Aankoop dure babyspullen

Zijn jullie zwanger, of is er net een baby’tje aan het gezin toegevoegd? Een nieuwe wereldburger betekent dat er veel verandert.

Niet alleen op persoonlijke vlak, maar ook op financieel vlak. Daarom is het belangrijk om even stil te staan bij zaken waar je momenteel misschien liever even niet aan denkt. Doe het wel, want het gaat immers om jullie (financiële) toekomst.

De eerste kosten


Nog voordat de kleine is geboren, krijg je met de eerste uitgaven te maken. Denk bijvoorbeeld aan de babyuitzet. Voor een basis babyuitzet (dat wil zeggen de babykamer, kleding en babyverzorging) moet je volgens het Nibud op € 632,29 rekenen.

Normaal gesproken komen daar nog een aantal extra aankopen bij. Zoals de wandelwagen en de maxi-cosi. Hou ook rekening met kosten voor kraamzorg. De extra kosten liggen echter al gauw tussen de € 1.100,- en € 1.500,- afhankelijk van je eisen en wensen.

Wil je alles rondom de aankopen voor je kindje realiseren, maar lukt dat financieel bijna niet? Denk eens aan een persoonlijke lening, het tweedehands aanschaffen van spullen of deze tijdelijk ergens lenen. Er zijn altijd mogelijkheden!

Meer uitgaven, minder inkomsten


Na eenmalige, eerste kosten krijg je met vaste lasten te maken. Naast kleding, voeding en luiers voor je kindje, krijg je met hogere energiekosten te maken. Een extra gezinslid, hoe jong ook, betekent meer was, meer vuile vaat en een extra kamertje dat moet worden verwarmd. En als je na je zwangerschapsverlof van kinderopvang gebruik gaat maken, brengt dat ook extra kosten met zich mee. Mocht jij of je partner na de bevalling minder gaan werken, dan is er sprake van minder inkomsten. Kunst dus om goed met de nieuwe inkomsten én uitgaven om te gaan. Hou daarom rekening met de vaste lasten waarop je kunt besparen door een nieuw contract of nieuwe verzekering uit te kiezen.

Wat kost mijn kindje per maand?


Om je een indruk te geven wat een baby per maand kost, heeft het CBS een berekening gemaakt. Een gemiddeld gezin geeft ongeveer 17% van het totaal besteedbare inkomen aan het eerste kind uit. Bij twee kinderen bedraagt het aandeel 26%, bij drie kinderen 33% en bij vier kinderen 40%. Denk aan een bedrag van rond de € 200,- aan extra kosten per maand.

Toeslagen


Tegenover een mogelijke achteruitgang in inkomsten, staan een aantal tegemoetkomingen en toeslagen, waar je voor in aanmerking kunt komen. Denk onder andere aan:

  • kinderbijslag
  • combinatiekorting
  • kinderopvangtoeslag
  • kindgebonden budget
  • zorgtoeslag

Uitgaven op een rij


Jouw uitgaven kunnen er natuurlijk heel anders uitzien. Houd daarom per maand eens bij welke uitgaven je hebt er en welke inkomsten er tegenover staan. Maak op basis hiervan een realistische begroting. Dat maakt een hoop inzichtelijk. Mocht je het budget aan de krappe kant vinden, kijk dan of je kunt besparen op vaste lasten. Misschien kun je een ander, goedkoper energiecontract afsluiten, de verzekeringen aanpassen of overstappen, abonnementen veranderen of opzeggen en de boodschappen bij een goedkopere supermarkt doen.

 

In samenwerking met Hoy-hoy

Deel dit bericht