Hoe weet je of je baby geen koude voetjes heeft?

Veel ouders twijfelen over hoe ze hun kleintje aan moeten kleden tijdens de koude dagen.

voetjesEen baby heeft meer moeite om zijn lichaamstemperatuur te regelen. Het is daarom belangrijk om bij koud weer een dikker jasje aan te trekken. Ook koelen de voetjes koelen sneller af dan de rest van het lichaam, zorg er dus voor dat deze altijd bedekt zijn. Je ziet overal leuke schoentjes en pantoffeltjes. Maar wanneer schaf je het eerste paar schoentjes aan of zijn sloffen of sokken voldoende? Onderstaand een aantal veel voorkomende vragen:

1. Geven sokjes in huis voldoende warmte?

Dat hangt er helemaal van af of je baby al begint te kruipen of misschien al probeert zijn eerste stapjes te zetten. De ervaring leert dat baby’s vaak de sokjes uittrekken of uittrappelen. Er zijn speciale oversokjes maar niet iedere baby vind dat fijn zitten en probeer ze alsnog uit te trekken. Heb jij ook zo’n druktemakertje ? In dat geval is het handiger om je kindje slofjes met klittenbandsluiting aan te doen die beter blijven zitten.

 

2. Zijn schoentjes beter voor de baby als ik naar buiten ga?

Ouders weten soms niet zo goed waar ze goed aan doen als ze met de baby erop uit gaan. Zijn dan schoenen de beste keuze of eerder lekkere pantoffeltjes? Ongeacht of je baby al begint te stappen, kunnen moeders zich afvragen of het verstandiger is om vanwege de kou schoentjes aan te doen. Ook omdat deze vaak beter blijven zitten aan de voetjes. En daarnaast kan het ook nog schattig staan. In speciale babyzaken betaal je een redelijk hoge prijs voor schoentjes. Wil je niet te veel besteden dan kun je vanaf een leeftijd van ongeveer 6 maanden ook bij goedkopere winkels terecht. Je kunt daar babyschoentjes vanaf maat 17 vinden. De voetjes van een baby groeien namelijk heel hard, het kan zijn dat schoentjes na een maand alweer te klein zijn en dan is het toch zonde wanneer je hier veel geld aan hebt besteedt. Zit je baby in een trappelzak, dan zijn dikkere sokjes of slofjes voor eronder voldoende.

3. Slapen met of zonder sokjes?

 Er zijn ouders die hun baby’tje wel sokjes aantrekken in bed en anderen ook weer niet. Dat heeft te maken met verschillende dingen. Als je kindje wat ouder is (bijvoorbeeld vijf maanden), is het beter in staat zijn eigen lichaamstemperatuur te regelen. Sokjes zijn dan niet meer nodig. Als het kamertje erg koud is, kan het wel verstandig zijn om sokjes aan te trekken.

Sommige baby’s zijn erg beweeglijk en verliezen de sokjes. Dan heeft het ook geen zin om op die manier de voetjes warm te houden. Je kunt eenvoudig voelen of je baby het te warm of te koud heeft door in zijn nekje te voelen. Voelt dit klam en zweterig aan, dan heeft je kindje het te warm. Verliest je kindje de sokjes en krijgt hij het te koud? Probeer het dan op te lossen met een extra dekentje!

 

Het is altijd even aftasten waar je goed aan doet. Meestal weet je wel waar je eigen kindje het beste bij gebaat is. Deze tips kunnen je helpen bij het maken van een goede keuze!

Deel dit bericht