Eerste CenteringPregnancy-baby geboren in Wageningen

Eerste CenteringPregnancy-baby geboren in Wageningen

Quinn, ouders Wilco en Wendy en verloskundige Nalonya.

In Wageningen is onlangs Quinn geboren, de eerste baby waarvan de moeder deelnam aan een geheel nieuw concept van verloskundige zorg: CenteringPregnancy.

Wilco en Wendy zijn de gelukkige ouders van Quinn. Wendy, die een enthousiast deelnemer van het programma is, vertelt: “ Ik zeg al mijn vriendinnen: ga als je zwanger bent naar de groepsbijeenkomsten. Het is prettig om te ontdekken hoe anderen hun zwangerschap ervaren, om je gevoelens over het naderend moederschap te delen“.

CenteringPregnancy wordt voor Nederland ontwikkeld door TNO in nauwe samenwerking met de verloskundigen zelf, de Amerikaanse oprichters, de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV) en de afdelingen Public Health en Obstetrie van het LUMC.

Oplossingen en ideeën uit groep
Bij CenteringPregnancy wordt de medische zorg aan een groep zwangeren aangeboden gecombineerd met voorlichting en gesprekken over wat vrouwen bezig houdt tijdens hun zwangerschap. Zwangeren brengen hun eigen vragen én oplossingen in, ze ondersteunen elkaar en vullen elkaar aan. De verloskundige is één van de deelnemers en zit niet meer in een alwetende rol maar deelt haar kennis en ervaring. Oplossingen en ideeën komen ook uit de groep zelf. De zwangere wordt actiever betrokken bij de medische controles waardoor ze zelf haar gezondheid beter begrijpt en in de gaten leert te houden.  Deze vorm van groepszorg is gebaseerd op een Amerikaanse methode die in de USA erg succesvol is.

Onderzoek bevestigt positieve effecten
Marlies Rijnders, onderzoeker bij TNO haalde het programma uit Amerika. Ze werd helemaal enthousiast over deze vorm van zorg omdat het een totaalpakket biedt. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat CenteringPregnancy vroeggeboortes voorkomt, zwangerschapsuitkomsten verbetert en dat vrouwen het echt veel leuker vinden.

Nalonya van der Laan, verloskundige van de Bakermat in Wageningen, begeleidde de groep waarin Wendy zat. “We hebben gesproken over de bevalling, voeding van de baby, maar ook bijvoorbeeld over de grote verandering in je leven die het krijgen van een kindje kan betekenen. Dit levert intense en gezellige gesprekken op. Ik ben overtuigd: door samen te spreken over deze onderwerpen, en vrouwen van elkaar te laten leren, zie je veel meer effect van je inzet dan in de ‘klassieke’ 1 op 1 zorg.”

Share this post

scroll to top