Heb je wel eens gehoord van Twoddler?

fisherpriceactivityTwitterende peuters

Twitterende peuters winnen ‘IBBT INCA Award’ voor team van Universiteit Hasselt

De ‘IBBT INCA Award’ is een open competitie voor ontwikkelaars, waarbij men technologische toepassingen kan voorstellen die op een innovatieve manier een sociaal of maatschappelijk probleem trachten op te lossen. De toepassing van het UHasselt team, Twoddler, werd als beste uit 35 ingediende projecten geselecteerd. De hoofdprijs, waaraan een bedrag 5.000 euro is verbonden, werd uitgereikt door Vlaams minister van Economie, Ondernemen, Wetenschap, Innovatie Patricia Ceysens tijdens het iMinds event van het IBBT.

Communicatie tussen peuters en ouders
Het team van Universiteit Hasselt, bestaande uit de masterstudenten informatica Bart Swennen en Gert Vos en onderzoeker Johannes Taelman van het onderzoeksinstituut Expertisecentrum voor Digitale Media, bouwde een creatieve oplossing om peuters met hun ouders en met elkaar te laten communiceren via het Internet. Door een combinatie van hardware en software worden de spelactiviteiten van peuters vertaald in berichtjes die via de webstek Twitter op het web worden geplaatst.

Twitter is een populaire sociale netwerksite waarop men korte berichtjes kan plaatsen over wat men momenteel aan het doen is. Door te spelen posten peuters berichtjes naar hun ouders, maar ook naar andere peuters die met dezelfde opstelling spelen. Op die manier krijgen de elders aan het werk zijnde ouders een gevoel van aanwezigheid en verbondenheid met hun peuter in de kinderopvang.

Onderling communiceren

Ze  hebben een oud bord van Fisher Price, met daarop foto’s van mama en papa, voorzien van sensoren die beweging en licht kunnen detecteren. Als het kindje bijvoorbeeld aan een wieltje draait, krijgt de ouder op zijn of haar computer via de netwerksite Twitter een boodschap. Dat kan gaan van ‘Hallo papa, ik vind het hier leuk’ of ‘Mama, wat ben je aan het doen? Ik zit in mijn parkje’.”

“Maar het kan ook omgekeerd. De ouder kan via internet een commando geven zodat de baby bv ‘Vader Jacob’ te horen krijgt op zijn bord. Of baby’s kunnen met elkaar communiceren. Als het ene kindje een knop induwt op zijn speeltje, gaat er bij de andere peuter bv. een lichtje branden.”

Twoddler werd gerealiseerd als project van het opleidingsonderdeel ‘Mobile and Pervasive Computing’. Dit vak, een onderdeel van de afstudeervarianten ‘human-computer interaction’ en ‘multimedia’ van de master informatica, biedt studenten de mogelijkheid om aan projecten te werken die hardware en software op een slimme manier combineren. Deze prijs onderstreept de relevantie van dergelijke, specialiserende vakken en toont aan dat het kan leiden tot nuttige, creatieve en vernieuwende oplossingen voor concrete problemen.

lees hier meer

Deel dit bericht