Depressie tijdens de zwangerschap of na de bevalling

Door Cynthia Krijgsman, moeder van een prachtige dochter.

Helaas heb ik tijdens de zwangerschap een depressie schrijfster over zwangerschaps depressiegekregen (zwangerschapsdepressie of prenatale depressie genoemd) die na de bevalling over ging in een postpartum depressie (ook wel postnatale depressie genoemd).

Het ervaren van een roze wolk is niet vanzelfsprekend. Mentale klachten komen helaas vrij vaak voor. De impact van mentale klachten, zeker in geval van een depressie, is groot. Het raakt het hele (toekomstige) gezin.

In mijn praktijk, Jade natuurgeneeskunde & coaching, bied ik o.a. ouderschapsondersteuning aan. Uit de praktijk blijkt dat onwetendheid, schaamte en angst vaak een rol hebben gespeeld bij het niet cq. niet tijdig inschakelen van hulp.

In mijn e-books tref je informatie aan over mentale klachten tijdens de zwangerschap en na de bevalling inclusief basistips en mijn eigen verhaal. Verloskundigen in mijn woonplaats en stichting Bevallingstrauma zijn  enthousiast over de inhoud
 
Vele vrouwen voelen zich alleen en onbegrepen als ze te maken krijgen met mentale klachten. Helaas komt het nog te vaak voor dat er wordt gedacht dat het erbij hoort om je zo te voelen of er is zoveel schaamte, angst en onzekerheid dat het verdriet en de pijn alsnog in stilte en alleen wordt gedragen. In de media is gelukkig inmiddels redelijk wat aandacht voor depressies, maar hoe zit het met de vrouwen die zich niet depressief voelen maar ook niet echt happy? Er zit nl. ook nog veel tussen een roze wolk ervaren en een depressie. Ook komt het helaas voor dat vrouwen bestempeld worden met “postpartum depressie” terwijl ze in feite hun (traumatische) bevalling nog niet hebben verwerkt.

De e-books zijn kosteloos te downloaden via jadevoorjou.nl/e-books

Deel dit bericht