Euro parlement vóór uitbreiding zwangerschapsverlof

moeder_met_babyVrouwen moeten minimaal twintig weken zwangerschapsverlof krijgen. Dat wil een groot deel van het Europees Parlement. Op dit moment zijn er grote verschillen tussen het aantal weken bevallingsverlof per EU-land.

Zo krijg je in Nederland zestien weken zwangerschapsverlof. In Bulgarije echter is het bijvoorbeeld 315 dagen. In een aantal landen geldt nog steeds het Europese minimum van veertien weken. Van de twintig weken verlof die het parlement wil, moeten zes weken verplicht meteen na de bevalling worden opgenomen om vrouwen aan te moedigen zo lang mogelijk borstvoeding te geven.

Verder vinden de parlementsleden dat vrouwen de eerste zes weken volledig moeten worden doorbetaald. “De nieuwe wekennorm beschermt vrouwen beter tegen discriminatie op de arbeidsmarkt. Het is van belang dat vrouwen zo min mogelijk hinder ondervinden in hun carrière”, aldus CDA-Europarlementariër Ria Oomen. VVD-parlementslid Jeanine Hennis-Plasschaert vindt echter dat Europa niet hoort te beslissen over het verlof. “De lidstaten kunnen dit prima zelf regelen.”

bron: de telegraaf

Deel dit bericht