Advies hoeveelheid vitamine K verhoogd voor borstgevoede baby’s

Vitamine K en baby’s

De Gezondheidsraad raadt ouders en verzorgers aan om de hoeveelheid vitamine K voor baby’s die borstvoeding krijgen vanaf dag 8 tot 3 maanden na de geboorte te verhogen van 25 microgram naar 150 microgram per dag. De minister van VWS heeft dit advies recent overgenomen. Vitamine K wordt toegediend in de vorm van druppeltjes en is nodig voor een goede bloedstolling.

Uit Deens onderzoek is gebleken dat borstgevoede baby’s vaker last hebben van bloedingen. Nederlands onderzoek bevestigt dat de aanbevolen hoeveelheid vitamine K sommige baby’s onvoldoende beschermt.

Het gaat om baby’s die borstvoeding krijgen en een verstoorde vetopname hebben. Jaarlijks krijgen ongeveer 5 van deze baby’s ernstige bloedingen. Het advies voor vitamine K is daarom nu verhoogd. Het aangepaste advies geldt uit voorzorg voor alle baby’s die borstvoeding krijgen, omdat het nog niet mogelijk is om alle baby’s met een verstoorde vetopname vroegtijdig op te sporen.

Voor baby’s die flesvoeding krijgen is deze dagelijkse hoeveelheid niet nodig, omdat flesvoeding al voldoende vitamine K bevat.

Bron: Voedingscentrum.nl

Deel dit bericht