Home - Baby - Babygebaren

Babygebaren verklaard

kindje maakt gebaren "Dag zwaaien" is een gebaar dat veel babytjes op jonge leeftijd al leren. Ze zien het hun ouders en verzorgers dagelijks doen en vaak maken ouders, oma's en opa's er een interessant spelletje van. Maar wist je dat je kindje nog veel meer gebaren kan leren en die gebaren kan gebruiken om aan te geven wat hij denkt of wil nog voordat hij kan spreken? Dat zijn babygebaren! In dit artikel lees je er meer over.

 

Op de afbeelding: “Lisa doet hier het babygebaar voor ‘slapen’”

Wat zijn babygebaren?

Babygebaren is een methode om je baby in staat te stellen met jou te communiceren met behulp van eenvoudige gebaren, nog vóór hij kan spreken. De spraakontwikkeling van een baby loopt ongeveer zes maanden achter op het woordbegrip. Dat betekent dat je kindje wel al veel begrijpt van wat er gezegd wordt en dat er echt al heel wat in dat kleine hoofdje omgaat. Maar je kindje kan dat nog niet in woorden zeggen; zijn stembanden zijn daar nog niet voldoende voor ontwikkeld. Gemiddeld kan je kindje rond 1,5 jaar een handjevol woordjes spreken. Maar met zijn handjes zou hij tegen die tijd al veel meer gebaren kunnen maken om zo te zeggen wat hij wil of denkt.

Waarom zou je babygebaren gebruiken?

 kinderen maken gebaren Je kindje ziet, denkt en wil al veel. Babygebaren stelt hem in staat dit tegen je te "zeggen". Wanneer hij honger heeft, kan hij het gebaar doen voor "eten", in plaats van te huilen wanneer je hem niet meteen begrijpt. Het is bovendien ook leuk om hem te laten gebaren wat hij ziet. Als je buiten loopt en hij ziet een hondje lopen, kan hij jou daarop wijzen door het gebaar voor hond te maken.

Lichaamstaal en babygebaren

Babygebaren is een logisch vervolg op lichaamstaal dat je kindje ongetwijfeld zal ontwikkelen. Wanneer je kindje zijn hoofd wegdraait om aan te geven dat hij klaar is met eten, dan gebruikt hij zijn lichaam om dat uit te drukken. Dit is deels gedrag dat hij kopieert van zijn ouders. Babygebaren gaat iets verder. Je gebruikt gebaren voor dagelijkse activiteiten en dingen die je vaak samen ziet of gebruikt.

Op welke leeftijd begin je met babygebaren?

Je kunt al vanaf de geboorte beginnen met het gebruiken van gebaren. Echter zal je baby'tje het pas terugdoen wanneer hij rond de 9 maanden tot een jaar oud is. De ouder die van snelle resultaten houdt, kan daarom beter iets later beginnen. Gemiddeld genomen is babygebaren het leukst en meest nuttig tussen 9 maanden en 2 jaar. Maar je kindje zal in zijn derde levensjaar nog niet alle woorden kunnen zeggen, het is dan prima om gebaren te introduceren voor woorden die hij niet kan uitspreken.

Aan de slag met babygebaren

Babygebaren is geen nieuwe taal; maar een toevoeging. Je doet simpelweg het gebaar bij het gesproken woord. Het kost daarom ook geen extra tijd! Je kunt gebaren gebruiken voor veelvoorkomende activiteiten (bijvoorbeeld "eten", "drinken" en "slapen") maar ook voor dingen die je kindje leuk vindt. Denk aan zijn favoriete dieren of speelgoed.

Je kunt de gebaren zelf verzinnen of je kunt een babygebarenwoordenboekje aanschaffen. Steeds hetzelfde gebaar bij de actie gebruiken is heel belangrijk. Het zal even duren voordat je kindje het gebaar terugdoet, maar het is echt het wachten waard. Er zijn boekjes met gebaren gebaseerd op de officiële Nederlandse Gebarentaal. Naast consistentie is het ook belangrijk dat je altijd het woord gebruikt bij het gebaar. Op den duur vervangt hij het gebaar door het gesproken woord.

De taalontwikkeling van je baby

Bij sommige ouders rijst de vraag of babygebaren de taalontwikkeling in de weg staat. Dat is niet het geval; de taalontwikkeling wordt door babygebaren juist gestimuleerd. Amerikaans onderzoek van psychologen Linda Acredolo en Susan Goodwyn heeft uitgewezen dat baby's die babygebarentaal gebruiken, gemiddeld sneller leren spreken en op jongere leeftijd een bredere woordenschat ontwikkelen

Tekst en foto

Tekst en foto met dank aan Nadine Meijer – Molier. Cursusleidster babygebaren van Zing, speel en gebaar. www.zingspeelgebaar.nl

Het laatste nieuws op het gebied van zwangerschap en baby's

Copyright Babytjes.nl - webdesign Freddo.nl en beabudai.nl - Informatie: webc@babytjes.nl - Disclaimer, Privacy en Cookies