Borst of fles? een baby is een baby!

Borstvoedingscertificaat verbreed naar alle voeding

Borstvoeding blijft de beste voedingswijze voor baby’s, maar zorgverleners moeten ook onafhankelijke informatie over alternatieven geven. Dat is de nieuwe lijn bij het keurmerk van Baby Friendly Nederland, tot nu Zorg voor Borstvoeding geheten. Op 24 november lichten experts dit nieuwe programma nader toe tijdens een bijeenkomst in het kantoor van UNICEF Nederland in Den Haag.
 
Sinds 1996 bestaat het zogenaamde ‘borstvoedingscertificaat’. Het is de Nederlandse versie van het internationale borstvoedingBaby Friendly Hospital Initiative. Verloskundigen, ziekenhuizen, kraamzorgorganisaties en jeugdgezondheidszorginstellingen konden het kwaliteitskeurmerk van Zorg voor Borstvoeding behalen. Zij moesten voldoen aan de gestelde voorwaarden voor begeleiding bij borstvoeding, In Nederland gaat Zorg voor Borstvoeding (straks dus: Baby Friendly Nederland) voortaan ook de begeleiding bij flesvoeding certificeren.
 
‘Informatie over flesvoeding komt tot dusver voornamelijk van fabrikanten. Onze nieuwe aanpak moet ervoor zorgen dat ouders een weloverwogen keuze kunnen maken en voorlichting krijgen van zorgverleners en niet van de industrie’, aldus Mary Steen, directeur van Baby Friendly Nederland.

‘Een baby is een baby ‘, zegt ze. ‘Die baby heeft, naast voeding, behoeften. Bij borstvoeding is daar heel veel aandacht voor, bij flesvoeding kan die aandacht beter. Ouders missen informatie over welke voeding goed is, hoe je een fles verantwoord klaarmaakt en geeft. Daar kan de zorgverlener bij helpen,’ vervolgt Mary. ‘Bij borstvoeding is het inmiddels normaal dat een baby voeding ‘op verzoek’ krijgt en dat de baby bepaalt hoeveel hij of zij drinkt. Een baby die de fles krijgt, kan dit vaak niet zelf bepalen en krijgt daardoor snel teveel per keer. Ook andere ‘regels’ die inmiddels gelden voor een borstgevoede baby, zijn goed voor álle baby’s.

Deel dit bericht