Gehaakte inktvisjes brengen couveusekindjes tot rust

Premature baby’s met een gehaakt inktvisje bij zich in de couveuse worden rustiger: de ademhaling en hartslag worden regelmatiger en het zuurstofgehalte in het bloed gaat omhoog.

Dit blijkt uit de praktijk op de kinderafdeling van Haaglanden Medisch Centrum (HMC). De gehaakte tentakels van de inktvisjes lijken op de navelstreng van de moeder.

Waarschijnlijk is dit de reden waarom de baby’s minder stress ervaren, vertelt Mariëlle van ’t Hoff, kinderverpleegkundige van HMC: “Ze grijpen met hun kleine handjes stevig de tentakels van het inktvisje vast, het geeft ze zekerheid. Bijkomend voordeel is dat ze door deze grijpreflex minder vaak de slangetjes van het infuus, beademing of sonde lostrekken.”

Kalme ouders

Niet alleen de baby’s, maar ook de ouders reageren positief op de gehaakte inktvisjes.

Van ’t Hoff: “Een kersverse vader werd onrustig door alle piepjes en geluiden van de apparatuur bij de couveuse. Door het inktvisje werd zijn kind rustig, stopten de geluiden en kon hij zelf ook ontspannen.” Ook vinden ouders het een geruststellend idee dat het inktvisje altijd bij hun baby is. “Een moeder legde bij het weggaan altijd de tentakeltjes van het inktvisje in de hand van haar baby. Omdat ze zag dat haar kindje er kalm van werd.”

Strenge eisen

Het idee van de inktvisjes is overgewaaid uit Scandinavië. Vrijwilligers in Nederland haken de knuffeltjes via het project ‘Kleine Inktvisjes’. Daarna worden ze bezorgd bij diverse ziekenhuizen, zoals HMC. Er worden strenge eisen gesteld aan de gehaakte inktvisjes. Ze moeten een speciaal formaat hebben, onderdelen mogen niet loslaten en het katoen mag niet pluizen. De afgekeurde inktvisjes gaan naar de oudere broertjes of zusjes van de pasgeboren baby. Hygiëne is ook belangrijk: alle inktvisjes worden voordat ze naar HMC gaan eerst gewassen met een neutraal of hypoallergeen wasmiddel.

Bron: HMC

Share this post

scroll to top