Foliumzuur tegen aangeboren hartafwijkingen

slik eerst foliumzuur

Inname van foliumzuur in het begin van de zwangerschap wordt aangeraden om het risico van spina bifida en aanverwante geboorteafwijkingen te beperken. Een nieuwe studie heeft aangetoond dat dit voedingssupplement tevens zorgt voor een lager risico op ernstige hart afwijkingen.
Foliumzuur is een B-vitamine die essentieel is voor de gezonde ontwikkeling van de neurale buizen, waaruit uiteindelijk de hersenen en het ruggenmerg van de baby ontstaan. Indien deze buizen niet goed ontwikkelen in het begin van de zwangerschap kan een baby worden geboren met afwijkingen zoals een open ruggetje (spina biffida).

Vrouwen die proberen zwanger te worden en vrouwen met een prille zwangerschap wordt geadviseerd om foliumzuur te slikken. Als gevolg van deze foliumzuurcampagne is het aantal geboorteafwijkingen met de zogenaamde “neurale buisdefecten” afgenomen. Recent hebben wetenschappers in Canada gedurende 7 jaar onderzocht of het slikken van foliumzuur tevens een gunstig effect heeft op het aantal aangeboren hartafwijkingen bij baby’s. Uit het onderzoek kwam een daling van 6% naar voren na het innemen van foliumzuur. Dit lijkt misschien niet veel maar de onderzoekers stellen dat het behandelen van hartafwijkingen bij baby’s zeer complex is met een grote kans op overlijden. Daarom is zelfs een kleine vermindering van de kans op een hartafwijking al een grote winst.

Verder onderzoek is noodzakelijk om de verbanden tussen het slikken van foliumzuur en aangeboren hartafwijkingen duidelijker in kaart te brengen.

Meer informatie over het slikken van Foliumzuur kun je vinden op slikeerstfoliumzuur.nl

Bron: The Guardian

Deel dit bericht