1 op 4 vrouwen met overgewicht en onvervulde kinderwens wordt na afvallen zwanger zonder behandeling

logoalbertschweitzerziekenhuisVoor vrouwen die als gevolg van overgewicht moeite hebben om zwanger te worden, heeft het Albert Schweitzer ziekenhuis sinds 2006 een afvalbegeleidingsprogramma op de polikliniek Fertiliteit (vruchtbaarheid), gevestigd op de ziekenhuislocatie Zwijndrecht. Inmiddels hebben honderd vrouwen dit programma doorlopen. Van hen werd een kwart na het kwijtraken van overgewicht alsnog zwanger zónder een vruchtbaarheidsbehandeling (zoals IVF).

Bij de vrouwen bij wie toch een fertiliteitsbehandeling nodig was, ligt het succespercentage hoger naarmate zij minder overgewicht hebben. Complicaties en risico’s tijdens en na de zwangerschap zijn bovendien kleiner na gewichtsverlies. Fertiliteitsarts Grada van den Dool noemt het afvalbegeleidingsprogramma dan ook een succes. ,,Enerzijds wegens de gezondheid en het geluk van moeders en baby’s, anderzijds omdat het leidt tot lagere medische kosten. Een IVF-behandeling kost 3000 euro, het afvalprogramma 300 euro.” Wegens de intensieve en consequente begeleiding die noodzakelijk is voor succes, bieden niet veel ziekenhuizen de dienst aan. Van den Dool: ,,Wij denken dat dit onterecht is. Het Albert Schweitzer ziekenhuis gaat er dan ook zeker mee door.”

Hormonen die nodig zijn voor voortplanting, hebben een voorkeur voor vetweefsel. Hoe meer vetweefsel, hoe minder hormonen de voortplantingsorganen krijgen. Dit kan ertoe leiden dat er bij zware vrouwen geen eisprong meer is. Bij tien à vijftien procent gewichtsverlies, komt die vaak vanzelf weer op gang. Voorts hebben zwaarlijvige vrouwen een verhoogd risico op miskramen en op aandoeningen zoals suikerziekte en hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap. Aan het eind van de zwangerschap is er zelfs risico op overlijden van de baby.

Van den Dool: ,,De oplossing lijkt eenvoudig: afvallen. Dit is eenvoudiger gezegd dan gedaan. Vaak moet een hele levensstijl worden aangepast. Hierbij is goede begeleiding nodig. Het doel van ons programma is minimaal 10 procent gewichtsreductie in een half jaar tijd. Bij ernstig overgewicht wordt dit percentage per persoon nader bepaald. Elke twee à drie weken vindt een individueel gesprek plaats met een personal coach. Daarbij komen natuurlijk de weegschaal en centimeter tevoorschijn.”

Uit de eerste vier jaar ervaring met honderd vrouwen, blijkt dat één à vijf gesprekken nodig zijn om het belang van gewichtsverlies te benadrukken. Vervolgens zijn nog ongeveer tien coachinggesprekken nodig om het beoogde gewichtsverlies te bereiken.

Bijna 20 procent van de deelneemsters haakte af na één à drie gesprekken. Bij hen bleek de kinderwens toch niet op de voorgrond te staan. Deze groep kwam vervolgens ook niet in aanmerking voor een vruchtbaarheidsbehandeling. Een kwart van de honderd vrouwen werd alsnog ‘zelf’ zwanger. Van de overgebleven groep verloor driekwart gewicht, variërend van heel weinig tot 53 kilo. Bijna de helft van hen haalde de doelstelling of kwam er dichtbij in de buurt. Van deze groep werd 60 procent na een vruchtbaarheidsbehandeling alsnog zwanger.

In de eerste jaren is gebleken dat de ‘personal coach’ alleen niet voldoende was. Er is meer hulp nodig, die ruimhartig wordt geboden binnen het ziekenhuis, door onder anderen psychologen, internisten, diëtisten en gynaecologen. Door deze samenwerking is het programma effectiever geworden. Dit leidde gaandeweg tot minder ‘afhaaksters’ en meer gewichtsverlies.

Deel dit bericht