Handige geldtips voor de aanschaf van babyspullen

Als je zwanger bent wil je graag goed voorbereid zijn op de komst van de baby. Een comfortabele kinderwagen, een prachtig ingerichte babykamer, het meest veilige autostoeltje en schattige babykleertjes: hier hangt echter een flink prijskaartje aan. Hoe ga je dit bekostigen?

Als geld geen rol speelt kun je je natuurlijk helemaal uitleven tijdens de aanschaf van de babyuitzet. Heb je een beperkt budget of wil je niet te veel geld uitgeven, dan is het slim om na te denken over hoe je kunt besparen op de babyuitzet. Hieronder vind je een complete lijst met alle benodigdheden voor jouw baby en een aantal eenvoudige en handige geldtips! En denk ook aan de benodigdheden voor de bevalling.

Babykamer

ledikant of wieg
matras
(hoes)lakens
dekentjes
commode
aankleedkussen
kruiken

Huis- en eetkamer

box
wipstoeltje
babyfoon
kinderstoel
flessenwarmer
flessen
zuigelingenvoeding

Borstvoeding

kolf
flesjes voor afgekolfde melk
voedingsbeha
voedingskussen
zoogcompressen

Verzorging

badje of tummytub
badthermometer
babyshampoo
babywasgel
haarborsteltje
hydrofiele doeken
spuugdoekjes
koortsthermometer
babyolie
billenzalf
nagelvijltje
luiers
billendoekjes

Kleding

rompertjes
shirtjes
vestjes
broekjes
jasje
sokjes
mutsjes
slabbetjes

Voor onderweg

kinderwagen
autostoeltje
draagzak of draagdoek
luiertas

Leen spullen

Het mag wel duidelijk zijn dat alle kleine en grote aanschaffingen bij elkaar best wat kosten. Vraag daarom als eerst aan familie en vrienden of je spullen kunt overnemen of lenen. Spullen zoals een badje of wieg heb je maar kort nodig. Lenen van bekenden is dan een hele goede optie. Vaak willen goede bekenden je ook graag helpen en krijg je al veel spullen aangeboden. 

Koop tweedehands

Kun of wil je geen spullen overnemen van bekenden? Dan kun je ook kiezen voor het tweedehands aanschaffen van deze spullen. Een nieuwe kinderwagen of een nieuwe babykamer is echt niet nodig. Ook met tweedehands spullen kun je een prachtige babykamer creëren. Veel babyspullen worden maar kort gebruikt en kunnen prima nog een ronde mee. Op Marktplaats bijvoorbeeld kun je makkelijk een hele babyuitzet bij elkaar scharrelen in de categorie Kinderen en baby’s. Ook op rommelmarkten en in kringloopwinkels worden veel babykleertjes en speelgoed aangeboden. Houd er bij een tweedehands autostoeltje wel rekening mee dat er geen ongeluk mee gebeurd mag zijn. Na een auto-ongeluk is een autostoeltje namelijk niet meer veilig. Dit kun je aan de buitenkant echter vaak niet zien, dus veiliger is het wat dat betreft om er een van een betrouwbare bekende over te nemen óf een nieuwe aan te schaffen. Beter om hier niet op te bezuinigen.

Maak keuzes

Als je wilt besparen kun je ervoor kiezen om een aantal dingen niet aan te schaffen. Schaf bijvoorbeeld geen wieg aan maar koop alleen een ledikant. Een baby kan direct na de geboorte al in een ledikant slapen. Een luiertas heb je ook niet per se nodig. Een gewone tas kun je ook omtoveren tot luiertas. Verder kun je beter niet te veel babykleding kopen. Jouw baby groeit het eerste jaar als kool en zal zijn of haar kleertjes maar kort kunnen gebruiken. En meestal krijg je veel kleding van bekenden die je maar al te graag cadeaus geven in hun enthousiasme over de zwangerschap en geboorte van jouw kindje.

Let op aanbiedingen

Bij dure benodigdheden, zoals een kinderwagen of de inrichting en het omtoveren van de babykamer, is het zeker de moeite waard om aanbiedingen te jagen. De babyindustrie is big business en er worden vaak ontzettend veel kortingen gegeven om klanten te binden. Kijk daarom de folders goed na en houd websites van babywinkels scherp in de gaten.

Leen geld

Als je echt heel graag de perfecte babykamer wilt hebben dan is er nog een mogelijk: geld lenen. Je kunt bijvoorbeeld geld lenen van een naast familielid of een goede vriend. Als je hier goede afspraken over maakt is dit een hele goede optie. Het is echter ook mogelijk om een lening af te sluiten. Besluit je om een lening af te sluiten, laat je dan vooraf goed informeren. Doe dit natuurlijk alleen als je zeker weet dat je de lening op een later moment gemakkelijk terug kunt betalen. Maar is er geen andere mogelijkheid qua het financieren van de spullen, dan moet je wat. Aangezien je niet zónder bepaalde belangrijke babyspullen kunt. Bedenk wel: lenen is niet de beste optie, dus ga eerst alle andere bovenstaande opties langs.

Deel dit bericht