Dit verandert er in 2018 aan jouw zorgverzekering

Het einde van het jaar komt rap dichterbij en dat betekent dat het – naast Kerst en Sinterklaas – ook weer tijd wordt om na te denken over je zorgverzekering. Niet het meest spannende onderwerp, maar vooral voor moeders met kinderen heel belangrijk. We zetten de belangrijkste wijzigingen voor je op een rij.

Er was nog even wat onduidelijkheid over, maar het eigen risico blijft volgend jaar hetzelfde: 385 euro. Het eigen risico is het eerste gedeelte aan kosten van de behandeling die je zelf betaalt en geldt alleen voor de basisverzekering. De overheid verwacht wel dat de zorgkosten gaan stijgen. Om dit te compenseren zullen de premies volgend jaar hoger gaan worden. De premiestijging wordt geschat op 82 euro per jaar, dat is 7 euro per maand.

Zorgtoeslag

Als de premies gaan stijgen, stijgt ook de zorgtoeslag. Meerpersoonshuishoudens met een laag inkomen krijgen volgend jaar maximaal 194 euro. Woon je alleen? Dan krijg je maximaal 131 euro.
Ook worden er behandelingen en medicijnen toegevoegd. De afgelopen tijd werden er nieuwe medicijnen tegen hepatitis C toegevoegd, een nieuwe behandeling van erfelijke borstkanker en zenuwstimulatie bij ernstige verstopping van de darmen. Ook zullen diverse eigen bijdrages weer gaan veranderen. De inhoud van de basisverzekering is voor elke Nederlander hetzelfde.

Belangrijke data

Zorgverzekeraars moeten uiterlijk op 12 november hun premies bekend maken, dus zet die datum goed in je agenda. Vanaf dan kan namelijk het grote kiezen en vergelijken beginnen. Je hebt vervolgens tot 31 december om je huidige zorgverzekering op te zeggen of te wijzigen. Heb je voor 1 februari geen nieuwe verzekering, dan ben je officieel in overtreding. Doe je niets, dan neem je je huidige verzekering en pakket gewoon mee.

Zorg dat je niet voor verrassingen komt te staan en denk goed na over je pakket. Vooral als je in 2018 zwanger wilt worden loont het om eens goed te kijken naar wat verschillende zorgverzekeraars precies aanbieden. Wil je op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen? Dat kan via deze link

Benieuwd welke behandelingen in 2018 in het basispakket komen? Bekijk het in onderstaande video:

 

 

In samenwerking met United Consumers

Deel dit bericht