Het geboorteplan, het hoe en waarom

baby voeten 0001Het belangrijkste resultaat van een bevalling is natuurlijk een gezonde baby. Maar steeds meer is er erkenning voor het belang van een goede bevalling. Vader en moeder die tevreden kunnen terugkijken op hun bevalling. Een goede bevallingservaring is bevorderlijk voor de moeder-kind relatie, geeft zelfvertrouwen en bevordert het gevoel van eigenwaarde.

Keuzes maken
Uit veel onderzoek blijkt dat een aantal  zaken van belang zijn voor een goede bevallingservaring. Naast een goede begeleiding waarin je serieus genomen wordt blijkt het vooral belangrijk om controle te houden over je bevalling. Het gevoel hebben keuzes te hebben, uitleg en informatie krijgen.Een geboorteplan is een uitstekende manier om je goed voor te bereiden op je bevalling. Door bezig te gaan met je geboorteplan informeer je je van te voren welke keuzes er zijn tijdens je bevalling en vooral bedenk je samen met je partner wat voor jullie belangrijk is. Wat zijn jullie specifieke wensen en verwachtingen. Ook is het erg fijn dit voor de bevalling samen te bespreken zodat je ook van elkaar weet wat je verwacht.

Oriënteer je in je zwangerschap wat er mogelijk is. Maak een concept plan en bespreek dit met je verloskundige of gynaecoloog.

Steeds meer verloskundigen maken tegenwoordig tijd tijdens het spreekuur om je wensen, verwachtingen en geboorteplan te bespreken. Geef van te voren aan dat je een geboorteplan hebt gemaakt. Een geboorteplan is een communicatiemiddel en blijft voor en tijdens de bevalling een flexibel document.

Lees hier het volledige artikel over het geboorteplan

Deel dit bericht