De woningprijzen in ons land zijn de afgelopen jaren sterk gestegen. Iedere vierkante meter woonruimte is dus fors duurder geworden. Doordat sinds de coronacrisis veel mensen zijn gaan thuiswerken, is er juist extra ruimte nodig thuis. Wat nu als je van een extra kamer een werkkamer hebt gemaakt, en nu zwanger bent? Waar moet dan de babykamer komen? Een andere betaalbare woning met meer ruimte vinden is niet heel gemakkelijk. Steeds meer mensen zijn daarom aangewezen op een verbouwing om thuis extra ruimte te creëren. Welke opties heb je daarbij allemaal?

Een dakkapel, of uitbouw / opbouw

Over het algemeen hebben woningen in ons land niet veel buitenruimte. Een gedeelte van je tuin opofferen voor een uitbouw? Daar wordt niet snel een vergunning voor gegeven. Heb je extra leefruimte binnen nodig, dan is het beter om in de hoogte te kijken. Heb je een schuin dak? Dan kun je mogelijk een of meerdere dakkapellen laten plaatsen om de oppervlakte in kamers te vergroten en meer lichtinval te creëren. Heb je een dakterras op een plat dak? Dan kun je laten onderzoeken of je dicht kunt laten maken om hier een extra kamer te krijgen. Heb je een plat dak? Dan kun je mogelijk hier een opbouw op laten plaatsen voor meer leefruimte

Het is overigens wel goed je te beseffen dat dergelijke verbouwingen behoorlijk wat tijd en geld kosten. Professionals in de bouw zitten momenteel vaak al maandenlang volgeboekt. Ben je er net achter gekomen dat je zwanger bent? Wacht dan niet met het aanvragen van offertes en inplannen van de verbouwing. Daarnaast is het ook zaak gelijk naar het financiële plaatje van een verbouwing te kijken. Het gaat namelijk algauw over tienduizenden euro’s. Zelf niet genoeg financiële middelen? Kijk dan of je er een lening voor af kunt sluiten. Sluit je een lening af voor de verbouwing van je woning, dan kun je in sommige gevallen de rente hiervoor aftrekken bij de inkomstenbelasting.

Een kamer in tweeën delen

Heb je geen mogelijkheid voor een op- of uitbouw of dakkapellen? Maar heb je wel een grote slaapkamer? Kijk dan of je deze kunt opsplitsen. Een kamer van minimaal vijftien vierkante meter is vaak al vrij gemakkelijk op te splitsen in twee kleinere kamers. Natuurlijk loop je waarschijnlijk al helemaal over van de leuke dingen die je wil kopen voor de babykamer. Maar eerlijk gezegd: heel erg veel meer dan een ledikantje, commode, kast en stoel om te voeden hoef je er eigenlijk niet te hebben. De tweede kamer die ontstaat kan daarnaast mooi dienst doen als thuiskantoor.

In samenwerking met Findio