Geen verhoogd langetermijnrisico op borstkanker na IVF behandeling

Na IVF behandeling niet meer risico op ontwikkelen van borstkanker dan andere vrouwen.

Ook niet op de lange termijn (meer dan 20 jaar). Dit blijkt uit onderzoek van dr. Sandra van den Belt-Dusebout (Antoni dreamstimeextrasmall_14677118van Leeuwenhoek), dat onder leiding van epidemioloog prof. dr. Floor van Leeuwen (Antoni van Leeuwenhoek) en gynaecoloog prof. dr. Curt Burger (Erasmus MC) is uitgevoerd in samenwerking met alle twaalf IVF-klinieken in Nederland.

De resultaten van het onderzoek zijn op 19 juni gepubliceerd in het vooraanstaande wetenschappelijke tijdschrift JAMA. Het onderzoek maakt deel uit van een grotere landelijke studie, het OMEGA onderzoek. Dit project richt zich op de mogelijke lange termijn gezondheidsproblemen na IVF behandelingen. Aan het project nemen meer dan 25.000 vrouwen deel die in de periode 1980-1994 een vruchtbaarheidsbehandeling ondergingen.

Hormonen

Het onderzoek naar het borstkankerrisico werd uitgevoerd vanuit het idee dat de blootstelling aan grote hoeveelheden hormonen bij IVF behandelingen mogelijk een hogere kans op borstkanker geeft. Maar dat werd in dit onderzoek niet gevonden. Er werd zelfs een lager risico gevonden na meer dan zes IVF behandelingen.  Daarnaast hadden vrouwen met een lage eicelopbrengst na de hormoonstimulatie die bij IVF plaatsvindt een lagere kans op borstkanker dan vrouwen die na de hormoonbehandeling een normale eicelopbrengst hadden. Een mogelijke verklaring hiervoor is dat vrouwen die meer IVF behandelingen hebben ondergaan én vrouwen met een lage eicelopbrengst vaak wat eerder in de overgang komen. Een vroege overgang verlaagt het risico op borstkanker.

Vervolgonderzoek

Het soort hormoonstimulatie dat bij IVF wordt gegeven is in de loop der jaren wat veranderd. Daarom is niet duidelijk of de resultaten van dit onderzoek ook gelden voor IVF behandelingen die plaatsvonden vanaf 1995. Daarnaast hadden veel van de in de huidige studie onderzochte vrouwen de overgang nog niet bereikt. Voor het trekken van conclusies over langetermijnrisico op borstkanker met de huidige hormoonbehandelingen en ná de overgang is dus ook verder onderzoek nodig.

Het Antoni van Leeuwenhoek en het Erasmus MC zijn al bezig met deze vervolgstudie, met financiële steun van KWF Kankerbestrijding. In dit vervolg van het OMEGA onderzoek is de huidige dataset uitgebreid  met gegevens van vrouwen die in de periode 1995-2000 met IVF of andere vruchtbaarheidsbehandelingen zijn behandeld. Ook hierbij waren weer alle Nederlandse IVF-klinieken betrokken. De analyse van deze nieuwe data gaat binnenkort van start.

 

Bron: Antoni van Leeuwenhoek

Deel dit bericht