Albert Schweitzer ziekenhuis breidt spreekuur voor zwangerschap en diabetes uit naar Zwijndrecht

Het spreekuur voor zwangere vrouwen met diabetes in het Albert Schweitzer ziekenhuis is onlangs uitgebreid naar de ziekenhuislocatie Zwijndrecht. Op de locatie Dordwijk in Dordrecht bestaat het sinds 2008. Voor vrouwen die diabetes type 1 of 2 hebben en voor vrouwen met zwangerschapsdiabetes zijn regelmatige controles van groot belang. Zij hebben een verhoogd risico op onder meer ontregeling van hun diabetes, een moeizame bevalling, een kindje met een te hoog geboortegewicht en zelfs plotse sterfte van het kind in de uitgerekende periode.

Uniek aan het spreekuur is dat de gynaecoloog en de internist-diabetoloog de patiënte samen ontvangen. Beide artsen krijgen informatie dus uit de eerste hand en kunnen direct in overleg hun beleid bepalen. Hetzelfde geldt voor de diabetesverpleegkundige en de diëtist, die ook samen de patiënte zien. De patiënte bezoekt alle vier de behandelaars tijdens één bezoek aan het ziekenhuis. Zij hoeft dus minder vaak naar het ziekenhuis te komen en krijgt eenduidige adviezen mee.

Onder regionale ziekenhuizen loopt het Albert Schweitzer ziekenhuis voorop met deze aanpak. Doordat ook de locatie Zwijndrecht nu dit spreekuur aanbiedt, is er wekelijks een mogelijkheid om het te bezoeken (‘om en om’ op Dordwijk en Zwijndrecht). Voor de meeste vrouwen is tweewekelijks bezoek (en zo nodig tussentijds telefonisch contact) echter voldoende.

Op Dordwijk wordt het spreekuur verzorgd door gynaecoloog Bettina Akerboom, in Zwijndrecht door gynaecoloog Sabina Rombout. Op beide locaties is Rosalie Kiewiet de internist. Door deze vaste bezetting werken de betrokken specialisten aan optimaal expertise op het gebied van zwangerschap en diabetes.

Voor vrouwen met diabetes die nog niet zwanger zijn maar dit wel willen worden, is een goede inschatting van de risico’s vooraf en voorlichting van groot belang. Zij kunnen hiervoor terecht op het ‘preconceptioneel spreekuur’ van gynaecoloog Sabina Rombout.

Deel dit bericht