Bloedend tandvlees en zwangerschapsdiabetes

bevallen-1Tandvleesontsteking lijkt een risicofactor voor zwangerschapsdiabetes te zijn, zo blijkt uit een studie onder 190 Sri Lankaanse vrouwen onder leiding van Ananda Dasanayake van de afdeling Tandheelkunde van New York University. Hoe meer last de vrouwen hadden van bloedend tandvlees tijdens hun zwangerschap, hoe hoger hun glucosespiegel, zo meldde Dasanayake tijdens een tandheelkundig congres in Miami. In westerse landen krijgt een paar procent van de zwangere vrouwen zwangerschapsdiabetes, vooral onder Aziatische vrouwen komt dit vaker voor. Al langer vermoedt men dat infecties en ontsteking een rol spelen bij het ontstaan van zwangerschapsdiabetes.
In de studie meldde ruim een derde van de vrouwen last te hebben van bloedend tandvlees tijdens het tandenpoetsen. De studie is nog niet afgesloten, maar Dasanayake verwacht dat uiteindelijk tussen de 20 en 30 vrouwen zwangerschapsdiabetes zullen krijgen.
De studie bevestigt eerdere bevindingen onder dezelfde onderzoekers in een New Yorks ziekenhuis, vorig jaar gepubliceerd in het Journal of Dental Research (2008;87:328-33), waarin een positief verband werd gevonden tussen bacteriologische en immunologische parameters en de ontwikkeling van zwangerschapsdiabetes. Toen kon een direct verband met klinische tandvleesontsteking niet worden aangetoond. Uit ouder onderzoek van Dasanayake was al naar voren gekomen dat tandvleesontsteking de kans op vroeggeboorte kan verhogen (J Dent Res. 2005;84:274-7). ‘Buiten de mogelijke rol die tandvleesontsteking speelt bij vroeggeboorte, wijzen deze bevindingen erop dat vrouwen die zwanger willen worden of zijn geworden, er goed aan doen een tandarts te bezoeken’, aldus Dasanayake in een persbericht van de universiteit.

bron: Ned Tijdschr Geneeskd. 2009;153:C144

Deel dit bericht