Helpt yoga bij kinderen met buikpijn?

Er zijn veel kinderen die last hebben van buikpijn zonder dat er een lichamelijke oorzaak wordt gevonden.

Deze buikpijn kan zo erg zijn dat het kinderen belemmert in hun dagelijkse leven. School en sport kunnen eronder lijden. Vanwege beperkte mogelijkheden in de behandeling is het moeilijk deze kinderen te begeleiden. Onlangs deed kinderarts voor maag- darm- en leverziekten Judith Deckers-Kocken een veelbelovende proef met yoga als behandeling voor functionele buikpijn. Om meer inzicht te krijgen in de beste behandeling voor functionele buikpijn en om het effect van yoga op buikpijn verder te bekijken is in het Jeroen Bosch Ziekenhuis een buikpijnspreekuur gestart. Hier kunnen alle kinderen terecht die al langer dan twee maanden buikpijn hebben.

 

Buikpijn waarbij geen lichamelijke oorzaak wordt gevonden wordt functionele buikpijn genoemd. Deze kinderen hebben vaak al jaren buikpijn die wekelijks tot dagelijks optreedt. De pijn kan van grote invloed zijn op het dagelijks functioneren en de kwaliteit van leven van een patiënt. Op het moment bestaat de behandeling van functionele buikpijn vooral uit geruststelling en een vezelrijk dieet. In de praktijk blijkt dit vaak onvoldoende te helpen. Vanwege de grote impact van de klacht is het belangrijk goed te onderzoeken hoe deze kinderen het best geholpen kunnen worden.

Buikenyoga is een vorm van kinderyoga die speciaal ontwikkeld is voor kinderen met functionele buikpijn. Buikenyoga leert kinderen met functionele buikpijn de kunst van het ontspannen en loslaten. De adem is een belangrijk onderdeel binnen de buikenyoga, omdat spanning, stress en de adem nauw samen hangen. Bij buikpijn houdt een kind vaak onbewust spanning vast door te verkrampen. Dit gaat gecombineerd met het inhouden van de adem. Het inhouden van de adem kan extra spanning geven en de buikpijn erger maken. Bij buikenyoga leert het kind hoe het met behulp van de uitademing spanning los kan laten in een houding.

Naast het effect van yoga wordt er op het buikpijnspreekuur ook gekeken naar de behandeling met probiotica. Wanneer de verhouding tussen ‘goede’ en ‘slechte’ bacteriën in de darm uit balans is,  kan buikpijn ontstaan. Met de behandeling van probiotica wordt gekeken of de balans in de darmen weer hersteld kan worden en buikpijnklachten verminderen.

Deel dit bericht