Help, mijn baby heeft puistjes!

De grootste zorg die je als ouder hebt, is de gezondheid van je kindje. Vooral als je voor het eerst moeder of vader wordt, kun je bij elk scheetje de huisarts willen bellen. Gelukkig zijn veel aandoeningen onschuldig en gaan ze vanzelf weer over. Wanneer je baby puistjes krijgt, kun je toch wel even schrikken! Die horen toch niet voor de pubertijd te komen? Waar komen babypuistjes vandaan en nog belangrijker: zijn ze schadelijk?

Wat is baby acne?

Er worden twee aandoeningen onderscheiden: acne neonatorum (ook wel bekend als acne infantum of baby acne) en erythema neonatorum toxicum (wordt vaak afgekort als ENT). Een groot verschil tussen de twee type acne is dat acne neonatorum enkel voorkomt op het gezichtje, terwijl ENT ook op de schouders en hals kan zitten. Bovendien ziet acne neonatorum er echt uit als jeugdpuistjes. Bij ENT zal je kind bultjes krijgen die wit of lichtgeel zijn.

Waar komt het vandaan?

Acne neonatorum wordt veroorzaakt door hormonen, net zoals jeugdpuistjes. De hormonen zorgen voor een overmatige talgklierproductie, waardoor puistjes ontstaan. Deze hormonen heeft je kindje van jou gekregen tijdens de zwangerschap door de navelstreng. Waarom een baby’tje ENT krijgt is tot op heden niet bekend. Wel weten we dat het niet ontstaat door het gebruik van een verkeerde babyolie of het drinken van ‘te vette’ borstvoeding. Wat je ook doet, knijp babypuistjes niet uit. Ten eerste kan je kindje hier meer puistjes van krijgen en ten tweede verhoogt het de kans op littekens.

Is baby acne schadelijk?

Nee, zowel acne neonatorum als ENT is niet schadelijk. ENT verdwijnt meestal binnen een week; een heel enkele keer houdt het langer aan. Acne neonatorum is wat hardnekkiger en het duurt vaak weken, soms maanden, voordat het verdwenen is. Aangezien beide soorten acne onschadelijk zijn, hoef je er niet mee naar de dokter. Als je het niet vertrouwt of de aandoening niet op gewone jeugdpuistjes lijkt, is het wel raadzaam een afspraak te maken met de huisarts. Er kan namelijk ook wat anders aan de hand zijn.

Naar de dokter

Voordat je naar de dokter gaat, wil je natuurlijk graag de zorgverzekering van je baby op orde hebben. Sowieso moet je je kindje bij een verzekeraar aanmelden, voor hij of zijn vier maanden oud is. Je kindje zal de zorgverzekering delen met jou of je partner, dus het wordt altijd aangeraden je baby mee te verzekeren met de partner die de beste dekking heeft. Ben je bang dat je dekking niet genoeg is? Dan is zorgverzekeringen vergelijken om voor zo min mogelijk zoveel mogelijk dekking te krijgen een goed idee.

 

In samenwerking met hoyhoy

 

Share this post

scroll to top