“ Binnenlucht: verborgen gevaar in baby’s slaapkamer”

babykamertjeEuropees vrouwen- en milieunetwerk WECF publiceert resultaten van studie naar binnenlucht kwaliteit in kinderkamers in vier Europese landen volgende week op Ministeriële Conferentie “ Milieu en Gezondheid” in Parma , Italië.

Baby’s en jonge kinderen worden binnenshuis blootgesteld aan hoge doseringen formaldehyde en vluchtige organische verbindingen (VOC).

Een ongeventileerde baby kamer is een serieuze bedreiging voor de gezondheid van de baby. Dit is de uitkomst van een onderzoek naar de binnenluchtkwaliteit in kinderkamers dat gelijktijdig is uitgevoerd in 4 Europese landen. Het resultaat wordt volgende week gepresenteerd door WECF op de Ministeriële Conferentie over Milieu en Gezondheid in Parma, Italië.

Women in Europe for a Common Future (WECF) heeft in 2009, als onderdeel van het project Een Veilig Nest, Test-je-Nest meters verspreid onder deelnemers. Dit gebeurde in samenwerking met het Franse nationale consumenten organisatie (ICN) en Quad-Lab laboratorium. Test-je-Nest richtte zich op het onderzoeken van het aanwezige niveau van formaldehyde en het totale aantal Vluchtige Organische Verbindingen (VOC) in de kinderkamer.

Deelnemers

De testen werden afgenomen in Duitsland, Frankrijk, Griekenland en Nederland, ook waren er extra deelnemers uit België en het Verenigd Koninkrijk. De groep deelnemers bestond uit aanstaande ouders en ouders met kinderen onder de drie jaar, die van plan waren om te verbouwen of dit al hadden gedaan in de afgelopen maanden. Het ging hierbij om het behandelen van vloeren en muren en het plaatsen van nieuw meubilair in de babykamer. De testkits werden zeven dagen in de slaapkamer geplaatst en daarna verstuurd naar een bevoegd laboratorium. De Franse consumentenbond analyseerde vervolgens de resultaten en publiceerde deze afgelopen week in haar magazine: 60 Millions de Consommateurs.

Test-je Nest

In 40% van de gevallen waren de gemeten waarden boven internationaal toegestane limieten. Van formaldehyde, dat wordt uitgewasemd uit houten fineer meubilair, staat vast dat het kankerverwekkend is. De vluchtige organische verbindingen (VOC) die worden aangetroffen in verf, vernis en schoonmaakmiddelen kunnen allergieën en problemen aan de luchtwegen veroorzaken. De resultaten lieten duidelijk zien dat de binnenluchtkwaliteit van babykamers beter was bij gezinnen waarin de ouders geïnformeerd waren over de noodzaak van ventileren.

“Hoewel ons onderzoek zich in eerste instantie richtte op een groep van bezorgde ouders, laten de resultaten duidelijk zien dat babykamers niet zo veilig zijn al we denken. Pasgeborenen en kinderen in deelnemende landen worden blootgesteld aan luchtvervuiling binnenshuis, dat kan zeer schadelijk zijn voor hun ontwikkeling” zegt Sascha Gabizon, directeur van WECF. Het resultaat is zorgwekkend, met name als je je realiseert dat jonge kinderen ongeveer 90% van de tijd binnenshuis doorbrengen. Vervuilers zoals formaldehyde en VOC’s zijn namelijk vaak niet herkenbaar.

Op naar Parma 2010: Schone binnenlucht

WECF (vertegenwoordiger van het Europese ECOFORUM) is lid van EEHC, een comité dat is opgezet om te helpen bij het organiseren van Ministeriele Conferenties op het gebied van Milieu & Gezondheid binnen de Europese regio van de Wereld Gezondheids Organisatie (WHO) . Er nemen 53 landen deel aan dit proces. Dit proces, dat werd geïnitieerd in 1989, is uniek en brengt regeringen, internationale organisaties en NGO’s samen. Kinderen zijn hierbij een centrale doelgroep sinds 2004, toen EHAP (Environmental and Health program) veranderde in CEHAPE (Children’s Environment and Health Action Plan). Vier doeleinden werden opgesteld als de voornaamste prioriteiten van milieu en gezondheidsbeleid in Europa, hieronder ook schone binnenhuislucht. Op nationaal niveau, zijn er een aantal vormen van EHAP beleid geïnitieerd en deze worden nu verder ontwikkeld.

In maart 2010 vindt de vijfde ministeriële conferentie over Milieu en Gezondheid plaats in Parma. Na de installatie van CEHAPE in 2004 in Boedapest, zal de conferentie in Parma de prioriteiten vastleggen voor het proces van de komende jaren. WECF dingt er bij de WHO en bij regeringen op aan om de invloed van de omgeving op de gezondheid van kinderen te verminderen door de milieubelasting van ziekte te verlichten.

Over WECF

WECF is een netwerkorganisatie bestaande uit meer dan 100 vrouwen- en milieuorganisaties in veertig landen in Europa en de EECCA regio (Oost-Europa, Kaukasus en Centraal-Azië) die gezamenlijk werken aan duurzame ontwikkeling, bescherming van gezondheid en milieu en armoedebestrijding. Met ons projectwerk ontwikkelen we praktische en betaalbare oplossingen op het gebied van chemicaliën, sanitatie, energie en voedselproductie. Met ons beleidswerk brengen we de perspectieven van vrouwen voor het voetlicht op Europees, VN, nationaal en internationaal niveau.

Meer weten? www.wecf.eu

Bron: WECF via verstuurpersbericht.nl

Deel dit bericht