De babyshower, altijd verrassend

Hoera, er is een baby op komst! In deze mooie tijd is er niets leuker dan het organiseren van een babyshower om de komst van de kleine te vieren.

De babyshowers worden dan ook steeds populairder in Nederland. Er wordt een speciaal feest georganiseerd met vrienden, vriendinnen en familieleden met een hapje en een drankje. Kenmerkend voor de babyshower is dat het een verrassingsfeest is voor de aankomende moeder. Bovendien kan het verrassingsfeest diverse thema’s hebben. Welk thema en sfeer de babyshower hebben, hangt af van wie het feest organiseert. Als de partner het feest organiseert, zal de sfeer anders zijn dan als de ouders de babyshower hebben bedacht. De kern is echter dat de aankomende moeder wordt gefeliciteerd met de baby die op komst is. Waar komt dit feest echter oorspronkelijk vandaan? Wat voor activiteiten kun je op een babyshower houden? En wat voor soort cadeaus kun je het beste op een babyshower geven? In dit artikel lees je alles over dit bijzondere feest.

Waar komt de babyshower vandaan?

Als je aan de meeste mensen zou vragen waar de babyshower vandaan komt, zullen ze waarschijnlijk de Verenigde Staten noemen. Niets is echter minder waar. Het feest komt namelijk oorspronkelijk uit India. In het Hindoeïsme wordt namelijk al jarenlang een speciaal feest voor de aankomende moeder georganiseerd. Op het feest in een Hindoeïstische priester aanwezig die de moeder eert en de zwangerschap bevestigt. Het huis wordt mooi versierd en familie en kennissen komen op bezoek. Daarnaast ontvangen zowel de moeder als het aankomende kind goede wensen en leuke cadeaus. Op deze wijze wordt de aankomende moeder met het kind welkom geheten in het gezin. In het westen kunnen we het kraamfeest als voorloper van de babyshower zien. Dit feest wordt echter pas gegeven als de baby geboren is. De laatste jaren wordt het houden van een feest tijdens de zwangerschap steeds populairder in de westerse wereld. Ondanks dat de traditie niet oorspronkelijk uit de Verenigde Staten komt, hebben de Amerikanen wel de naam babyshower bedacht.

Wanneer kun je het beste een babyshower houden?

Net als in vroegere tijden wordt de komst van de baby tegenwoordig groots gevierd. In Nederland zijn er geen vaste gebruiken wanneer de babyshower het beste kan plaatsvinden. In de Verenigde Staten is dit anders; hier wordt de babyshower vaak rond de zevende maand van de zwangerschap gehouden. Dit is meestal om praktische redenen. Rond de zevende maand voelt de zwangere moeder zich vaak nog goed genoeg voor een feestje. Daarnaast hebben de meeste ouders rond de zevende maand nog niet alle spullen aangeschaft voor de baby. Zo kunnen de cadeaus op de babyshower een welkome aanvulling zijn op de babyuitzet. De zevende maand van de zwangerschap is om die reden een goed tijdstip voor een babyshower. Er is echter niet een specifieke tijd waarop het ‘verplicht’ is om een babyshower te houden.

Wat kun je doen tijdens een babyshower?

Tijdens een babyshower kun je allerlei activiteiten plannen. Je kunt rustig thuis een feest organiseren waar alle familie en vrienden gezellig thuis komt, of gezellig erop uit gaan om een activiteit te ondernemen. Je kunt allerlei doe-ideeën tijdens een babyshower plannen. Zo is het bijvoorbeeld leuk om met vriendinnen en familie voor de aanstaande mama een zwangerschapsarmband of -ketting te maken. Veel zwangere mama’s dragen graag een lange ketting met een belletje bijvoorbeeld. Ook kun je een serie babyvoeding potjes aanschaffen en het spel ‘babyvoeding proeven’ houden. Iedereen van het gezelschap moet geblinddoekt de verschillende potjes proeven. Wie raadt het snelst alle smaken? Ook kun je ‘Baby Pictionary’ spelen. Op een flink aantal kaarten schrijf je woorden die typisch zijn als het gaat om baby’s. In twee teams beeld je in een tekening het woord uit dat geraden moet worden. Het snelste team wint. Iets dat ook een zeer leuk idee is, is als iedereen een babyfoto van zichzelf naar het feest meeneemt. Vervolgens moet iedereen (of alleen de toekomstige mama) raden wie op de foto’s te zien is.

Welke cadeautjes geef je op een babyshower?

Cadeaus uitkiezen voor de toekomstige mama en haar kleine spruit is een van de leuke dingen om te doen. Er zijn enorm veel leuke cadeaus te bedenken aangezien er een zeer uitgebreide keuze is. Wereldwijd wordt er vaak veel geld voor babyshowers gegeven. Dit wordt dan meestal wel op een creatieve manier verpakt. Je kunt hierbij denken aan een zuigfles met geld of een luiertaart. Ook is het mogelijk geld te verstoppen in schoentjes, een rompertje of een rugzakje. Vaak geven de (schoon)ouders een groter cadeau als een kinderwagen of een wikkeltafel. Qua kleinere cadeaus is het bijvoorbeeld mogelijk om cadeaus als kleertjes, speelgoed of verzorgingsproducten te geven.

Vergeet ook zeker de toekomstige mama niet!

Natuurlijk zijn er veel leuke cadeaus voor de kleine te verzinnen. Je kunt denken aan praktische cadeaus als een plafonnière met nachtlampfunctie, een baby comfort indicator of flessenwarmers. Voor de mama is het bijvoorbeeld leuk om een Hula Hoop aan te schaffen. Na de bevalling wil de aanstaande moeder vaak graag weer een slanke buik. De Hula Hoop helpt hierbij met een extra massage effect voor de rug- en buikspieren. De kersverse moeder wil natuurlijk graag verwend worden in deze zware tijd. Daarom is het leuk om een LED douchekop cadeau te geven of een fijne doucheradio. Zo kan de kersverse moeder van het douchemoment een heus wellness momentje maken. Bovendien is de Dolphin Massager hier uitermate geschikt bij. Dit is een massage stick met allerlei opzetstukken, in de vorm van een blauwe dolfijn. De massage stick helpt om te ontspannen en de bloedcirculatie te bevorderen. Een andere massage instrument is de Foot Massager. Ideaal voor vermoeide voeten. Ook is het hierbij leuk om bruistabletten te geven, die voor een volledig verwenmomentje zorgen. Welk cadeau je ook geeft, de aankomende moeder zal zich geweldig voelen door het organiseren van een verrassende babyshower!

Deel dit bericht