Over de verlichting in de babykamer wordt niet zo vaak nagedacht. Natuurlijk, je begrijpt best dat je goed licht moet hebben om je kindje te verschonen. Maar wist je dat je het beste verschillende soorten verlichting kunt installeren? En dat je het best minstens één dimbare lamp in de babykamer kunt plaatsen?

Dimbare verlichting als nachtlampje

Allereerst is dimbare verlichting praktisch als nachtlampje. Er zijn natuurlijk ook losse nachtlampjes te koop. Zelfs van die kleine stekkerlampjes die je in het stopcontact kunt hangen. Toch zijn ze niet allemaal even praktisch. Veel nachtlampjes worden erg warm in het stopcontact. Daarom kies je liever voor dimbare leds. Daarmee kun je het licht op een zachte stand zetten, terwijl je toch zeker weet dat er geen hitte (en dus brandgevaar) ontstaat.

Zachte verlichting tijdens de nachtvoeding

In de eerste weken of maanden moet je regelmatig ’s nachts uit bed om een voeding te geven. Het is daarbij niet de bedoeling dat je allemaal felle lampen aan doet en er een feest van maakt. Het liefst doe je de voeding in het halfdonker: je moet natuurlijk genoeg kunnen zien om te weten wat je doet, maar maak het licht niet te fel. Fel licht kan zowel jou als je baby uit het slaapritme halen. Wanneer je fel licht gebruikt, denken je hersenen dat het tijd is om wakker te worden. De hoeveelheid melatonine daalt, waardoor je minder slaperig bent en er langer over doet om weer in te slapen. En niet alleen jij: ook je baby zal moeilijker weer in slaap vallen.

Fel licht bij praktische zaken

Natuurlijk gebruik je de babykamer ook op andere momenten. Bijvoorbeeld als je je baby gaat verschonen. Daarbij is het prettig als er genoeg licht is op de plek waar je bezig bent. Je wilt geen viezigheid missen omdat het licht niet fel genoeg is! Daarom is dimbare verlichting ideaal. Want je kunt het licht met de knop ook een stuk feller draaien. Zo kun je goed zien wat je aan het doen bent. Vooral in najaar, winter en het vroege voorjaar is het belangrijk dat je op de juiste plekken de verlichting sterker kan zetten.

Verschillende soorten dimbare lampen

Er zijn diverse soorten dimbare led lampen. Allereerst kun je gaan voor spots. Spots zijn vaak fel, maar dimbare spots kun je naar eigen smaak dimmen. Spots zijn praktisch om gericht te schijnen op bepaalde plekken, zoals de commode. Er zijn ook dimbare leds waarbij het dim-systeem in een ‘gewone’ lamp zit ingebouwd. Vaak kun je de dimmer in de lamp bedienen via de normale lichtknop. Natuurlijk kun je de meeste led lampen ook dimmen via een losse dimmer die je zelf installeert in plaats van de lichtknop. In dat geval moet je goed opletten dat je een speciale led dimmer aanschaft. Gewone dimmers werken met hogere wattages, waardoor ze niet goed werken bij led verlichting.

Dimbare verlichting is ideaal in de babykamer. Je doet er allerlei verschillende klusjes, van een nachtvoeding tot verschonen overdag. Het is daarom handig als je het licht altijd precies zo fel kunt maken als jij het nodig hebt voor wat je wilt doen. Ga je de hele babykamer nog inrichten? Check deze praktische tips!

In samenwerking met Lampdirect