnen er nare gedachten over de baby voorkomen, zoals: gedachten over het verdrinken van de baby tijdens het geven van een badje of angst voor scherpe voorwerpen waarmee de baby verwond zou kunnen worden. De klachten worden bepaald door hormonale veranderingen, psychische factoren en/of door (sociale) omstandigheden. Vrouwen die met dit soort klachten te maken krijgen schamen zich vaak erg. Ze zouden toch juist op een roze wolk moeten zitten? Ook wordt het niet altijd herkent door huisarts of verloskundige.


Hormonen en je zwangerschap

Tijdens de zwangerschap, na de bevalling en na het stoppen van de borstvoeding treden grote veranderingen in het hormonale systeem van de vrouw op. Na de bevalling vindt er bijvoorbeeld e<p>en hele snelle daling van het hormoon progesteron op. Het hormoon dat zorgt voor de melkproductie, prolactine, neemt snel af wanneer de moeder stopt met borstvoeding. Als gevolg van deze en andere hormonale veranderingen kan de (aankomende) moeder emotioneel behoorlijk uit evenwicht raken.


Psychische factoren van de zwangerschap

De komst van de baby brengt je naar een nieuwe levensfase. Je moet je als (aankomende) moeder en vader aanpassen aan de nieuwe identiteit, verwachtingen en taken die erop je afkomen. Dat gaat niet iedereen even makkelijk af. Het ingaan van een volgende levensfase kan tot emotionele ‘groeipijnen’ leiden. Daarnaast ontstaat er een proces van nadenken en bezinning over je eigen afkomst en het gezin waarin je opgroeide. Onverwerkte gebeurtenissen of verwachten van eigen ouders kunnen ineens naar boven komen.


Sociale omstandigheden

Een zwangerschap, kinderwens en de aanwezigheid van de baby kunnen een enorme druk op je relatie leggen. Was je eerst alleen partner van elkaar, nu komt daar een nieuwe rol bij, waar je samen je weg in moet vinden. Veranderingen in het werk, het verlies van een geliefde, een verhuizing. Al dit soort ‘life events’ kunnen ervoor zorgen

dat de roze wolk uitblijft.


Baby Blues Domstad

Geïnspireerd door haar eigen moederschap startte Rinske Frima, geregistreerd Gezondheidszorgpsycholoog BIG, een praktijk voor psychologische zorg rondom zwangerschap en baby in Utrecht. Want er is gelukkig veel aan te doen aan de hier beschreven klachten. Door middel van cognitieve gedragstherapie worden de klachten te lijf gegaan. Het komt erop neer dat je door anders te leren denken (cognitie) en doen (gedrag) je je al snel weer beter voelt. Voor afspraken kan je terecht in de praktijk. Indien nodig kan de psycholoog in de kraamtijd bij je thuis komen.

Kijk voor meer informatie op www.babyblues-domstad.nl

Geen roze wolk

logo Geenrozewolk Tosca: "Graag wil ik even wat vertellen over het ontstaan van mijn site ‘geen roze wolk’. Twintig jaar geleden kreeg ik twee enorm zware postpartum depressies. Ik was nog heel jong en het overviel me volkomen. Eigenlijk wist ik niet eens dat zoiets bestond! Ik had alleen gelezen over roze wolken en een fantastische babytijd. Dit zorgde voor veel eenzaamheid en angst. Door slechte voorlichting en hulp heb ik jaren rond gelopen met mijn klachten. Dit was niet nodig geweest. Ik wilde weten wat mij nu eigenlijk was overkomen en kon mij niet vinden in de theorie dat de oorzaak uitsluitend psychisch zou zijn. Niet dat ik dat erg zou vinden maar zo voelde het niet.

 

Boek 'vrouwen en partners'

Om anderen te bereiken heb ik daarom het boek ‘vrouwen en partners over pnd: behandeling, genezing en verwerking’ geschreven. Daarna ben ik natuurgeneeskunde gaan studeren omdat men hier veel meer open staat voor een holistische visie. Ik ben alles gaan doorspitten wat mij uiteindelijk helderheid gaf. Ik snapte nu waarom iemand ppd krijgt of een risicogroep vormt. Helaas staan veel hulpverleners hier nog steeds niet voor open. Daarom heb ik mijn praktijk ‘geen roze wolk’ geopend. Ik wilde een plek creëren waar je erkenning en herkenning kon vinden.

 

Preventieplan

Het leukste werk vind ik de preventie. Jaren geleden vroegen cliënten mij iets te bedenken om het grote ppd risico bij een volgende kindje (80%) naar beneden te krijgen. Dit heeft geresulteerd in een preventieplan waar veel moeders gebruik van maken. Gelukkig met heel goede resultaten. Het mooiste deel van mijn werk is het geboortekaartje op mijn prikbord hangen en weten dat we wéér een ppd hebben voorkomen. Want ppd krijgen is niet nodig als je er met preventie veel zorg en aandacht aan wilt besteden. Ppd maakt zoveel kapot: je huwelijk, je relatie met je kinderen, je eigenwaarde. Ik ben blij dat ik iets kan bijdragen om dat bij velen te voorkomen. Mijn site is niet alleen informatief voor cliënten maar voor iedereen die meer wil weten over de pre of postpartum depressie, preventie en het premenstrueel syndroom. Ook heb ik sinds kort informatie toegevoegd over stress en burnout bij moeders".

Meer informatie kun je vinden op praktijk geenrozewolk

Mama Happiness

logo Mama Happiness Christine Segers 36 jaar, mama van Xander (2, 5 jaar) en van Matthijs (15 maanden) woont samen met haar vriend en kinderen in Breda.

Acceptatie

Een paar weken na de geboorte van mijn zoontje besefte ik ineens wat het is om moeder te zijn en dat het niet alleen een roze wolk is, maar soms ook best zwaar. Daarnaast vond ik het niet altijd eenvoudig om hier over te praten omdat ik in eerste instantie dacht dat ik de enige was die er zo over dacht. Daarnaast vertellen vriendinnen onderling ook niet altijd wat hen echt bezig houdt en de wijkverpleegkundige heeft vaak niet veel tijd voor een gesprek aangezien de volgende moeder al weer aan de beurt is op het consultatiebureau.

 

Onzekerheid en Eenzaamheid

Uiteraard speelden gevoelens als onzekerheid en eenzaamheid de eerste periode ook een grote rol. Net als mijn verwachtingen en die uit mijn omgeving. Door op een andere wijze naar het moederschap te kijken heb ik gemerkt dat ik er nu veel meer van kan genieten en er rust in kan vinden. Ik heb mijzelf weer herontdekt als vrouw en mama!

Langzamerhand ontdekte ik dat er boeken over geschreven zijn, maar belangrijker nog ik ontmoette andere vrouwen die net als ik de eerste periode ook niet altijd als een roze wolk ervaren hadden.

Bijeenkomsten

Dit alles gaf mij de motivatie om te starten met bijeenkomsten voor vrouwen die net moeder zijn geworden. Mama Happiness wil moeders ondersteunen tijdens de eerste periode van het moederschap. Door inspirerende handvatten te bieden om met de eerste maanden en jaren van het moederschap om te gaan. Waardoor je je eigen weg en rust kunt vinden in het moederschap en kunt genieten van het avontuur dat het moederschap je te bieden heeft.

Meer informatie kun je vinden op mamahappiness.webklik.nl

Postpartum depressie; een nieuw perspectief

logo Stroom.org Graag wil ik me aan je voorstellen: Mijn naam is Miriam Alofs en inmiddels ben ik al 6 jaar bezig met het volgen van cursussen en training op het gebied van Energie. Sinds 1 jaar werk ik als Energetisch Stroom-therapeut en volg ik de methode ontwikkeld door Klaasjan Meijlis, tevens auteur van het boek “Een Natuurlijke Uitnodiging”. In mijn eigen praktijk en tijdens gezamenlijke Stroom-trainingen maken wij gebruik van Vrije Energie. Uitleg over deze Vrije Energie zal ik verderop in mijn verhaal geven.

Postpartum Depressie

Dit verhaal gaat over een Postpartum Depressie, gedeeltelijk een eigen ervaring en daarnaast wat Stroom hierin voor jou zou kunnen betekenen en het verbinden met de Vrije Energie. Postpartum Depressie (ofwel PPD), is een depressie na (post) een bevalling (partus). Dit overkomt veel jonge moeders in meer of mindere mate en is vaak iets waar je geen rekening mee houdt als je net moeder bent geworden, immers het moet de mooiste tijd van je leven zijn. Via de buitenwereld krijg je veelal de perfectieplaatjes voorgeschoteld hoe het zou moeten zijn. Beelden van stralende perfecte moeders met even stralende babytjes, kortom één en al gelukkigheid. Hier begint de schoen dan al te wringen, op het moment dat jijzelf je heel anders voelt.

Pieken en dalen

Ook ik werd na de bevalling van mijn eerste kindje overvallen door compleet andere gevoelens dan gevoelens van vreugde en geluk. Tijdens mijn zwangerschap werd ik al hevig heen en weer geslingerd tussen enorme pieken van vreugde en enorme dalen van diepe ellende en verdriet. Natuurlijk werd dit allemaal als heel normaal gezien, want dat zijn nou eenmaal de emoties van een zwangere vrouw. Mijn zwangerschap verliep zonder bijzonderheden en ik had dan ook al het groene licht gekregen om thuis te bevallen, wat ook mijn grootste wens was.

Naar het ziekenhuis

Echter 2 weken voor de bevalling kreeg ik een te hoge bloeddruk. Waar ik al steeds bang voor was geweest, aangezien dit heel erg in de familie voorkwam, gebeurde. Hals over kop moest ik toen toch opgenomen worden in het ziekenhuis, voor mijn “rust”, wat totaal niet hetgeen was wat ik wilde en ik kon dit ook totaal niet in rust accepteren. Uiteraard had deze opname een tegengesteld effect aangezien ik ’s nachts wakker werd gehouden met zweet in mijn handen van gillende vrouwen uit de verloskamer, die aan het bevallen waren, wat dus alleen maar angst opleverde voor mijn eigen bevalling. Kortom een juist zeer stressvolle ervaring waarna mijn eigen ingeleide bevalling ook een zeer heftige werd. Paniekerig ook omdat tijdens een aantal momenten mijn baby het heel zwaar had.

De bevalling

Uiteindelijk werd zij met een tangverlossing geboren. Wat mij is bijgebleven van mijn bevalling is dat ik er niet bewust bij was, sterker nog er zijn momenten geweest dat ik mezelf zag bevallen van bovenaf. Niet het bijzondere van een bevalling en van wat er ging gebeuren, overheerste mij maar juist een enorme angst en paniek, waardoor ik er dus blijkbaar voor koos om niet met mijn energie in mijn lichaam te blijven.

Na de bevalling

De periode die op deze bevalling volgde was niet volgens het boekje er één van vreugde en geluk, maar een totaal chaotische periode, waarin ik mezelf helemaal kwijt was. Ik kon niets aan, alles was teveel, alsmaar was ik aan het huilen om niets. Een enorm gevoel van schuld, maakte zich van mij meester, ten opzichte van mijn dochter, man, omgeving, want nu deugde ik helemaal niet, dat ik nog niet eens 1 kind aankon, terwijl vriendinnen er inmiddels al 2 of 3 hadden, met gemak (zo leek het). Het feit dat ik ook altijd voor de buitenwereld een perfect plaatje wilde neerzetten, maakte het nog lastiger te verwerken.

Pijn en angst

Fysiek ging het ook niet lekker, enorme pijn in mijn maag en angstaanvallen. Ik kan zo nog een hele lijst opnoemen met gevoelens die mij parten speelden, maar eigenlijk komt het allemaal neer op angst. Met name ook de angst dat ik mezelf gewoon helemaal kwijt was en ik wist ook niet hoe ik mezelf moest terugvinden, eigenlijk kun je zeggen dat ik de verbinding met mezelf en met mijn eigen energie kwijt was. Ik had dan ook helemaal geen energie, maar was zo ontzettend moe. Uiteindelijk heb ik de stap gezet om naar de dokter te gaan om dit eens te bespreken want ik vond mezelf écht niet normaal. Deze stelde gelijk voor dat ik aan de antidepressiva moest gaan om rustiger te worden. Thuisgekomen wist ik 1 ding zeker, dat ik geen antidepressiva wilde slikken.

Ervaringsdeskundige

Via, via ben ik toen in contact gekomen met een ervaringsdeskundige, die overigens zelf na haar derde kind een postpartum depressie had gekregen, en werd al snel duidelijk dat ik ook een Postpartum Depressie had. Dat betekende in ieder geval dat het benoemd kon worden wat er met mij aan de hand was. Ik heb toen hulp in huis gekregen, om de druk zo laag mogelijk te houden en daarnaast ben ik na vele omzwervingen in contact gekomen met iemand die werkte met energie. Ik was daar nog nooit mee bezig geweest, maar het voelde goed en ik wilde alles aanpakken om te zorgen dat ik weer de oude zou worden. Door de begeleiding van iemand die mij healingen gaf, waardoor ik wat rustiger werd, begon het heel langzaam weer wat beter te gaan. Dit hele proces heeft ongeveer 3 jaar geduurd, eer dat ik écht dacht dat ik weer de “oude” was. Eigenlijk was ik natuurlijk helemaal niet meer de “oude” , want deze ervaring had mij compleet veranderd, waardoor ik op een heel andere manier in het leven was komen te staan, maar de buitenwereld wilde natuurlijk gewoon dat ik weer dezelfde was. Deze periode was eigenlijk een grote veranderingsperiode geworden en een leerproces over wat ik deed met mezelf en mijn energie.

Werk als energetisch therapeut

Inmiddels ben ik 13 jaar verder en na nog meer veranderingsperiodes, werk ik nu zelf als Energetisch Stroom-therapeut en weet ik hoe fijn het is om tijdens zo'n periode te gaan leren om weer verbinding en contact te gaan maken met jezelf. Hierbij ben ik dus aangekomen om je wat te vertellen over Stroom en wat voor nieuw perspectief het geeft op het moment dat je leert te verbinden met de Vrije Energie. Allereerst zal ik uitleggen wat ik bedoel met de Vrije Energie: De Vrije Energie werkt krachtig en eenvoudig. Deze energie is vrij omdat het los is van elke vorm van ballast, kaders en voorwaarden. Het is vrij en onbeperkt en direct beschikbaar voor iedereen. Gebruik maken van deze energie maakt je eenvoudig los van alles wat nog op je drukt.

Vrije energie

Een verbinding aangaan met deze energie zorgt ervoor dat je in je kracht komt te staan en zorgt ervoor dat jouw energie vrij kan gaan stromen en stralen. Het creëert nieuwe wegen door nieuwe mogelijkheden te gebruiken en op deze manier gaan angst en druk op afstand of verdwijnen. Wij zijn als mensen erg geneigd om op het moment dat we angst voelen opkomen of paniek er op dat moment met onze energie naar toe te gaan. Kortom om ons dan te verbinden met de energie van angst, paniek, druk, verdriet enz. Uitgaande van het feit dat alles energie is, ons denken, voelen, onze emoties en ons lichaam, betekend dit dat dus alles met elkaar verbonden is en ook alles effect op elkaar heeft. Op het moment dat je in bijvoorbeeld een Postpartum Depressie zit, maar dit geldt eigenlijk voor alles veranderingsprocessen waar je in zit, ben je je dus aan het verbinden met de gevoelens van angst , paniek en druk, waardoor je de verbinding met jezelf compleet kwijtraakt en de spiraal of cirkel eigenlijk alleen maar naar beneden gaat.

Rust

Echter, op het moment dat je dan een andere beweging inzet met je energie, en je wel gaat verbinden via je voeten met de vrije energie, stap je als het ware uit de energie van angst enz, en stap je in de verbinding met de Vrije Energie. Je hoeft dan dus niets te doen met al je gevoelens en emoties van angst, paniek, deze zijn er, maar jij gaat gewoon via je voeten in de Vrije Energie staan. Op het moment dat je deze beweging inzet gaat de energie als het ware voor jou werken en kan het meenemen wat niet meer bij jou hoeft te zijn, waardoor de druk, de angst op afstand komt en het je niet meer overspoelt. Alleen al het simpele feit dat je niets hoeft te doen met de gevoelens van angst, paniek en druk, zorgt er al voor dat er meer rust in jezelf kan komen en waardoor je meer verbinding krijgt met je eigen kern, kracht. Als je het zo leest klinkt het misschien abstract, het blijft natuurlijk altijd moeilijk om iets te beschrijven terwijl je het gewoon moet ervaren, maar op hetzelfde moment kun je misschien al voelen wat het met je doet. Het is een hele simpele methode, en dat is ook wat mensen soms moeilijk vinden, het kan toch niet simpel zijn?

Los laten

Wij zijn natuurlijk vaak geneigd te denken dat alles op een moeilijke, zware manier moet verlopen. Dat je eerst door alle ervaringen heen moet, door de angt en de paniek aan te kijken en van voor tot achter moet bespreken en analyseren. Dit is ook heel lang misschien de enige mogelijkheid geweest om oude zaken los te laten, maar in de tijd waarin we nu leven is de Vrije Energie zo makkelijk te pakken dat het niet meer nodig is, om eerst weer naar al het oude te gaan. Het gaat er hier dus niet om dat we het fout deden, maar dat de verbinding met de Vrije Energie ons een ander perspectief geeft.

Wij leven op dit moment in een grote tijd van veranderingen, door veel mensen al zeer voelbaar. De druk wordt steeds groter, de tijd lijkt wel steeds sneller te gaan en we hebben vaak het gevoel dat we achter de feiten aanlopen.

Gevoelens van angst en paniek

Daarnaast worden we dagelijks opgeschrikt door verhalen in de krant, over de toenemende werkloosheid, het instorten van banken, steeds meer geweld en veel natuurrampen. Ik weet zelf nog, de periode dat ik een Postpartum Depressie had, dat ik er helemaal niet tegen kon om naar het nieuws te kijken of de krant te lezen. Op het moment dat ik dat deed werden mijn gevoelens van angst en paniek alleen maar aangewakkerd, en vroeg ik me af waarom ik een kind op de wereld had gezet, terwijl er zoveel rottigheid was. Echter onderliggend van wat er op dit moment allemaal aan de hand is, zit een grote verandering in energie. De Vrije Energie, die ons uitnodigt om ons te gaan verbinden met deze vrijheid en vanuit een ander perspectief te gaan leven.

Verbinding

De verbinding aangaan met deze vrije energie, zorgt ervoor dat je in verbinding komt met je innerlijke kracht en dat je vertrouwen krijgt. Op elk moment dat je de angst voelt opkomen in je lichaam, kun je weer terug gaan naar de verbinding via je voeten met de vrije energie en kan deze het werk doen. Dit betekent in relatie tot een Postpartum Depressie, dat je jezelf niet hoeft af te gaan vragen, waarom je je voelt zoals je je voelt, je hoeft niet alle oude ervaringen uit je verleden opnieuw te gaan bekijken en herbeleven, immers op het moment dat je dat doet verbind je je met deze “oude Energie”, en dat is niet meer nodig. Juist daar uit stappen en verbinden met de Vrije Energie, zorgt ervoor dat al het oude op een simpele en krachtige manier los gelaten kan worden, dat hoef je dus niet bewust zelf te doen, maar de energie zorgt hiervoor.

Magie van het leven

Vervolgens zorgt deze verbinding ervoor dat je de magie van het leven weer kunt zien, en dat er dingen op je pad komen die je van tevoren nooit had kunnen bedenken, want de energie gaat met jou meewerken. Jij zit dan in de stroom/flow en deze creëert nieuwe mogelijkheden. Dit betekend heus niet dat vanaf het moment dat je verbinding gaat maken met de Vrije Energie alles in je omgeving wat lastig is, is opgelost, maar het betekent wel dat je er zelf anders in staat, een ander perspectief hebt, dus, waardoor je er ook op een andere manier mee kunt omgaan.

Simpel

De essentie van mijn stroom-verhaal zit hem dus in simpelheid, verbinden en vrijheid, en ik weet uit eigen ervaring wat het mij gebracht heeft en hoe anders mijn leven is geworden. Het heeft er ook mee te maken dat je je bewust wordt wat je in sommige situaties doet met je energie. Op het moment dat deze bewustwording intreedt kun je ook altijd weer bewust de verbinding met jezelf en de Vrije Energie opzoeken, en als het ware uit het oude stappen en in het nieuwe. Voor meer informatie kun je kijken op onze website Stroom.org, of mail naar miriam@stroom.org. Wij werken op individuele basis, maar wij geven gezamenlijk ook lezingen en trainingen in binnen en buitenland.

Zie deze Postpartum Depressie als een veranderings-proces, jij bent degene die de verandering kunt inzetten en vanuit een ander perspectief kunt gaan leven. Dit is ook het voorbeeld wat je aan je kindje laat zien die dan in deze stroom van licht mee kan gaan. Ik wil graag zeggen, ga stromen en stralen en vanuit vrijheid en plezier leven en je kunt hier op elk moment mee beginnen.

Miriam Alofs

Energetisch Stroom-therapeut te Utrecht

www.stroom.org

030-2010005

Karin den Oudsten, zowel ervaringsdeskundige postpartum depressie (PPD) als postpartum psychose (PPP), oftewel kraambedpsychose

karin "Terwijl mijn elfjarige zoon televisie kijkt, geeft mijn man aan onze pasgeboren zoon de fles. Zonder enig voorteken gaan mijn gedachten ineens ongecontroleerd alle kanten op en zijn niet meer te stoppen. Binnen een minuut komt alles tot stilstand.

Er is iets ingrijpends veranderd. Dit heb ik nog nooit eerder meegemaakt. De omgeving voelt zo vreemd aan, een soort almachtig gevoel. Het lijkt alsof ik in een andere dimensie zit en ineens verbonden ben met alle mensen in de wereld via miljarden onzichtbare draadjes. Een hele rare gewaarwording. Mijn rechterhand maakt vreemde, draaiende bewegingen die ik niet onder controle kan houden. Met mijn draaiende hand laat ik weten dat er iets mis is en geef ik mijn man het bevel om de kinderen weg te brengen.

Zo snel mogelijk weg uit dit huis, maar toch dichtbij. Hij brengt ze onder bij de buren. Ondertussen loop ik onrustig te ijsberen door de woonkamer en weet niet goed wat ik moet doen. Ik voel me zo raar, zo anders dan anders. Tegelijkertijd komen er veel nieuwe ideeën en inzichten bij me binnen. Het zal misschien vreemd klinken wat ik zometeen ga vertellen, maar ik vind dat ik er niet omheen moet draaien. Bij binnenkomst confronteer ik hem ermee. Ik leg mijn trouwring op de eettafel neer en laat weten dat ik een andere vrouw voor hem ga zoeken.

Ik zie de wanhoop in zijn ogen, maar het is slechts een observatie. Mijn emoties zijn naar de achtergrond geschoven, alsof ze automatisch ergens geparkeerd zijn. Er is geen tijd voor, want er is belangrijker werk te doen. Nu is het de hoogste tijd om alle mensen in de wereld te laten weten dat bij ons thuis iets bijzonders aan de hand is: ik ben God.

Het gesprek met een psychiater gaat volledig langs me heen, maar als er ineens slaappillen op de salontafel worden neergelegd met de bedoeling dat ik deze inneem, ben ik ineens alert. Voor mij is dat hét teken dat er een complot wordt gesmeed: hij wil me vermoorden en mijn man stemt er mee in. Als zelfs mijn eigen man dit zomaar laat gebeuren, bij wie ben ik dan nog veilig? En als ik me in mijn eigen huis niet meer veilig voel, waar dan nog wel? Het voelt echt vreselijk om ineens het gevoel te ervaren dat iedereen me iets kan aandoen.

Jarenlang vertrouwde ik de mensen in mijn naaste omgeving, maar nu voelt het als een opgebouwde schijnveiligheid die ineens als een kaartenhuis in elkaar stort. De psychiater geeft aan dat ik opgenomen moet worden als ik de pillen weiger in te nemen. Een pak van mijn hart. Zonder me te verzetten stap ik in de ambulance. Tijdens een gesprek in de dichtstbijzijnde psychiatrische kliniek word ik geconfronteerd met de vraag of ik nog steeds denk dat ik God ben. Ik besef dat die uitspraak nogal vreemd is, maar waarom voel ik me dan zo anders? Om zo normaal mogelijk over te komen, antwoord ik dat iedereen weleens iets raars zegt.

Ik zwak mijn eerder gedane uitspraak af om de indruk te wekken dat ik nog redelijk funktioneer, maar ondertussen weet ik zelf wel beter.’

Kraambedpsychose

Als je na het lezen van bovenstaand verhaal denkt ‘Die is gek!’, kan ik je niet helemaal ongelijk geven. Dat is namelijk precies wat er gebeurt met vrouwen die in een kraambedpsychose belanden. Door een ontregeld immuunsysteem komen er afweerstoffen in het bloed terecht die ook de hersenen bereiken. De hersenen oefenen daardoor niet meer uit waarvoor ze bedoeld zijn, namelijk rationeel denken.

Veel mensen denken dat een kraambedpsychose een verergerde vorm is van een postpartum depressie, maar dat is onjuist. Deze twee ziektebeelden verschillen nogal van elkaar. Dit is niet alleen door de oorzaken, maar ook in de behandeling ervan. Vanwege de heftigheid, het onbegrip van anderen en het niet vaak voorkomen van het ziektebeeld, vind ik het belangrijk om open over deze ziekte te zijn.

De meeste vrouwen die deze diagnose krijgen, hebben geen psychiatrische achtergrond. Ze worden dus ineens geconfronteerd met een afschuwelijke periode, terwijl de kraamtijd juist zo fijn zou moeten zijn. Deze vrouwen schamen zich, hebben het psychisch erg zwaar en kunnen dus wel wat steun gebruiken. En laten we ook niet de partner, familie en vrienden vergeten. Zij hebben vaak geen idee wat er aan de hand is en zijn volledig uit het veld geslagen.

Achtergrond

Graag stel ik me even voor, mijn naam is Karin den Oudsten (1969). Ik ben getrouwd en heb twee zonen. Op dit moment ben ik de enige ervaringsdeskundige kraambedpsychose in Nederland die actief bezig is om het ziektebeeld meer bekendheid te geven. Ik ben zowel ervaringsdeskundig op het gebied van een postpartum depressie (PPD) als op het gebied van kraambedpsychose (postpartum psychose, PPP).

Naast mijn parttime baan als ICT-er in het bedrijfsleven besteed ik veel aandacht aan het schrijven van artikelen, blogs en mijn derde boek over kraambedpsychose. Het is mijn missie in het leven geworden.

Sinds kort ben ik ambassadeur van de organisatie Samen Sterk tegen Stigma om het taboe op psychische ziektes in Nederland te doorbreken. In maart 2013 heb ik mijn eigen bedrijf PsycheCoach opgericht met een gelijknamige website. Als ervaringscoach van psychische postpartum problematiek ben ik de stem en het gezicht voor veel vrouwen.

Theorie

Mijn eigen verhaal dient slechts als uitgangspunt voor een presentatie. Uiteraard is het van belang om ook de theoretische achtergrond te weten, omdat ik veel vragen krijg hierover. Het Erasmus MC in Rotterdam doet als enige in de wereld onderzoek specifiek naar kraambedpsychose. Het is mogelijk om als kraamvrouw opgenomen te worden, samen met je kindje. Er is in het Erasmus MC een speciale Moeder & Kind Unit (MKU), zodat de moeder – onder begeleiding van een verpleegkundige – haar baby kan verzorgen. Omdat ik zelf als patiënt opgenomen ben geweest, kan ik vanuit mijn eigen ervaring vertellen hoe dat is. Ook in Woerden en Apeldoorn zijn zogenaamde MKU’s.

Boeken

Mijn eerste boek, ‘Na het bidden ga ik dood’ (ISBN 978-90-484-1376-8), kwam in september 2010 uit. Hierin worden stukken tekst uit de psychose afgewisseld met commentaren achteraf. In mijn tweede boek ‘Angst en Onrust’ (ISBN 978-90-484-2067-4), die uit kwam in oktober 2011, ligt de nadruk op emoties. Het zijn twee hele verschillende boeken, niet alleen wat betreft schrijfstijl, maar ook qua lay-out.

Website

In mei 2012 ging mijn website kraambedpsychose.nl online. Het blijkt voor veel vrouwen dé website te zijn die zowel herkenning als erkenning geeft. Sommige vrouwen zijn jarenlang op zoek naar informatie en vinden nergens aansluiting. Ze vallen aan de ene kant niet onder schizofrenie (een verouderde term), maar aan de andere kant ook niet onder de groep vrouwen met postpartum depressie. Binnen een jaar tijd zijn er al meer dan 200.000 hits op de website. Het blijkt dus dat er een grote informatiebehoefte is over dit onderwerp.

Lotgenotencontact

Op 14 april 2013 was de eerste contactdag in Nederland voor lotgenoten kraambedpsychose. Omdat de vrouwen onderling hun ervaringen kunnen delen en zij niet bang hoeven te zijn dat iemand hun vreemd zal vinden, voelen ze zich zekerder van zichzelf. Er zijn vrouwen die na deze bijeenkomst een second opinion aanvragen bij het Erasmus MC.

Media

Al diverse keren heb ik een bijdrage mogen leveren in de media. Niet alleen voor het wetenschappelijk televisieprogramma Labyrint, maar ook in RTL Nieuws, het wetenschappelijk radioprogramma Hoe?Zo!, Algemeen Dagblad, de wetenschapsbijlage van de Volkskrant, Psychologie Magazine, Mijn Geheim, Vriendin en op diverse relevante websites.

Ervaringsfilm Kraambedpsychose

Om een beter beeld te geven hoe een kraambedpsychose van invloed is geweest op ons gezinsleven, heb ik een exclusieve korte film gemaakt. Ik heb dit gedaan door relevante foto’s en teksten achter elkaar te zetten in een presentatie en dit te combineren met gelicentieerde muziek van Anouk. Het vertelt in vogelvlucht mijn ervaringsverhaal. Niet alleen van de zwangerschap, onze trouwdag, de geboorte, de verwardheid, de opname in het ziekenhuis, maar ook over de herstelperiode, het schrijven van boeken, het opzetten van de website en uiteindelijk het oprichten van een eigen bedrijf.

Lezingen, gastlessen en workshops

Bij de GGZ heb ik al meerdere keren een presentatie mogen geven, evenals in het Erasmus MC aan derdejaars studenten geneeskunde. Tijdens een presentatie wordt de korte ervaringsfilm Kraambedpsychose vertoond. Ook vertel ik uitgebreid wat ik dacht en voelde tijdens de kraambedpsychose en lees ik stukken tekst voor uit mijn boeken. Door mijn openheid over dit onderwerp is het publiek eerder geneigd om ook de moeilijke, genante of pijnlijke vragen te durven stellen. Tot nu toe zijn de reacties op mijn presentaties alleen maar positief. Naast mijn ervaringsverhaal is het mogelijk om ook wat theoretische achtergronden te vertellen. Deze zijn onderbouwd door wetenschappelijk onderzoek vanuit Erasmus MC.

Links over Kraambedpsychose

kraambedpsychose.nl/

psychecoach.nl/home/
Samen Sterk tegen Stigma

Boek Na het bidden ga ik dood

Boek Angst en Onrust

Boeken Tips Postpartum Depressies

Over dit onderwerp zijn een aantal boeken geschreven.

Boeken over de Postpartum Depressie kun je hier bestellen

In Babytjesnieuws is een recensie gepubliceerd van het boek "Postnatale Depressie van J.Huibers, de recensie kun je hier lezen.

Het laatste nieuws op het gebied van zwangerschap en baby's

Copyright Babytjes.nl - webdesign Freddo.nl en beabudai.nl - Informatie: webc@babytjes.nl - Disclaimer, Privacy en Cookies