De neonatoloog is een koorddanser

Hoogleraar Kindergeneeskunde en neonatoloog Arjan te Pas vergelijkt zijn vak graag met dat van een koorddanser. In zijn oratie op maandag 11 februari 2019 legde hij uit hoe hij en zijn vakgenoten de dunne lijn bewandelen met de kwetsbare allerkleinste patiënten.

Als neonatoloog moet je volgens Te Pas echt een pietje-precies zijn.

“We zijn constant bezig om waardes zoals de zuurstof- en medicijnconcentraties in het bloed en mate van beademing tussen smalle grenzen te houden. Het is wat dat betreft een heel specialistisch vak.” Juist omdat neonatologen in een kleine therapeutische range werken, kan automatisering volgens Te Pas een helpende hand bieden.

Stimuleren in plaats van overnemen

Zijn filosofie is: stimuleren van wat de baby wel kan, in plaats van overnemen.

“Neem bijvoorbeeld beademing. De ademhaling van een baby is zo subtiel dat je met beademing al gauw schade doet. We zijn daarom bezig met andere manieren, zoals aanraking van de baby en toediening van cafeïne, om de ademhaling te stimuleren in plaats van over te nemen.” Tevens loopt nu een studie met de Concord, een opvangtafel waarmee de baby na de geboorte alle levensreddende zorg geleverd kan worden zonder de navelstreng door te knippen “We verwachten dat langer wachten met afnavelen voordelen heeft voor de baby – en de ouders”, aldus Te Pas.

Bron : LUMC

Deel dit bericht