Dit moet je regelen wanneer je zwanger bent

Zwanger zijn is voor veel ouders een prachtig iets. Toch kan de stress toeslaan: er is zoveel te regelen! Om je een beetje op weg te helpen, zetten wij de belangrijkste dingen die je moet regelen per maand op een rijtje.

Maand 1 – Een verloskundige kiezen

Je wilt een goede verloskundige die om de zoveel weken jou en de baby checkt om de kans op complicaties te verkleinen. Aangezien de eerste afspraak vaak al na 8 à 10 weken is, is het verstandig dat je zo snel mogelijk een verloskundige kiest.

Maand 2 – Kies de juiste dekking

De zorgverzekering vergelijken is altijd verstandig, maar een absolute must, wanneer je zwanger bent. Hoewel veel zaken in het basispakket zijn opgenomen, wil je natuurlijk niet voor verrassingen komen te staan. Rond de tweede maand doe je er ook goed aan om na te denken waar je wilt bevallen: thuis, in het ziekenhuis of in een kraamhotel?

Maand 3 – Op zoek naar kraamzorg

Na de eerste echo is het perfecte moment aangebroken om de kraamzorg te regelen. Het beste kies je voor een kraambureau dat een contract heeft bij je zorgverzekeraar. Zo kom je in aanmerking voor een vergoeding.

Maand 4 – Working mom

Word jij een working mom? Dan is het verstandig om je werkgever zo spoedig mogelijk op de hoogte te stellen van je zwangerschap. Om zwangerschapsverlof te kunnen krijgen, moet je je werkgever een zwangerschapsverklaring overhandigen. Deze kun je aanvragen bij je verloskundige of huisarts. Indien je een ondernemer bent, kun je vlak voor of na de bevalling bij de UWV een ZEZ-uitkering aanvragen.

Maand 5 – Tijd om te shoppen!

Dit is waarschijnlijk hetgeen alle moeders naar uitkijken: babykleertjes kopen! Don’t overdo it. Ga eerst na hoeveel babykleding je nodig hebt bij de geboorte. Denk ook aan een kinderwagen, een autostoel en alle andere zaken die je thuis of onderweg nodig hebt voor je kindje. Vergeet ten slotte niet om een kraampakket samen te stellen in het geval je van plan bent thuis te bevallen.

Maand 6 – Schoolwachtlijst

In sommige steden kan er een lange wachtlijst zijn voor basisscholen en de kinderopvang. Het kan daarom verstandig zijn om tijdens je zwangerschap hier al navraag over te doen.

Maand 7 – Verzekeraar mailen

Zet al een conceptmail klaar voor je verzekeraars, zodat je deze meteen na de geboorte kunt versturen. Denk hierbij aan de zorgverzekering, maar ook aan de uitvaartverzekering, levensverzekering, rechtsbijstandverzekering en aansprakelijkheidsverzekering.

Maand 8 en 9 – Slapen

Al het geregel is klaar en je zult wel doodop zijn. Rust dus goed uit!

In samenwerking met Pricewise

 

Share this post

scroll to top