Eindhovense startup Hugsy haalt 200.000 euro op voor slimme babydeken

De slimme babydeken van Hugsy ondersteunt ouders als ze met hun kindje buidelen

De eerste seed round van de Eindhovense startup Hugsy via het platform van Leapfunder is succesvol afgesloten. De op de High Tech Campus residerende startup van co-founders Sylvie Claes (CEO) en Jody van den Tillaart (COO) heeft 200.000 euro binnengehaald. “Dit bedrag is ruimschoots genoeg om ons product daadwerkelijk te gaan produceren en verkopen”, vertelt Claes.

“We zijn heel erg blij en trots dat we dit voor elkaar hebben gekregen. Ouders en verpleegkundigen hugsybabydekenwachten op de beschikbaarheid van onze slimme babydeken.” De slimme babydeken van Hugsy ondersteunt ouders als ze met hun kindje buidelen (knuffelen met huid-op-huidcontact). Tijdens die knuffelmomenten neemt Hugsy de geur, warmte en unieke hartslag van de ouder op. Als het kindje dan weer terug gaat in de couveuse of de wieg, blijft het dekentje de geruststellende aanwezigheid van de vader of moeder meegeven, zelfs als die er even niet zijn.

Hugsy Home

Hugsy komt in twee varianten op de markt: voor het ziekenhuis en voor thuis. De Hugsy babydeken voor thuis kan vanaf oktober wereldwijd online besteld worden en is geschikt voor de eerste 3 maanden na de geboorte, of voor de overgang van ziekenhuis naar thuis. “In het voorjaar van 2018 volgt een bredere marktintroductie in Nederland, waarna we gefaseerd in andere Europese landen en Noord-Amerika willen uitbreiden”, zegt Claes.

Hugsy Hospital

De ziekenhuisvariant laat wat langer op zich wachten. De Hugsy Hospital versie is al getest in het Maxima Medisch Centrum (MMC) in Veldhoven, met geweldige feedback van ouders en verpleegkundigen. Na de zomer volgt een volgende klinische test in 4 Nederlandse ziekenhuizen om het effect van Hugsy verder te meten.  De Hugsy Hospital versie is speciaal ontwikkeld voor te vroeg geboren baby’s. Juist deze kleine en kwetsbare prematuren hebben het meeste baat bij buidelen en het verlengen van de positieve aspecten daarvan in de couveuse. In het ziekenhuis is het met name lastig voor ouders om continu bij hun baby te zijn en te buidelen.

Wat is buidelen precies?

Buidelen (ook bekend als Kangaroo Care) is het knuffelen met je baby waarbij maximaal huid-op-huidcontact plaatsvindt. Een vader, moeder of ander familielid of verzorger neemt de baby op de ontblote borst. Er zit geen tijdslimiet op buidelen, hoewel dokters adviseren het minimaal een uur per dag te doen.

Deze huid-op-huidmomenten zijn zeer waardevol voor (premature) baby’s:
-reduceert stress
-diepere slaap
-goed voor de hechtingsrelatie
-stimuleert de borstvoeding
-meer gewichtstoename
-betere weerstand
-positieve invloed op de hersenontwikkeling.

Meer over Hugsy

Hugsy begon als een studentenproject aan de Technische Universiteit Eindhoven, aan de faculteit Industrial Design. In samenwerking met het MMC zochten 4 studenten, waaronder Sylvie Claes, naar een goede designoplossing voor de afwezigheid van ouders op de Neonatale Intensive Care Unit (NICU). Hugsy bleek zeer in de smaak te vallen bij de verpleegkundigen en de ouders tijdens de eerste klinische test, waarna Claes besloot om het project niet onderin een la te laten eindigen.

Samen met haar co-founder Jody van den Tillaart, moeder van 4 kinderen, richtte ze in maart 2017 Hugsy als bedrijf op. Na deelname aan het HighTechXL acceleratorprogramma startten ze met hun seed round op Leapfunder. Met het resultaat daaruit kunnen ze nu Hugsy naar de markt brengen. Hugsy is winnaar van de Dutch Design Awards 2016, genomineerd voor een Red Dot Design Award en de Accenture Innovations Award (pssssst…: stemmen kan hier: ) Lees en kijk meer op hugsycomfort.com

Deel dit bericht