De recensie van het boek Wensmoeder door Jose

wensmoeder2Nanda Broer, “Wensmoeder”.

“Nanda Broer is wensmoeder; ze wenst moeder te worden en moeder te zijn, maar haar lichaam staat dit niet toe. Nanda heeft een bloedstollingsziekte. Ze kan wel gemakkelijk zwanger raken, maar het niet lukt een zwangerschap uit te dragen. Keer op keer gaat het fout, keer op keer een klap in haar gezicht en een mokerslag voor haar vertrouwen. Wanneer het voor de vierde keer misgaat en ze haar zoontje Ruben verliest, zegt haar vriendin Tineke “Nanda, nu is het afgelopen, nu is het echt genoeg. Ik kan iets wat jij niet kunt en ik wil graag jullie kindje voor je dragen.”. Tineke biedt Nanda -en haar man Frank- aan draagmoeder te worden… een onbeschrijflijk mooi en bijzonder gebaar.

Het boek pakt je van begin tot eind. Je zit er direct in en ook jij –als lezer- wordt heen en weer geslingerd tussen de lichtpuntjes en zwarte dagen van de schrijfster. De weg van Nanda is zwaar, duurt jaren en lijkt soms oneindig lang… maar meestal is er ergens een sprankje hoop, al lijkt het soms héél ver weg. Het boek is aangrijpend; hoeveel verdriet kan iemand aan? Hoe kun je je staande houden als je grootste wens misschien wel nooit in vervulling zal gaan? Hoe moet je dat een plekje geven? Sterker nog; mòet je dat wel een plekje geven of moet je blijven zoeken naar-  en blijven hopen op mogelijkheden?

Nanda beschrijft heel mooi hoe zij zich voelt bij elke tegenslag die ze meemaakt, maar ook vertelt ze hoe ze toch steeds weer uit het diepe dal omhoog weet te klimmen. Hierbij is de steun van haar man Frank, familie en vrienden erg belangrijk. Daarnaast heeft ze contact met een aantal lotgenoten via Freya (een vereniging voor mensen met vruchtbaarheidsproblemen). Ze kan hier echt haar ei kwijt. Hier heeft ze ook vriendin Anna leren kennen, die het hele boek door een belangrijke rol blijft spelen; Anna weet precies wat Nanda door moet maken, aangezien ook zij een kindje krijgt via een draagmoeder.

Wat mij betreft een aangrijpend mooi en bijzonder verhaal over een vrouw met één wens… moeder worden… en gelukkig gaat die wens in vervulling als zoon Matthijs wordt geboren!

Heel erg bedankt dat ik het boek mocht lezen… ik had het voor geen goud willen missen!”

Groetjes,
Jose

Deel dit bericht

3 reacties op “De recensie van het boek Wensmoeder door Jose

 1. Nanda Broer

  Ontzettend bedankt voor de recensie! Wat een mooie en lovende woorden. Ik hoop dat het boek gaat doen waarvoor ik het geschreven heb. Meer begrip vanuit de omgeving voor mensen met een verlangen naar een kindje. Een verlangen die helaas niet bij iedereen direct wordt vervuld.

 2. Jose

  Graag gedaan. Ik hoop ook dat je er heel veel mensen mee gaat bereiken. Het zou zo goed zijn als het draagmoederschap -en uberhaupt elke vruchtbaarheidsbevorderende behandeling- voor iedereen bespreekbaar is!

  Om me heen heb ik veel mensen waarbij zwanger worden/blijven niet vanzelfsprekend is (ook wijzelf hebben er ruim 2 jaar over gedaan en zijn naar het ziekenhuis geweest voor behandelingen), en erover lezen kan zoveel vragen wegnemen en ook vertrouwen geven…

  Dank je wel dat ik je verhaal mocht lezen… Hopelijk is iedereen net zo enthousiast als ik!

 3. Nanda

  Lief van je!

  Ik hoop ook echt dat het gaat doen wat ik voor ogen had tijdens het schrijven. Het gaat mij niet eens zo zeer om mijn verhaal.

  Ik heb mijn eigen verhaal gebruikt/misbruikt om uit te leggen hoe diep een kinderwens kan gaan. Dat het niet alleen maar obsessief is en dat er niet mee bezig zijn erg moeilijk is, mijn gynaecoloog zei in die tijd tegen ons ..’als ik tegen jou zeg dat je niet aan een aapje mag denken, waar denk jij dan aan…..’. Precies aan dat aapje.

  Ik heb mijn doel bereikt als ik hoor dat de buurvrouw, zus, vriendin etc het beter begrijpt na en door het lezen van mijn boek.

  Ik ga heel diep dat begrijp ik, ik gooi alle vuile was buiten. Naar mijn gevoel was er maar een manier en dat was het open gooien, eerlijk schrijven wat mijn gevoelens waren/zijn. Ook ten opzichte van mijn vriendinnen, familie etc Nu nog zorgen dat het boek onder een grote groep bekend wordt:-) pittige taak…

  Nogmaals dank!

Gesloten voor reacties