Hoe kan ik rust creëren in mijn gezin?

Een kind kan soms heel druk zijn. Druk in het gedrag of druk in het hoofd, door veel gedachten en gevoelens. Dat maakt het moeilijk om bijvoorbeeld in te slapen, rustig huiswerk te maken of rustig samen te spelen.

Nele De Ganseman zet in dit boek 25 inspirerende en onmiddellijk toepasbare manieren op een rij waar ouders en kind onmiddellijk samen mee aan de slag kunnen. Ze focust daarbij vooral op de talenten en krachtbronnen van je kind, want elk kind is uniek en vraagt op een eigen manier om rust, structuur en duidelijkheid.

Aan de hand van heel concrete handvatten laat dit boek onder meer zien hoe je op een andere manier kunt omgaan met overprikkeling en driftbuien, en hoe je op een heel speelse manier het zelfvertrouwen van je kind kunt versterken. Zo creëer je voor je kind een veilige haven die zekerheid en vertrouwen biedt.

Nele De Ganseman is orthopedagoge en verbonden aan de Odisee Hogeschool. Daarnaast is ze de bezieler van Sprankel Coaching, waar ze onder andere trajecten op maat opzet rond omgaan met stress, assertiviteit en persoonlijke ontwikkeling. Ze geeft onder meer trainingen voor Zitdazo, een succesvolle online community die ouders samenbrengt en opleidingen en trainingen organiseert rond diverse thema’s.

‘We hadden allemaal zo lang en blij uitgekeken naar de vakantie. De kinderen spraken al weken over de zandkastelen die ze gingen bouwen en de fietstochtjes die ze gingen maken. Ik droomde al van de rust ’s avonds bij een glaasje wijn en van weer eens een goed gesprek te hebben. Maar nog voordat we vertrokken waren, was er al ruzie in de tent. Terwijl we de koffers aan het inladen waren, zaten ze al te bekvechten over wie straks de film mocht kiezen. Nog voordat ik goed kon reageren, was er al een trek en een duw gegeven, en gaf de ene de schuld aan de andere. “Kunnen jullie nooit eens rustig zijn? Het is altijd hetzelfde liedje met jullie!” schreeuwde ik. Waarna de jongste huilend wegliep, roepend dat ze toch al niet meer op vakantie wilde vertrekken. (Zucht) En dat terwijl we allemaal zo snakten naar rust.’

‘Ook kinderen kunnen stress aanvoelen. Hun hoofdje staat niet stil en hun lijf ook niet! Yoga en ontspanningscursussen voor kinderen nemen een hoge vlucht, maar er zijn heel wat eenvoudige oefeningen en technieken die je gewoon thuis kunt toepassen.’

 

RUST. 25 manieren om de drukte in je gezin te verzachten

Nele De Ganseman | ISBN 9789401465373 | Paperback | 120 blz. | € 19,99

Deel dit bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *