De luier wordt hergebruikt


Cijfers over de hoeveelheid luierafval zijn moeilijk te achterhalen. Door aantallen van verschillende gemeenten te combineren, wordt in Nederland jaarlijks 200.000 tot 250.000 kilo babyluiers afval geproduceerd. Dit is exclusief het aantal kilo’s aan volwassenenluiers. 

Recycle

Luiers kunnen gerecycled worden, maar dat gebeurt slechts op kleine schaal. In december 2019 werd de eerste luierrecyclefabriek geopend, bij afvalverwerker ARN in Weurt bij Nijmegen. Luiers worden in een reactor verhit waarna het plastic wordt gefilterd en hergebruikt. Het restant wordt gebruikt voor biogas, biomassa en kunstmest. Tot op heden worden de meeste luiers in Nederland verbrand in afvalenergiecentrales. Daaruit wordt elektriciteit en warmte geproduceerd. Bij de afvalverwerking in Weurt levert de recycling een extra milieuvoordeel op door een aanzienlijke besparing van CO2.

Alternatief

De meeste ouders gebruiken wegwerpluiers voor hun kinderen. De Consumentenbond heeft jaren geleden becijferd dat 90 procent van de kinderen wegwerpluiers draagt en de rest een katoenen luier. Meestal spelen milieuoverwegingen een rol bij de keuze voor katoen. Volgens de Consumentenbond zijn wegwerpluiers niet of nauwelijks duurder dan katoenen exemplaren. In milieuvriendelijkheid ontlopen beide luiersoorten elkaar overigens ook nauwelijks. Voorgevormde katoenen luiers zijn duurder in aanschaf en er zijn de waskosten. Bij wegwerp luiers zijn wel grote prijsverschillen. Stuntprijzen bij drogisterijketens, maar ook het verschil in A-merken en huismerken is sowieso groot.

Zwemluier

Met de kleine zwemmen is een zwemluier verplicht. Een gewone luier is haast onmogelijk omdat het water opzuigt. Zwemluiers zijn er eigenlijk alleen voor de grote boodschap. Het neemt nauwelijks vocht op. Er zijn verschillende fabrikanten die de zwemluier aanbieden. Uiteindelijk gaat het om een goede pasvorm in het water. De meeste broekjes zakken af tijdens het nat dragen. Dit is weer te voorkomen door een zwempakje of broekje er overheen aan te doen. Zoals bij een normale luier.

In Nederland worden kinderen tussen de twee en drie jaar zindelijk. Chinese baby’s worden al met een paar weken met een belletje getraind en zijn met een paar maanden zindelijk. Geen luiers, alleen bij de allerkleinsten wordt een los opvanglapje onder het kontje gehouden.

In samenwerking met Billenboetiek.nl

 

Deel dit bericht