Een oppas tarief bepalen, hoe doe je dat?

Een goede oppas vinden is één, maar bepalen hoe veel je haar moet betalen is toch ook even een dingetje. Je wil haar niet beledigen door veel te weinig te bieden, maar veel te veel geven is voor jou ook niet de bedoeling. Hoe bepaal je nou het oppas tarief?

Het oppas tarief is verbonden aan een aantal factoren zoals de leeftijd van je oppas, de ervaring, de werkzaamheden en de kinderen. We lopen ze allemaal even langs.

Je oppas

Om te beginnen hebben we de oppas zelf. Uit onderzoek van Sitly.nl (voorheen Oudermatch.nl) is gebleken dat Nederlandse ouders gemiddeld €5,76 voor hun oppas betalen. Dit kan wel variëren van €4,- tot €10,-. Een scholier

Baby and coin over sky background.

van 15 kost namelijk iets minder dan een student van 21. Het is handig om even in de tabel van de Rijksoverheid voor het minimumloon te kijken. Dit kan een goede richtlijn zijn! Er is namelijk een groot verschil te zien tussen het minimumuurloon van een 15-jarige, €2,88, en dat van een 21-jarige, €8,15, gebaseerd op een werkweek van 38 uur.

Daarnaast speelt de ervaring van je oppas ook mee. Een afgestudeerde pedagogisch medewerker betaal je toch wel meer dan een babysitter met weinig ervaring. Je kan bij het zoeken van een oppas hier al rekening mee houden en zelf bepalen hoe belangrijk je ervaring vindt.

Tip: denk vóór het kennismakingsgesprek al na over hoeveel je de oppas wilt aanbieden. Vraag haar ook om dit te doen. Zo hebben jullie beide al een idee over wat jullie willen. Leg ook meteen al je afspraken vast in een oppas contract.

De werkzaamheden die je oppas zal doen

Misschien wil je wel dat de oppas ook wat huishoudelijke klusjes doet. Vind je het fijn als ze de kinderen ophaalt uit school en dat er een warme maaltijd klaar staat als je thuiskomt? Bereid je dan wel voor dat je hier wat meer voor mag betalen. Of wellicht past jouw oppas vaak op als de kinderen al liggen te slapen. Dan betalen veel ouders hun oppas minder.

Wil je jouw oppas niet te veel klusjes opleggen? Dan kan het handig zijn als je de afspraak maakt dat klusjes extra zijn. Komt ze er nog aan toe om stof te zuigen of een wasje te draaien? Dan krijgt ze wat extra bovenop haar uurloon.

Je lieve kids

Ook zij spelen mee in het bepalen van het uurloon van je oppas! Het is logisch dat drie kinderen van 5,3 en 1 jaar wat meer werk zijn dan een kind van 8 die toch al veel zelf kan. Meerdere kinderen zijn wat lastiger te handelen, vooral als ze nog jong zijn. Houd dit in gedachten!

De regio

Misschien sta je er niet zo snel bij stil, maar waar je woont kan ook een groot aandeel zijn in het bepalen van het oppas tarief. Past het buurmeisje bij je op, dan maakt het eigenlijk niet zo veel uit. Maar woon je op het platteland en moet je oppas ver reizen? Dan kan het een goed idee zijn om reiskostenvergoeding aan te bieden.

Bepaal het samen

Tot slot is het belangrijk om in gedachten te houden dat het een samenwerking is tussen jou en je oppas. Bepaal samen het uurloon. Zo voorkom je dat één van jullie ontevreden is en ermee stopt.

In samenwerking met Oudermatch.nl

Deel dit bericht