Gastouderopvang helft goedkoper dan crèche

Gemiddeld gezin bespaart al snel meer dan € 2.000,- euro per jaar

De overheidsbezuinigingen op de kinderopvang hebben ertoe geleid dat ouders minder opvanguren afnemen. Kinderen naar de crèche of naar de buitenschoolse opvang brengen is voor velen simpelweg te duur geworden, zo blijkt uit een enquête van FNV Vakcentrale. Ouders zoeken alternatieven en kiezen veelal voor minder werken, aanpassing van de werktijden of meer thuiswerken. Een onderbelicht alternatief is het inzetten van een gastouder. Wat toch de helft aan kinderopvangkosten kan schelen.

Onderzoek Flexmoeders.nl naar nettokosten kinderopvang in Nederland

Thuis blijven vanwege dure opvang niet nodig
Gastouderopvang is een professionele vorm van kinderopvang waarbij een gastouder in huiselijke omgeving kleinschalige opvang biedt. Op dit moment gaat 16,6 procent van de kinderen (0 tot 4 jaar) die kinderopvang bezoeken naar een gastouder.

Wendeline van Luijk, oprichtster van Flexmoeders.nl: “Veel ouders zijn niet bekend met het fenomeen gastouderopvang. Als ze denken aan opvang, denken ze vaak aan de crèche. Eigenlijk is het onbegrijpelijk, omdat het soms meer dan de helft goedkoper is dan de crèche. Bovendien blijkt uit studie van pedagogen van de Universiteit Leiden dat gastouderopvang beter is voor het welbevinden van kinderen dan het kinderdagverblijf.”

Gastouder goedkoper dan de crèche
Een gezin met een gezinsinkomen van € 50.000 met 2 kinderen die drie dagen per week naar de kinderopvang gaan, kan per jaar netto € 2.953 op kinderopvangkosten besparen door een gastouder in te zetten¹. En daar lijken steeds meer ouders gebruik van te willen maken. Flexmoeders.nl ziet in het eerste kwartaal van 2012 een stijging van 60% ten opzichte van het vierde kwartaal in 2011 van ouders die hun kinderopvang verzorgen via Flexmoeders.nl. “Het geluid in media dat de bezuinigingen in de kinderopvang desastreus zouden zijn voor de emancipatie van vrouwen vind ik dan ook sterk overtrokken. Ondanks de forse bezuinigingen op kinderopvang weten veel ouders hun weg naar goedkopere alternatieven te vinden. Dat ouders hier niet van op de hoogte zijn en soms ervoor kiezen om thuis te blijven of minder te werken is simpelweg zonde”, aldus Wendeline van Luijk.

Geen gehaast, geen boetes maar flexibiliteit en gemak
Het financiële voordeel komt omdat ouders alleen betalen voor de afgenomen opvanguren. Tijdens de vakantie hoeven zij dus niet door te betalen. Hierdoor komt het aantal opvanguren op gemiddeld 8 uur per dag in tegenstelling tot de gemiddelde 11 uur waarvoor je betaalt bij het kinderdagverblijf. Daarnaast is de toename van de inzet van het aantal gastouders in 2012 mede te verklaren door de flexibiliteit en het gemak, aldus Wendeline van Luijk. “Er wordt in een huiselijke omgeving opgepast, dat betekent dat kinderen buiten kunnen spelen in vaak hun eigen woonomgeving en als vaders en moeders een keer niet op tijd hun kinderen op kunnen halen hebben ze niet gelijk een boete aan hun broek hangen.”

¹ Onderzoek Flexmoeders.nl naar nettokosten kinderopvang in Nederland
Flexmoeders.nl is een van de grotere gastouderbureaus van Nederland en biedt professionele en voordelige kinderopvang met gastouders door heel Nederland. Via Flexmoeders.nl vinden ouders en gastouders elkaar. Nadat Flexmoeders.nl ervoor heeft gezorgd dat de gastouder en de opvanglocatie aan alle wettelijke eisen voldoet, komen ouders in aanmerking voor kinderopvangtoeslag. flexmoeders.nl

Deel dit bericht